Brit Awards 2019: Hudební ceny ovládl Calvin Harris a kapela The 1975. Ceny pochází z Česka

Britské hudební ceny Brit Awards ovládla ve středu večer kapela The 1975 a DJ Calvin Harris, kteří získali po dvou oceněních.

Naproti tomu ve smíšených kategoriích příliš neuspěly ženy, které vévodily nominacím. Z dvojice Dua Lipaová a Anne-Marie, které měly po čtyřech nominacích, proměnila v cenu jedinou z nich Lipaová.

Pop-rocková manchesterská čtveřice The 1975 se stala nejlepší skupinou roku a její album A Brief Inquiry into Online Relationships bylo vyhlášeno deskou roku. Harris si zase odnesl titul nejlepšího producenta a jeho spolupráce s Lipaovou na písni One Kiss jim vynesla cenu za nejlepší singl.

Nejlepším britským hudebníkem se stal George Ezra a hudebnicí Jorja Smithová, objevem roku pak zpěvák a skladatel Tom Walker.

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry. Většina vítězů je vybírána hlasováním více než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.

Letos se teprve podruhé za čtyři desítky let existence cen stalo, aby měly ženy více nominací než muži. Mezi nositeli cen však tradičně figuruje více mužů.

Jako obvykle udělilo sdružení ceny i zahraničním umělcům. Nejlepším nebritským zpěvákem se stal rapper Drake, zpěvačkou Ariana Grandeová a skupinou The Carters. Zahraniční umělci se však večera nezúčastnili a pozdravili diváky pouze prostřednictvím videa.

Výjimkou byla americká zpěvačka Pink, která převzala cenu za mimořádný přínos hudbě. Kromě ní se předvedl na pódiu například herec Hugh Jackman, který zazpíval píseň z muzikálu Největší showman.

Křišťálové sošky pro vítěze vyrobili letos skláři společnosti Lasvit v Lindavě na Českolipsku, které oslovili organizátoři soutěže. "Na výrobě sošky jsme se podíleli poprvé. Design se mění každý rok a vždy je navrhován předními tvůrci v oblasti architektury a designu," řekla ČTK mluvčí společnosti Jitka Plchová. Jedinečnou podobu vtiskla letošním soškám obyčejná brambora. Když se vhodí do roztaveného, skla, shoří a ve sklovině zůstanou bublinky. "Tato technika se používá ve sklárnách po staletí. Jen díky ní je teď každá trofej Brit Awards 2019 jedinečná," doplnil ředitel britské pobočky Lasvitu Roman Žákovský. Na podobě sošky spolupracoval i slavný architekt David Adjaye. S výrobou trofejí a cen má Lasvit bohaté zkušenosti. Připravuje pro cyklistický závod Tour de France nebo pro tenisový turnaj Mubadala v Abú Dhabí. Skláři v Lindavě vyrábějí i výroční Ceny Thálie, vyráběli také filmové ceny Český lev.

Související

zpěvačka Dua Lipa

Dua Lipa a její mega úspěch? Za pouhé tři roky ji znal celý svět

Dua Lipa, dvacetidvouletá zpěvačka albánského původu, je na britských ostrovech velkou senzací. To dokazuje její letošní vítězství prestižní hudební ceny Brit Awards. Tři roky ji stačily k tomu, aby o ní psal celý svět a krátká doba k tomu, aby změnila pravidla popu. Poslouchají ji jak příznivci popu, tak i posluchači alternativních žánrů. Proto se v tomto článku zaměříme na tuto mladou zpěvačku, která boří představu o tom, co je to současná populární hudba.

Více souvisejících

Brit Awards Calvin Harris (DJ Harris) The 1975 Velká Británie

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy