Dua Lipa a její mega úspěch? Za pouhé tři roky ji znal celý svět

Dua Lipa, dvacetidvouletá zpěvačka albánského původu, je na britských ostrovech velkou senzací. To dokazuje její letošní vítězství prestižní hudební ceny Brit Awards. Tři roky ji stačily k tomu, aby o ní psal celý svět a krátká doba k tomu, aby změnila pravidla popu. Poslouchají ji jak příznivci popu, tak i posluchači alternativních žánrů. Proto se v tomto článku zaměříme na tuto mladou zpěvačku, která boří představu o tom, co je to současná populární hudba.

Budoucí britská hvězda se narodila v Londýně roku 1995 kosovským Albáncům, kteří v devadesátých letech opustili Prištinu. V Kosovu její otec studoval stomatologii a matka právo. Let do Anglie hodil minulost za hlavu, nějakou dobu si rodiče museli vydělávat jako číšníci v kavárnách a barech. Po večerech otec absolvoval obchodní kurzy a matka se rekvalifikovala v cestovním ruchu. Dua k tomu dodává: „Když jsem chodila do školy, chodili do školy i oni.“

V 11 letech se Lipa dozvěděla velkou novinu. Její otec Dukagjin absolvoval studium a dostal pracovní nabídku v hlavním městě Kosova v Prištině. Lipa byla na konci základní školy, kdy většina jejích přátel šla na nové školy. Ona mířila do Kosova. Nejdříve byla nadšená, pak se dostala do školy a zjistila, že všichni jsou napřed. Albánštinou uměla jenom mluvit, nedokázala v ní číst a psát.

Naštěstí Priština pro ni byla místem, kde si oblíbila americký hip-hop a navštívila první koncerty muzikantů jako Snoop Dogg a Method Man. Její láska k rapu a popu vedla k rozhodnutí zkombinovat tyto dva vlivy dohromady a přijít se zpívajícím rapem. Někde tam uvnitř věděla, že umí zpívat. Toužila po hodinách zpěvu, zároveň i po Londýně, proto se ve 14 rozhodla přemluvit rodiče, aby se mohla vrátit. Lipa říká: „Přišla jsem s "trikem“, jak prodat myšlenku rodičům. Řekla jsem, že mým hlavním cílem je chodit na dobrou britskou univerzitu. Aby to bylo možné, budu muset zlepšit hodnocení v testu GCSE a úroveň angličtiny."

Zpátky v Londýně se o Lipu starali kamarádi rodičů. O víkendech navštěvovala prestižní pěveckou školu Sylvia Young Theatre School a také začala nahrávat na YouTube a hudební portál SoundCloud. Aby se více zviditelnila jako zpěvačka, založila si blog o módě zvaný „Dua Daily“, ten udržovala důkladně až do konce svého dospívání. Na blogu je možné vidět, jak Dua zkoušela modeling nebo třeba herectví (objevila se v reklamě na X Factor – pozn. autora). Pokoušela se vytvářet sítě lidí na internetu, které směřovala k tomu, aby klikli na odkazy jejích hudebních ukázek.

Naléhání zabralo, ozval se jí Ben Mawson (manažer zpěvačky Lany Del Rey – pozn. autora), který si vzal Lipu pod svá křídla a započalo dlouhé, intenzivní nahrávání ve studiu. Mezitím musela Dua pracovat všude. Od obchodů až po vyhazovačku v nočním klubu. Nad ránem chodila spát, aby se odpočatá vrátila do studia. Tato synergie hudby s anarchistickým stylem života se promítla i do psaní textů. Ve studiu dlouho očekávali slyšet něco, co by je zrušovalo. Tento moment nastal, kdy Lipa zkombinovala náladový rap s chytlavým zpěvem, tak vznikla skladba „New Love“, publikovaná v srpnu 2015. S přibývajícími skladbami rostla i její sláva. V lednu 2016 se vydala na své první turné po Británii a Evropě.

Do americké hitparády se dostala až v srpnu 2016 se singlem „Blow Your Mind“. Největší zlom její kariéry nastal v momentě, kdy v červnu 2017 vydala své debutové album „Dua Lipa“. Pak už se sláva jen nabalovala. Úspěch debutového alba ztvrdilo pět nominací v prestižní hudební ceně Brit Awards 2018. Vyhrála v kategorii nejlepší ženská sólistka a britský průlomový akt roku. Momentálně Lipa pracuje na svém druhém albu.

Související

Koncert, ilustrační foto

Brit Awards má nové vítěze: Hlavní ceny dostali Dua Lipa a rapper Stormzy

Londýn - Zpěváci Dua Lipaová a Stormzy se ve středu večer stali hlavními vítězi hudebních cen Brit Awards, jež jsou britskou obdobou amerických cen Grammy. Nejlepší zahraniční skupinou je rocková formace Foo Fighters ze Spojených států. Nejlepší zahraničí sólovou zpěvačkou byla vyhlášena novozélandská zpěvačka Lorde, v mužské kategorii pak Američan Kendrick Lamar.

Více souvisejících

zpěvačka Dua Lipa Brit Awards Priština, Kosovo

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy