Zemřel Jiří Traxler, folkový zpěvák a vědec

Ve věku 72 let dnes zemřel folkový hudebník a vědec Jiří Traxler. ČTK to oznámil jeho přítel Jan Malec. Traxler s bratrem Petrem hrál a zpíval v kapele Skiffle Kontra, později přejmenované na Český skiffle, Žáci a Traxleři. Skupina byla známá spoluprací s hercem, spisovatelem a výtvarníkem Miroslavem Horníčkem, s nímž odehrála přes 1200 představení. Jiřímu Traxlerovi učarovala lidová píseň ve všech podobách. Věnoval se jí jako hudebník i jako etnomuzikolog v Akademii věd ČR.

Rodák z Prahy Jiří Traxler byl zprvu ovlivněn jazzem. Postupně se kapela, v níž s bratrem působili, přiblížila žánru skiffle. Ten má kořeny v USA a spojuje jazz, blues i folk. "Hráli jsme na kytaru a mandolínu, měli jeden buben a k tomu basu. No a tak jsme hráli takovou zvláštní muziku. Až jsme někde našli článek, že to, co hrajeme, je skiffle! Tak jsme z toho udělali název kapely, a tím ten styl zdomácněl," říkali v minulosti o své stylizované historické a pololidové tvorbě bratři Traxlerové.

Jejich skupina odehrála na 7000 živých vystoupení. Bratři například zhudebnili v představení Kytici Karla Jaromíra Erbena a Máj Karla Hynka Máchy. Ve spolupráci Traxlerů s Miroslavem Horníčkem vznikly inscenace Na vaše zdraví, pane Seifert, Dobře utajené housle, Listy z Provence a Hovory o smíchu. Přímo pro skupinu bratří Traxlerů napsal Horníček v roce 1971 hru Kantor Barnabáš a žáci darebáci. Skupina spolupracovala i s herci Otakarem Brouskem, Jiřím Bednářem, Jiřím Krampolem a Petrem Haničincem. Natočila asi 300 rozhlasových snímků, 200 televizních pořadů a osm filmů.

Už od mládí se v Jiřím Traxlerovi spojovala láska k hudbě s láskou k vědě. Skladbu a zpěv dokonce vystudoval až teprve poté, co mu za komunistické totality nebylo umožněno, aby dokončil studium etnografie na Univerzitě Karlově v Praze. Nakonec mohl studium etnologie dokončit až po sametové revoluci, v roce 1994. Od roku 2001 byl doktorem filozofie. Stal se odborníkem na písňové žánry na pomezí lidovosti, městský folklor, trampskou a kramářskou píseň či nejstarší české prameny. Pomáhal také popularizovat vědu.

Mladší bratr Jiřího Traxlera Petr zemřel již před pěti lety ve věku 65 let.

Související

Čeští hasiči se účastní vyprošťovacích prací po zemětřesení v Turecku.

Když se lidského neštěstí chytí dezinformátoři. Ničivé zemětřesení jako v Turecku člověk vyvolat nedokáže

Tisíce zmařených lidských životů jsou výsledkem zemětřesení v Turecku a Sýrii, kde nadále pokračují záchranné práce, takže už tak tragická bilance ještě rozhodně není konečná. I přes jeho obří rozměry se přírodního neštěstí chytili dezinformátoři. Experti ale jejich teorie vyvracejí, člověk nemá technologie k vyvolání takové katastrofy. 

Více souvisejících

akademie věd úmrtí Hudba Jiří Traxler

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy