Marta Kubišová slaví sedmdesátiny

Praha - Česká zpěvačka Marta Kubišová slaví 1. listopadu jubilejní sedmdesáté narozeniny. Dámu, která téměř dvacet let nesměla zpívat, lidé pamatují také jako symbol Pražského jara, v současnosti i jako ochránkyni práv zvířat.

Marta Kubišová se narodila 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Přestože zpívat začala už během studií na gymnáziu, po otci se chtěla stát lékařkou. Na medicínu ale kvůli rodinnému původu nemohla a tak během zaměstnání ve sklárnách usilovala o doporučení továrny k pohovorům na medicínu. Marně.

Nakonec Kubišová vyhrála konkurz do pardubického Stop divadla, kde strávila jednu sezónu, a následující rok získala angažmá v divadle Alfa v Plzni. V roce 1964 přešla do pražského Divadla Rokoko, kde se poprvé setkala s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, se kterými o tři roky později založila úspěšnou skupinu Golden Kids. Kubišová se také objevila ve filmu Jana Němce Mučedníci lásky, v roce 1967 získala Zlatého slavíka a bronzovou Bratislavskou lyru za duet Nech tu lásku spát s Waldemarem Matuškou.

Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 se její píseň Modlitba pro Martu stala národním protestsongem.

Následovalo úspěšné období Golden Kids, první sólové album Songy a balady a další dvě ocenění Zlatý slavík. Druhou sošku si už ale převzala jen soukromě za dveřmi redakce Mladého světa. Začala normalizace a cenzura.

V únoru 1970 byla Kubišové zakázaná umělecká činnost, důvodem byly pornografické fotografie. Přestože šlo o podvrh a po více než ročních soudních přích Kubišová svou pověst očistila, zákaz platil dál, což mimo jiné znamenalo i rozpad Golden Kids.

Tyto události měly nejspíš podíl na tom, že Kubišová potratila a prožila klinickou smrt. Její tehdejší manžel Jan Němec později emigroval do USA. O tři roky později se ale zpěvačka oženila znovu, s režisérem Janem Moravcem, se kterým má dceru Kateřinu.

V roce 1977 se Kubišová stala signatářkou a po uvěznění Václava Havla i mluvčí Charty 77, což znamenalo neustálé sledování STB. Kubišová v té době pracovala jako referentka zásobování ve Výstavbě sídlišť. Poprvé od zákazu Kubišová veřejně vystoupila téměř po dvaceti letech, kdy zazpívala státní hymnu na demonstraci 40. výročí vyhlášení Deklarace lidských práv v roce 1988. O rok později se stala symbolem "sametové revoluce", když její Modlitba pro Martu a také státní hymna zněly z balkonu budovy Melantrichu na Václavském náměstí. Následoval návrat do hudebního světa a reedice jejího jediného alba Songy a balady. Byl tu i pokus o obnovu Golden Kids, ten však skončil nechvalně.

V roce 1991 se poprvé začaly vysílat vánoční Adventní koncerty pro Českou televizi, které Kubišová moderuje, lidé ji mohou znát i z pořadu na podporu opuštěných zvířat Chcete mě?, který se vysílá už od roku 1992. Fanoušci ji mohou vídat v pražském Divadle Ungelt.

Marta Kubišová získala kromě Zlatých slavíků, uvedení do Síně slávy Akademie populární hudby a Thálie také Státní vyznamenání za zásluhy, Svatováclavskou cenu. Nejčerstvější ocenění ale získala v pondělí 29. listopadu, kdy jí francouzský velvyslanec Pierre Lévy předal Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

Související

Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 

Více souvisejících

Marta Kubišová

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy