ROZHOVOR | Dasha, osobitá, charismatická, nezaměnitelná

Praha - Zpěvačka s výjimečným hlasem a talentem Dasha, hvězda muzikálů Aida či Carmen, vystoupí 5.února 2013 poprvé na sólovém komorním koncertě.

Kde se zrodil nápad uspořádat něco tak výjimečného jako je komorní koncert Dashy a Pajky Pajk Quartet?

Asi tak před dvěma roky jsme společně s klukama z kapely Martina Kumžáka založili malou partu – jen čtyři muzikanti a já, abychom měli možnost občas hrát při různých akcích. Ať už to bylo vystoupení v kostele nebo na plese. Po prvních vystoupeních jsem zjistila, jak moc mi to je sympatické a baví mě blízkost a propojenost s diváky. Navíc to pro mě byla velká změna. Mnohem častěji mám příležitost zpívat s velkým orchestrem nebo v divadle, čehož si samozřejmě vážím. Ale komorní koncert, to je prostě úplně jiný zážitek... A upozorňuji, že pro zpěvačku opravdu velký.

Teď vám takovou exkluzivní možnost nabídlo Divadlo v Rytířské přímo v centru Prahy?

Právě ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že jsme skoro ještě nikdy neměli možnost vystupovat v Praze, přišel Michal Mazač, producent Divadla v Rytířské, se skvělým nápadem. On má k dispozici prostor, který je pro mě osobně velmi zajímavý, kde by bylo možné dělat komorní koncerty. Hned mi bylo jasné, že to je úplně exkluzivní místo – v centru Prahy, nedaleko Staroměstského náměstí a v těsné blízkosti Stavovského divadla. Takže co víc si přát, když dostanete takovou nabídku! Ani na chvíli jsem neváhala – báječný nápad na skvělém místě.

Jste zvyklá účinkovat při turné s Karlem Gottem, na muzikálových scénách nebo při přímých přenosech jako je StarDance. Co vás nejvíc láká na komorním koncertu?

Přiznávám, že mi opravdu velmi chybí bližší kontakt s publikem, abychom si viděli do očí, vnímali se navzájem... Prostě aby bylo mezi námi určité napojení. Právě to je totiž pro zpěváka nejlepší předávání zážitku.

Už jste takový komorní koncert někdy zažila?

Ano, ale nebyl to úplně samostatný koncert. Náš kolega, perkusista Pavel Plánka, uspořádal nedaleko Stříbra v Kladrubech takový večer, který jsme nazvali Beseda. V podobném prostoru jako je Divadlo v Rytířské, možná ještě menším, jsme seděli s muzikanty na jevišti, povídali si spolu i s diváky a mezitím hráli a zpívali. A právě ten blízký kontakt s diváky mě tak nadchnul, že když mi Michal Mazač dal takovou báječnou nabídku, hned se mi vybavily všechny ty bezvadné pocity z Kladrub... Věřím, že podobný zážitek si odneseme i z Divadla v Rytířské.

Na co se můžeme při prvních dvou koncertech – v únoru a dubnu - těšit?

Rozhodli jsme se pro takový průřez mým repertoárem. Mám velkou výhodu, že vystupuji v celé řadě projektů rozmanitých žánrů, takže si na komorních koncertech zazpívám jazz, muzikál, pop i šanson. Samozřejmě vždy v zajímavých a originálních aranžích Martina Kumžáka, který se při nich skvěle vyřádí.

Každý koncert bude tedy trochu originál?

Určitě, pokusíme se repertoár vždy trochu obměnit, aby divák, který třeba přijde víckrát, měl bohatší zážitek. Rozhodně na pódiu Divadla v Rytířské diváci uslyší řadu věcí, které jsem zpívala na nejrůznějších pódiích, ale v mém vlastním výběru.

Který žánr je vlastně vašemu srdci nejbližší?

Určitě R'n'B a šanson, což je pro divadelní prostor a komorní koncert jako stvořené.

V jakém složení budete hrát Pajky Pajk Quartet?

V tom nejlepším - Martin Kumžák na piano, na bicí Tomáš Brožek, perkuse ovládá Pavel Plánka a basu Honza Jakubec.

Má vůbec zpěvačka, která zpívá od třinácti let, ještě trému?

Před každým novým koncertem určitě trochu ano. Ale naštěstí jsem na kapelu zvyklá a prostor je příjemný Navíc blízkost diváků dodává energii a já věřím, že to je vzájemné.

Zatím vystoupíte trochu exkluzivně - jen dvakrát...

Je to pro mě samotnou velký dárek. Komorní koncert je jako splněný sen. Doufám, že nejen pro mě, ale i pro moje fanoušky, kteří za mnou jezdí a teď se konečně potkáme i v Praze. Je to jako mít na koncertě rodinu, prostě ty nejbližší, které znám a těším se na ně.

A bude tedy nějaké pokračování?

Doufám, že ano. Ráda bych diváky v Divadle v Rytířské vždy něčím překvapila. Konečně sama taky nerada dělám pořád stejné věci. Každý koncert by mohl být originál.

Související

Více souvisejících

Dasha rozhovor

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy