Festival JazzFest Brno je v plném proudu

Praha / Brno – Letošní třináctý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFest Brno je v plném proudu. Po Robertu Balzarovi čeká návštěvníky talentovaný klavírista Vít Křišťan, virtuosní basista Jiří Slavík, trumpetové eso Miroslav Hloucal nebo vycházející hvězda alt saxofonu Michal Wróblewski. Vystoupení českých jazzmanů jsou rozprostřeny do celého měsíce dubna. Vrcholem celého festivalu bude koncert Gregoryho Portera, který se bude konat 25. května.

Exkluzivní festivalové vystoupení pianisty a příležitostného zpěváka Víta Křišťana na aprílové úterý na Flédě, nabídne jedinečnou příležitost slyšet jeho novou desku v kompletní sestavě s polskými a slovenskými hosty. Šanci dostane také experimentální scéna v čele s kapelami Fly Agaric (8. dubna), Limbo a E Converso (1. dubna). Basista Jiří Slavík, leader formace Fly Agaric, patří mezi průkopníky nových technik hry na kontrabas a hrdě tak dál nese pomyslný erb ve světě mimořádně uznávané české basové školy. Kvarteto zřejmě nejslibnějšího domácího trumpetisty Miroslava Hloucala zahraje mainstreamový jazz evropské úrovně a v klubu Alterna bude 29. dubna posledním domácím účastníkem letošního festivalu.Třináctý ročník mezinárodního festivalu JazzFest Brno láká i na jazzové hvězdy z Evropy a USA. Úvodní vystoupení tria pianisty Brada Mehldaua sklidilo nebývale pozitivní ohlas a kandiduje na jazzový koncert roku 2014. Podobným úspěch očekávají pořadatelé i od koncertu vokalisty Gregoryho Portera, jehož jméno rezonuje nejen mezi jazzovými fanoušky. Jazzovou lahůdkou bude vystoupení kultovního varhanního tria Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart. Milovníky rytmu ohromí bubenický fenomén Chris Dave a fanoušci world music se mohou těšit na brněnskou premiéru virtuosního libanonského trumpetisty Ibrahima Maaloufa.Program a informace k festivalu naleznete na www.jazzfestbrno.cz. Vstupenky na koncerty v cenách od 90 do 690 Kč jsou k dispozici od 1. února v prodejní síti Ticketportal (www.ticketportal.cz) a běžných předprodejích.Program festivalu JazzFest Brno 2014:

1.dubna, 19.30, FlédaE Converso (CZ)Limbo (CZ)Vít Křišťan Imprints Project (CZ/SK/PL)

6.dubna, 19.30, AlternaDixie Company (PL)

7.dubna, 19.30, Divadlo na OrlíKoncert studentů Katedry jazzové interpretace JAMU (CZ/SK)

8.dubna, 19.30, FlédaFly Agaric feat. Jiří Slavík (CZ/UK/ESP)Radovan Tariška „Folklore to Jazz" feat. Benito Gonzalez (SK/VEN/USA)

13.dubna, 19.30, FlédaChris Dave and the Drumhedz (USA)

14.dubna, 19.30, FlédaIbrahim Maalouf (LIB/FRA)

15.dubna, 19.30, AlternaMaBaSo Trio – Maseli-Baranski-Šoltis (SK/PL)

24. dubna, 19.30, Divadlo Husa na provázkuLarry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart (USA)

27.dubna, 19.30, AlternaAssaf Kehati Trio (IL/USA)Roman Pokorný: Tribute to Grant Green (CZ)

29.dubna, 19.30, AlternaMiroslav Hloucal Quartet (CZ/SK)Luca Ciarla Quartet (ITA)

25.května, 19.30, BobycentrumGregory Porter (USA)

Související

Gregory Porter

Koncert Gregoryho Portera zakončí letošní ročník festivalu JazzFest Brno

Praha / Brno – Zákončení letošního ročníku mezinárodního festivalu JazzFest Brno se blíží. Již v neděli 25. května vystoupí v kapacitně i akusticky velkorysé hale Bobycentrum jedinečný jazzový zpěvák Gregory Porter. Pro velký zájem navíc přidali pořadatelé do prodeje i vstupenky na stání.

Více souvisejících

Gregory Porter

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy