Zpravodajství nesleduje 37 procent lidí, přibývá jich, ukázal průzkum

Zpravodajství nesleduje 37 procent Čechů a Češek a přibývá jich. Před čtyřmi lety nesledovalo vůbec žádné zprávy 31 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) uskutečnila agentura Median mezi lidmi ve věku od 15 do 79 let. Zájemců o seriózní zpravodajství zůstává přibližně pětina.

Další dvě pětiny lidí mají o zpravodajství zájem, ale dávají přednost méně náročnému zpracování, ať už v podání bulvárních médií, nebo zpravodajství komerčních televizí.

Největší část lidí, kteří zprávy ignorují, jsou mladí lidé do 40 let. Jde o tři skupiny lidí. První organizátoři průzkumu nazvali mladými a zcela apatickými fatalisty. Tvoří ji 16,5 procenta populace, silně zastoupeni jsou lidé od 15 do 40 let. Jde o lidi ze středně velkých měst s nízkými příjmy. Jsou průměrnými diváky komerčních televizí, rádia poslouchají málo, deníky téměř nesledují. Internet sledují průměrně a není pro ně hlavním zdrojem informací. Zajímá je sport, bulvár a nákupy na internetu. Nadprůměrně často publikují komentáře na internetu.

Druhou skupinou, která zpravodajství nesleduje, jsou starší a masmédiím nedůvěřující lidé. Převažuje u nich pesimistický pohled. Tvoří ji 12 procent populace, jde o lidi mezi 40 až 70 lety s mírnou převahou žen. Čtvrtina z nich žije v malých obcích. Noviny, časopisy, rádio, televize ani internet pro ně nejsou hlavním zdrojem informací. Rádio poslouchají mnoho hodin denně, ale spíše jako kulisu. Internet používá 96 procent lidí z této skupiny, zpravodajské servery ale sledují podprůměrně.

Do třetí skupiny lidí, kteří zprávy nesledují, patří nejmladší a politicky neangažovaní občané. Tvoří devět procent populace. Je jim do 30 let, jsou svobodní a mají nadprůměrné příjmy. Jde o silné uživatele internetu, hojně se vyskytují i na sociálních sítích. Internet je pro ně hlavním zdrojem informací, zároveň ale zpravodajské weby čtou minimálně. Navštěvují zejména weby a aplikace usnadňující nákup a prodej zboží, weby spojené s cestováním, jídlem, krásou a zábavou.

Zbývajících 63 procent populace zprávy alespoň občas sleduje. Dvanáct procent tvoří křížovkáři, kulináři a milovníci televizních programů. Bez televize si nedokážou představit život, rádi poslouchají rádio, deníky jsou pro ně důležitým zdrojem informací. Další skupinou se 17 procenty je mainstreamový spokojený on-line rodič, z tradičních médií sledují nadprůměrně rádio a televizi. Informace získávají hlavně na internetu, internet v mobilu je pro ně nepostradatelný. Jsou také častými uživateli sociálních sítí. Přes 13 procent připadá na čtenáře bulváru a konzumenty televize.

Zbylých 19 procent populace průzkum řadí k meritokracii, vzdělané střední třídě s dobrou životní úrovní. Jde o lidi od 40 do 60 let s vysokoškolským vzděláním nebo maturitou. Sledují širokou škálu zpravodajských médií. Hlavním zdrojem informací jsou pro ně deníky a internet, celostátní rádia poslouchají kvůli zprávám, televizi sledují podprůměrně.

Související

Více souvisejících

Noviny / tisk průzkumy

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy