Týdenní výhled filmů: Buranská komedie, duel o čest a bojová umění či italská renesance

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí osm premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka jímá především návraty starších filmů a tematické pohledy do minulosti.

Mizerná návštěvnost kin vyhlíží nadcházející tituly pro dětí – Já padouch 4 a V hlavě 2. Do té doby je však čekají chvíle pusta a spokojená mohou být akorát jednosálová kina s dramaturgicky specifickým programem. Aerofilms do kin pouští další kolekci animovaných filmů japonského studia Ghibli, které nedávno obdrželo cenu v Cannes jako první studio vůbec. Kolekce čtyř filmů tentokrát nese název Neznámé poklady a představí přehlížené drahokamy imaginativní animace. Mezi nimi melancholický příběh o dospívání a prvních láskách Ozvěna vln moře, magický i bolavý obraz dětství Příběh o princezně Kaguje, morální dilema z leteckého prostředí na pozadí imperialistické ideologie Zvedá se vítr a nádherný trosečnický snímek vyprávěný bez jakéhokoli dialogu Červená želva.

Do české kinodistribuce se poprvé dostává i čínský akční snímek Velmistr. Velkolepá freska bojových umění se zaměřuje na životní osudy legendárního trenéra Ip Mana, jenž trénoval u Bruce Leeho. Velmistr jej sleduje napříč několika desetiletími a reflektuje jeho odvěkou rivalitu s Wing Chunem – představitele konkurenční bojové školy. Výtvarnem a bojovou choreografií stimulující snímek Kar-wai Wonga je dosavadně jeho posledním titulem a zároveň mistrovským dílem, v němž kloubí lyriku s dynamickou akcí. Zástupce dokumentů o umění Perugino – věčná renesance se pídí po tvorbě a odkazu renesančního mistra Pietra Perugina, od jehož úmrtí uplynulo pět set let. Průvodce Marco Bocci vás provede bohatou a turbulentní kariérou umělce, jenž ovlivnil Michelangela, Raffaela či Leonarda da Vinciho.

V konturách poetiky tvorby Alexandra Dumase se ponese francouzský vítěz divácké ceny loňského karlovarského festivalu Ve jménu cti. Šermířskými souboji prostoupený maskulinní titul, kde je nejdůležitější hodnotou čest, připomene debut Ridleyho Scotta Soupeři, případně nové filmové převyprávění Tří mušketýrů. Režisér a herce Vincent Perez s ostrou přesností konstruuje příběh na pozadí velkých dějin a kromě přímočarého sporu problematizuje i nerovnoprávnost. Posledním titulem je pak buranská komedie Máme prachy!, která je pomyslnou antologií čtyř povídek, jejichž středním hybatelem je zisk značné sumy peněz. Protagonistům však zdánlivě šťastná událost způsobí mnohem více škody než užitku. Francouzská černohumorná komedie je protipólem laskavých a sentimentálních snímků s Omarem Sy, které se do široké české distribuce dostávají nejčastěji.

Právě se přehrává: Máme prachy - trailer.

Máme prachy - trailer. Video: YouTube

Novinky na VOD

Originální produkce Voyo se vedle etablované Jedné rodiny snaží širší publikum s velkým věkovým rozptylem snaží zaujmout novou rodinnou komedií Mozaika, která těží z osvědčeného schématu početné rodiny, z níž si každý její člen překonává specifické překážky. Konflikt tentokrát zapříčiní rozpad dlouholetého manželství hlav celé rodiny. Na základě scénáře Alice Nellis ústřední postavy v seriálu ztvárňují přední herecké tváře, ať už jde o Karla Heřmánka, Marthu Issovou, Taťjanu Medveckou nebo Marka Adamczyka. Komplikovaným mezilidským vztahům se věnuje je i snímek na Maxu s názvem Jsem v pořádku?, jenž tematizuje křehkost a možný rozpad celoživotního přátelství, stejně nutnost přistoupit na zprvu nepříjemné životní změny.

Platforma Disney+ uvedla extravagantní životopisnou sérii Becoming Karl Lagerfeld, sledující skromné začátky a raketový vzestup návrhářské ikony v podání Daniela Brühla. Předkládá transformaci téměř čtyřicetiletého a neznámého návrháře v legendární, takřka mytickou figuru, jež navždy ovlivnila módní svět. Disney zároveň rozšiřuje mamutí svět popkulturního fenoménu Hvězdných válek o nový hraný seriál Star Wars: Akolytka, kde se protagonisté budou pídit po stopách zamlčené minulosti, jejíž kořeny sahají k absolutnímu zlu, jež se po dlouhá léta dařilo držet v tajnosti.

Gigantický Netflix pro milovníky fotbalu uvedl dokumentární snímek Rafa Márquez: Kapitán, portrétující oddaného a osobitého mexického obránce, jenž si za svou více než dvacetiletou kariéru vysloužil národní i klubový věhlas. V současnosti působí jako trenér a divákům přináší otevřenou i inspirativní zpověď. V katalogu můžete nově naleznout i otevřeně pitomou zábavu francouzské kuchyně Žraloci v Paříži, kde ústřední metropoli zaplaví potenciální tragédie. Minisérie Tatér z Osvětimi pak představuje emocemi nabitý příběh židovského vězně, jenž byl v Osvětimi pověřen tetováním identifikačních čísel nových vězňů.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura filmy Máme prachy (film) Kina

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Princezna Kate je zpět a řekla: Dělám pokroky, ale ...jsou dobré a špatné dny

Tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour, která se koná od 17. století, je pro Brity oslavou narozenin panovníka a celé monarchie. Největší pozornost byla věnována princezně Kate, která se poprvé od oznámení své diagnózy objevila na veřejnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy