Mág, kterého se bálo celé Česko. K čemu gestapo a StB potřebovaly vyvolávače ďábla?

Nadějný student se třemi doktoráty plynně hovořil několika jazyky. Ovládal i takové, jako je latina nebo hebrejština, přesto se ho celé Česko bálo. Po druhé světové ho StB vsadila do vězení, odkud provozoval rituály černé magie a vyvolával ďábla. Jaký byl příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, nejslavnějšího novodobého čaroděje?

Jiří Arvéd Smíchovský se narodil 1. května 1898 v Praze do rodiny vyrábějící tiskařské náčiní. Jeho rod měl v Praze prastaré kořeny a nadání pro drahocenné umění. 

Už jako malý vynikal svým intelektem a po studiích na škole sv. Jiljí na Uhelném trhu se vydal na práva do pražské německé univerzity. Studium kvůli válce nedokončil, dlouho ale nevydržel ani na frontě. 

Po dezerci se ukrýval se v klášteře u Pisy a nakonec byl zajat a vsazen do zajateckého tábora. Zdálo se, že kariéra nadějného studenta nadobro končí.

Nic ale nemohlo být dál od pravdy. Své služby sice poskytnul italské rozvědce, zároveň ale dokončil studia práv a vydal se studovat teologii na římské Collegium Germanicum a filozofii na univerzitě ve francouzském Toulouse.

Po ukončení studií a rozvázání spolupráce s italskou zpravodajskou službou se v roce 1929 vrátil do Československa, ověnčen tituly ThDr., JUDr. et PhDr. Kromě doktorátu z práv, teologie a filozofie ale ovládal i celou řadu jazyků, například němčinu, francouzštinu, italštinu, latinu, řečtinu, ale i hebrejštinu.

Přesto ale toužil po dalším vzdělání a věřil, že vše podstatné už bylo objeveno, ale je to nepřístupné běžným lidem. Vstoupil proto do řady sekt a spolků včetně Svobodných zednářů a honosil se věcí, kterou později dokázali ocenit i členové gestapa. Měl totiž vynikající paměť.

Prakticky si nemusel z ničeho dělat zápisky a poznámky. Vše si pamatoval. Byl také členem několika politických uskupení, například Sociální demokracie, České strany národně socialistické a Československé strany lidové. To vše ale mělo jednu nevýhodu. Nevydělával.

Náklady na jeho živobytí stále pokrývali rodiče, kteří za něj platili dluhy. Smíchovský si tak nemusel dělat hlavu s financemi a namísto toho se začal věnovat okultním vědám. V jedné z vináren, které hojně navštěvoval, se seznámil s mágem Františkem Kabelákem. Když spolu začali praktikovat magické pokusy, bylo jasné, že se vystudovaný teolog a doktor práv vydává na cestu, z níž není návratu.

Okruh okultistů, s nimiž se setkával, rostl, a kdo ví, jak by dopadnul, kdyby nezačala druhá světová válka. Během ní se zradikalizoval a začal spolupracovat s německou tajnou službou Sicherheitsdienst, pro kterou byl velmi cenným agentem.

Německo si cenilo především jeho znalostí okultismu a kromě jiného měl za úkol monitorovat okultní společnosti v Čechách. Přesto byl během války třikrát vězněn, například za krádeže.

Po válce byl jedním z prvních zatčených a obžalovaných ze zločinů proti státu a z udavačství. Vyslýchala ho i Státní bezpečností, která se skrze něj snažila vypátrat spolupracovníky nacistických tajných služeb. Jeho služby pro Sicherheitsdienst mu vynesly doživotí.

I z této situace se ale snažil vybruslit a začal spolupracovat s vězeňskou správou. Na vězně donášel Státní bezpečnosti a v politických procesech svědčil proti agentům Sicherheitsdienstu a gestapa. Díky tomu si pobyt n Mírově zpříjemnil a dostal dokonce vlastní celu.

Ostatní vězni ho ale drželi v nelibosti. Podle nich v cele praktikoval černou magii a dokonce vyvolával ďábla. To ho nakonec možná stálo příčetnost i život. Jedna z teorií o jeho smrti totiž tvrdí, že sám na sobě provedl zaživa obřízku a zemřel na otravu krve. Podle pravděpodobnější teorie ale byl zavražděn členy StB, kteří mu měli přerazit páteř. Díky tomu se několik dní dusil ve vlastní krvi a v obrovských bolestech 22. ledna roku 1951 zemřel.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Jiří Arvéd Smíchovský

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy