Joshua Slocum. Muž, který obeplul svět a vyoperoval si slepé střevo

Článek k se věnuje muži jménem Joshua Slocum. Byl námořník a vůbec první člověk, který v plachetnici obeplul svět. Během toto cesty si musel sám vyoperovat slepé střevo.

Slyšeli jste někdy o námořníkovi jménem Joshua Slocum? Mnoha lidem jeho jméno nic neříká. Přitom byl kdysi velmi známým mořeplavcem a prvním člověkem, který úplně sám ve své plachetnici obeplul svět. Během této cesty si navíc sám musel vyoperovat slepé střevo.

Joshua Slocum přišel na svět dne 20. února roku 1844 jako páté dítě Johna a Sarah Jane Slocumových. Celkem měl Joshua později deset sourozenců. Jeho dědeček byl správcem majáku, a tak ho už o dětství začalo přitahovat moře. Dobrodružný život na moři ho lákal více, než život v přeplněném domě s přísným otcem. Když ve čtrnácti letech Joshua utekl z domova, své útočiště našel právě v kajutě lodi. Tehdy se však brzy domů vrátil. O dva roky později však již z domova odešel navždy, když nastoupil jako námořník na obchodní loď plující do Dublinu. A od té doby byl na moři prakticky neustále.

Před Vánoci roku 1870 poznal v Sydney Virginii Albertinu Walkerovou. Tu si později, posledního lednového dne roku 1871, vzal za manželku. Virginie trávila se svým mužem mnoho času na moři. Všechny jejich děti (kterých bylo za třináct let celkem sedm) přišly na svět během námořních cest – buď se narodily přímo na lodi, nebo v nějakém přístavu. Virginie v roce 1884 vážně onemocněla a ještě téhož roku zemřela na palubě lodi Aquidneck v přístavu Buenos Aires. O malé děti se začala tehdy starat námořníkova sestra. O dva roky později se Joshua ve věku dvaačtyřiceti let znovu oženil – vzal si čtyřiadvacetiletou Henriettu Elliott.

Do dějin vstoupil Joshua Slocum zejména tím, že úplně sám obeplul celý svět. Toto jeho dobrodružství začalo v červenci roku 1895 v přístavu Yarmouth v Novém Skotsku. Joshua Slocum byl jediným členem posádky plachetnice nazvané Spray. Svou cestu popsal Slocum roku 1899 v knize, kterou nazval Sailing Alone Around the World (tedy Sám na lodi kolem světa). Námořník se plavil po moři tři roky a dva měsíce. V díle se mimo jiné můžeme dočíst o střetu s piráty u břehů Afriky a Jižní Ameriky, kdy se jim Slocum ubránil díky hřebíkům umístěným na palubě lodi. Dále je zde zmínka třeba o návštěvě prezidenta Jihoafrické republiky, který Slocuma nepřijal zrovna vlídně. Domníval se totiž stále, že Země není kulatá, a proto ji námořník nemůže obeplout.

Během plavby kolem světa si Joshua Slocum také sám dokázal vyoperovat slepé střevo! O tomto zákroku sám napsal: „Bolesti v pravé straně podbřišku stoupají ode dne ke dni. Nakonec se rozhoduji použít k odstranění zaníceného slepého střeva dezinfekci a skalpel. Pokud bych tak neučinil, plavba kolem světa by zcela určitě nebyla uskutečněna.“

V listopadu roku 1909, tedy ve věku pětašedesáti let, se Slocum opět vydal na moře. Z této plavby se už nikdy nevrátil, beze stopy zmizel v oblasti bermudského trojúhelníku. Nikdy nebyla nalezena loď nebo námořníkovo tělo. V červenci roku 1910 jeho manželka oficiálně tisku oznámila svou obavu, že se její muž ztratil na moři. Až roku 1924 byl Joshua Slocum prohlášen za mrtvého. Kuriozitou je fakt, že muž, který sám obeplul celý svět, neuměl plavat.

Joshua Slocum historie loď Spray

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy