Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin, a proto je dnes zařazují do jídelníčku zejména vegetariáni. Naši předci je konzumovali mnohem častěji než dnes my.
Nejdéle konzumovanými luštěninami jsou hrách a čočka. V oblasti střední Evropy se údajně pěstovaly již v 6. a 5. tisíciletí před naším letopočtem. Písemné zmínky o pěstování hrachu a jeho používání v kuchyni jsou však mnohem mladší. V Mattioliho herbáři ze druhé poloviny 16. století bychom se mohli dočíst o dvou druzích pěstovaného hrachu – jeden rostl na zemi, druhý se pnul do výšky.
Ten druhý byl podle autora chutnější. V roce 1535 vyšel spis nazvaný Regiment zdraví od Jana Koppa z Raumentalu, osobního lékaře Ferdinanda I., kde se píše: „my v těchto zemích zřídka kdy jíme co jiného leč hrachu požíváme“. Také jiní autoři v 16. století psali o hrachu jako o typickém pokrmu Čechů. Hrách se mnohdy připravoval spolu s kroupami – tento chod byl v 18. století a později znám jako „česká svatba“. Hrách a kroupy byly po dlouhou dobu základními surovinami především v chudých domácnostech, objevovaly se však také v jídelníčku bohatých měšťanů. V polovině 17. století se třeba oblibě těšila polévka z hovězího masa a hrachu, která byla hodně hustá a dochucovala se petrželí a muškátovým květem. Tato polévka někdy spíše připomínala kaši a podávala se na topinkách, což byly usušené krajíce chleba.
Dochoval se také recept na hrachovou polévku se smetanou a cukrem. Ta pak byla servírována posypaná skořicí. Takováto hustá polévka plnila funkci dezertu. Z hrachu se připravoval i zvláštní druh cukroví. Hrách se rozvařil a smíchal s cukrem, do vzniklé hmoty se dávaly rozinky a tvarovaly se z ní kuličky, které se smažily v sádle a pak obalily v cukru. Jedly se ještě teplé. Z uvařeného hrachu, másla, strouhanky, vajec a cukru se v 17. století dělaly koblihy. Tehdy byla oblíbená i hrachová kaše, ve které nemohlo chybět sladké víno, sušené švestky, květy bezu, pepř, zázvor nebo višňová jádra. V 18. století se z hrachu mlela také mouka. Od 15. století je v kuchařských knihách doložena tzv. pučálka, tedy namočený a opražený hrách. Do pučálky se zpravidla nepřidával tuk, a tak byla ideálním postním jídlem.
Pěstování čočky má své kořeny rovněž již v pravěku. Od 15. století se pak objevuje v písemných pramenech jako „šošovice“ nebo „šofovice“. Lékaři 16. a 17. století tuto luštěninu doporučovali při ženských problémech, zároveň však varovali před její nadměrnou konzumací. Také se věřilo, že pokrmy z čočky usměrňují nadměrný sexuální apetit. Z poloviny 17. století pochází recept na čočku vařenou v hovězím vývaru, následně smíchanou s cibulí, pepřem, solí, zázvorem, někdy i se slaninou.
Fazole se na naše území dostaly poměrně pozdě, až v 16. století. Své častější uplatnění v kuchyni však našly až o století později. V dobových herbářích bychom se o těchto luštěninách dočetli, že nadýmají a způsobují bolesti žaludku, nebo že povzbuzují sexuální touhu. Lusky jsou pak doporučeny konzumovat ochucené pepřem a octem. V kuchařských knihách jsou fazole známé až od 19. století.
Z rukopisu kuchařské knihy neznámého autora z roku 1645 pochází nejstarší zmínka o cizrně na našem území. Konkrétně se jedná o popis cizrnové polévky. Roku 1517 je pak cizrna zmiňována jako lék, ale mělo se dávat pozor na její nadýmavé účinky.
7. prosince 2025 20:52
Tajemné historické adventní postavy: Děti neděsil jen čert, ale i ženy s velkými noži
Související
Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?
luštěniny , potraviny jídlo , historie
Aktuálně se děje
před 37 minutami
Tanečky kolem Turka. Exprezident Klaus nechápe, co se děje
před 1 hodinou
Nejočekávanější předpověď v roce. Meteorologové naznačili, jak bude o Vánocích
před 2 hodinami
V případu vraždy na ulici v Brně padlo obvinění. Muži hrozí až 20 let
před 2 hodinami
NATO se musí vzpamatovat jako celek. Adaptace na boj s teroristy už nestačí
před 3 hodinami
Piráti zřejmě nezmění kurz. Hřib bude v lednu obhajovat funkci
před 3 hodinami
Studenti v Ústí zburcovali policii. Obavy z útoku ve škole se nepotvrdily
před 4 hodinami
Na Ukrajině mohou být do tří měsíců volby, Zelenskyj není proti
před 6 hodinami
Počasí může ještě dnes trhat rekordy, pak se ochladí
včera
FT: USA daly Zelenskému na přijetí mírového plánu ultimátum. Ukrajina pošle Bílému domu odpověď ve středu
včera
Novinář měl neomezený přístup k Zelenskému. Teď vysvětlil jeho strategii při jednání i otřes po pádu Jermaka
včera
„Antiukrajinské body byly odstraněny.“ Zelenskyj posílá do USA revidovaný mírový plán
včera
Evropská unie se rázně vymezila proti tvrdé kritice Donalda Trumpa
včera
Může za cla, válku na Ukrajině i útok ve Washingtonu. Trumpovou univerzální odpovědí je svalit vše na Bidena
včera
Austrálie spouští globální unikát: Miliony dětí přišly o účty na sociálních sítích
včera
Studenti vyrazili do ulic. Po celém Česku protestovali proti vedení ministerstva životního prostředí Motoristy
včera
Co odhalila nová Národní bezpečnostní strategie USA? Trump pro Evropu víc nebezpečný, než se zdálo
včera
Evropa je rozpadající se skupina národů vedená slabými lidmi, prohlásil Trump
včera
Ukrajinci vztyčili v údajně dobytém Pokrovsku vlajku. Kreml o obsazení města lže, tvrdí
včera
V Rusku se zřítilo obří vojenské letadlo Antonov An-22
včera
Babiš předal na Hradě Pavlovi seznam ministrů. Turek na něm chybí
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v úterý stal nově jmenovaným předsedou vlády poté, co ho do funkce uvedl prezident Petr Pavel. Babiš zároveň na Pražském hradě prezidentovi předal seznam navrhovaných ministrů svého kabinetu. Oznámil však, že jméno Filipa Turka, který měl vést ministerstvo životního prostředí, se na seznamu neobjevilo.
Zdroj: Libor Novák