Myslíte, že naši předci jedli jen maso a placky? Podívejte se, co obsahoval jejich jídelníček

Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin, a proto je dnes zařazují do jídelníčku zejména vegetariáni. Naši předci je konzumovali mnohem častěji než dnes my.

Nejdéle konzumovanými luštěninami jsou hrách a čočka. V oblasti střední Evropy se údajně pěstovaly již v 6. a 5. tisíciletí před naším letopočtem. Písemné zmínky o pěstování hrachu a jeho používání v kuchyni jsou však mnohem mladší. V Mattioliho herbáři ze druhé poloviny 16. století bychom se mohli dočíst o dvou druzích pěstovaného hrachu – jeden rostl na zemi, druhý se pnul do výšky.

Ten druhý byl podle autora chutnější. V roce 1535 vyšel spis nazvaný Regiment zdraví od Jana Koppa z Raumentalu, osobního lékaře Ferdinanda I., kde se píše: „my  v těchto zemích zřídka kdy jíme co jiného leč hrachu požíváme“. Také jiní autoři v 16. století psali o hrachu jako o typickém pokrmu Čechů. Hrách se mnohdy připravoval spolu s kroupami – tento chod byl v 18. století a později znám jako „česká svatba“. Hrách a kroupy byly po dlouhou dobu základními surovinami především v chudých domácnostech, objevovaly se však také v jídelníčku bohatých měšťanů. V polovině 17. století se třeba oblibě těšila polévka z hovězího masa a hrachu, která byla hodně hustá a dochucovala se petrželí a muškátovým květem. Tato polévka někdy spíše připomínala kaši a podávala se na topinkách, což byly usušené krajíce chleba.

Dochoval se také recept na hrachovou polévku se smetanou a cukrem. Ta pak byla servírována posypaná skořicí. Takováto hustá polévka plnila funkci dezertu. Z hrachu se připravoval i zvláštní druh cukroví. Hrách se rozvařil a smíchal s cukrem, do vzniklé hmoty se dávaly rozinky a tvarovaly se z ní kuličky, které se smažily v sádle a pak obalily v cukru. Jedly se ještě teplé. Z uvařeného hrachu, másla, strouhanky, vajec a cukru se v 17. století dělaly koblihy. Tehdy byla oblíbená i hrachová kaše, ve které nemohlo chybět sladké víno, sušené švestky, květy bezu, pepř, zázvor nebo višňová jádra. V 18. století se z hrachu mlela také mouka. Od 15. století je v kuchařských knihách doložena tzv. pučálka, tedy  namočený a opražený hrách. Do pučálky se zpravidla nepřidával tuk, a tak byla ideálním postním jídlem.

Pěstování čočky má své kořeny rovněž již v pravěku. Od 15. století se pak objevuje v písemných pramenech jako „šošovice“ nebo „šofovice“. Lékaři 16. a 17. století tuto luštěninu doporučovali při ženských problémech, zároveň však varovali před její nadměrnou konzumací. Také se věřilo, že pokrmy z čočky usměrňují nadměrný sexuální apetit. Z poloviny 17. století pochází recept na čočku vařenou v hovězím vývaru, následně smíchanou s cibulí, pepřem, solí, zázvorem, někdy i se slaninou.

Fazole se na naše území dostaly poměrně pozdě, až v 16. století. Své častější uplatnění v kuchyni však našly až o století později. V dobových herbářích bychom se o těchto luštěninách dočetli, že nadýmají a způsobují bolesti žaludku, nebo že povzbuzují sexuální touhu. Lusky jsou pak doporučeny konzumovat ochucené pepřem a octem. V kuchařských knihách jsou fazole známé až od 19. století.

Z rukopisu kuchařské knihy neznámého autora z roku 1645 pochází nejstarší zmínka o cizrně na našem území. Konkrétně se jedná o popis cizrnové polévky. Roku 1517 je pak cizrna zmiňována jako lék, ale mělo se dávat pozor na její nadýmavé účinky.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.

Více souvisejících

luštěniny potraviny jídlo historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy