Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin, a proto je dnes zařazují do jídelníčku zejména vegetariáni. Naši předci je konzumovali mnohem častěji než dnes my.
Nejdéle konzumovanými luštěninami jsou hrách a čočka. V oblasti střední Evropy se údajně pěstovaly již v 6. a 5. tisíciletí před naším letopočtem. Písemné zmínky o pěstování hrachu a jeho používání v kuchyni jsou však mnohem mladší. V Mattioliho herbáři ze druhé poloviny 16. století bychom se mohli dočíst o dvou druzích pěstovaného hrachu – jeden rostl na zemi, druhý se pnul do výšky.
Ten druhý byl podle autora chutnější. V roce 1535 vyšel spis nazvaný Regiment zdraví od Jana Koppa z Raumentalu, osobního lékaře Ferdinanda I., kde se píše: „my v těchto zemích zřídka kdy jíme co jiného leč hrachu požíváme“. Také jiní autoři v 16. století psali o hrachu jako o typickém pokrmu Čechů. Hrách se mnohdy připravoval spolu s kroupami – tento chod byl v 18. století a později znám jako „česká svatba“. Hrách a kroupy byly po dlouhou dobu základními surovinami především v chudých domácnostech, objevovaly se však také v jídelníčku bohatých měšťanů. V polovině 17. století se třeba oblibě těšila polévka z hovězího masa a hrachu, která byla hodně hustá a dochucovala se petrželí a muškátovým květem. Tato polévka někdy spíše připomínala kaši a podávala se na topinkách, což byly usušené krajíce chleba.
Dochoval se také recept na hrachovou polévku se smetanou a cukrem. Ta pak byla servírována posypaná skořicí. Takováto hustá polévka plnila funkci dezertu. Z hrachu se připravoval i zvláštní druh cukroví. Hrách se rozvařil a smíchal s cukrem, do vzniklé hmoty se dávaly rozinky a tvarovaly se z ní kuličky, které se smažily v sádle a pak obalily v cukru. Jedly se ještě teplé. Z uvařeného hrachu, másla, strouhanky, vajec a cukru se v 17. století dělaly koblihy. Tehdy byla oblíbená i hrachová kaše, ve které nemohlo chybět sladké víno, sušené švestky, květy bezu, pepř, zázvor nebo višňová jádra. V 18. století se z hrachu mlela také mouka. Od 15. století je v kuchařských knihách doložena tzv. pučálka, tedy namočený a opražený hrách. Do pučálky se zpravidla nepřidával tuk, a tak byla ideálním postním jídlem.
Pěstování čočky má své kořeny rovněž již v pravěku. Od 15. století se pak objevuje v písemných pramenech jako „šošovice“ nebo „šofovice“. Lékaři 16. a 17. století tuto luštěninu doporučovali při ženských problémech, zároveň však varovali před její nadměrnou konzumací. Také se věřilo, že pokrmy z čočky usměrňují nadměrný sexuální apetit. Z poloviny 17. století pochází recept na čočku vařenou v hovězím vývaru, následně smíchanou s cibulí, pepřem, solí, zázvorem, někdy i se slaninou.
Fazole se na naše území dostaly poměrně pozdě, až v 16. století. Své častější uplatnění v kuchyni však našly až o století později. V dobových herbářích bychom se o těchto luštěninách dočetli, že nadýmají a způsobují bolesti žaludku, nebo že povzbuzují sexuální touhu. Lusky jsou pak doporučeny konzumovat ochucené pepřem a octem. V kuchařských knihách jsou fazole známé až od 19. století.
Z rukopisu kuchařské knihy neznámého autora z roku 1645 pochází nejstarší zmínka o cizrně na našem území. Konkrétně se jedná o popis cizrnové polévky. Roku 1517 je pak cizrna zmiňována jako lék, ale mělo se dávat pozor na její nadýmavé účinky.
Související
Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?
luštěniny , potraviny jídlo , historie
Aktuálně se děje
včera
OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné
včera
Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás
včera
Co jsou taktické jaderné zbraně a proč Rusko nařídilo cvičení?
včera
Hamás souhlasil s příměřím v Pásmu Gazy. Podle Izraele je to lest
včera
Invaze do Rafahu znepokojuje i USA. Biden chce mluvit s Netanjahuem
včera
Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají
včera
Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený
včera
EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší
včera
Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů
včera
Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně
včera
Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli
včera
Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice
včera
Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit
včera
Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře
včera
Česká diplomacie objasnila, jak momentálně funguje velvyslanectví v Rusku
včera
Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní
včera
Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci
včera
Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod
včera
Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá
včera
Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.
Zdroj: Libor Novák