Češi odčinili blamáž s Gruzií výhrou nad Ukrajinou. Postaral se o ni dvěma góly Šulc

Svěřenci kouče Ivana Haška neměli před úterním zápasem s Ukrajinou jinou možnost než vyhrát za tři body poté, co v sobotu naprosto nezvládli duel s Gruzií (1:4). Naštěstí právě pro trenéra, o jehož budoucnost se taky hrálo, nakonec český výběr dokráčel k výhře 3:2, kterou musela parta kapitána Tomáše Součka bránit až do poslední vteřiny za atmosféry, v rámci které byly slyšet z ochozů pražského Edenu především ukrajinští fanoušci. Hned o dva české góly se postaral Pavel Šulc ještě v první půli, aby na něj navázal v té druhé trefou z penalty kapitán Souček. To už bylo navýšení vedení na 3:1, přičemž Ukrajincům se duel podařilo ještě zdramatizovat.

Oproti předešlému duelu v Gruzii, ke kterému už se čeští fotbalisté nechtěli vracet, udělal realizační tým v čele s Ivanem Haškem hned šest změn v základní sestavě. Debutu v národním týmu se tak dočkal Lukáš Červ, vepředu vše režírovalo duo Šulc-Chorý, tedy dvojka, která se zná ze společného působení v Plzni.

Podobně jako v sobotním duelu Ukrajinců proti Albánii, který se hrál v azylu na pražské Letné, tak i v pražském Edenu byla k překvapení českých fotbalistů i veřejnosti většina Ukrajinců. Na Češích bylo od úvodního výkopu znát, že chtějí co nejrychleji zahnat obavy českých fanoušků po debaklu v Tbilisi a rozhodli se začít aktivním pojetím hry. Úvodní snaha Čechů vyústila v první možnost po devíti minutách hry, kdy se před gólmanem Trubinem objevil osamocený Zelený po povedené průnikové přihrávce, jenže i kdyby z této šance Zelený skóroval, gól by neplatil kvůli ofsajdu. Do zápasu naopak dobře nevkročil z českých hráčů především obránce Ladislav Krejčí, jenž chyboval a vše za něj nakonec napravoval Vitík, který zablokoval Vanatovo zakončení.

Po trochu nervózním začátku přišlo na řadu uklidnění v podobě prvního gólu v zápase, o který se ve 21. minutě postaral nováček v základní sestavě Šulc. Stalo se tak poté, co u pravého rohu šestnáctky dokázal vybojovat balon Černý, jenž vyslal do předbrankového prostoru střílený centr, který si už plzeňský šutér našel, 1:0 pro Česko.

Zdálo se tak, že by snad mohly být české obavy zažehnány, jenže následovala pasáž hry, v rámci které inciativu přebírali Ukrajinci. Nejprve ve 35. minutě nebezpečně hlavičkoval Zabarnyj, od něhož se tak míč dostal na horní část břevna. Jak se později ukáže, byl to jeden z mnoha nebezpečných ukrajinských centrů v zápase. Další totiž přišel o dvě minuty později a to z levé strany od Šarapenka, jehož adresátem byl Vanat, jenž se z bezprostřední blízkosti trefil hlavou neomylně, 1:1.

Pro Čechy to tak byl budíček a důvod proto do poslední pětiminutovky v první půli zase zapnout. Povedlo se a přineslo to své ovoce. Už v nastavení Češi využili nedůrazného odvrácení míče tak, že kulatý nesmysl si na prsou zpracoval a poté z první zakončil opět Šulc, 2:1.

Druhá půle byla spíše ve znamení neustálého českého bránění, nestíhání rychlých ukrajinských protiútoků, které vyústili v několik žlutých karet pro český tým. Blízko k inkasování měl po dalším z nebezpečných ukrajinských centrů český tým v 64. minutě, Vanat ale tentokrát těsně minul. V 72. minutě pak pro změnu zahrozil Mudryk, jenž taktéž jen těsně minul terč.

Zmírnit ukrajinský tlak se českému mužstvu povedlo až díky střídáním a navíc za chvíli objevili videorozhodčí hru rukou v šestnáctce, přičemž tím nešťastníkem byl Matvijenko.  Následně tak byla nařízena penalta, ke které se postavil kapitán Souček, který tam v 80. Minutě zvýšil na 3:1.

Chtělo by se říct, že se jednalo o uklidnění, jenže Ukrajincům se podařilo duel ještě zdramatizovat, když po centru Cyhankova hlavičkoval v 84. minutě přesně Sudakov. Proto tak následoval dramatický závěr, v němž se Ukrajina i za podpory svých fanoušků tlačila a tlačila za vytouženým vyrovnáním, k němu ale naštěstí nakonec nedošlo. To i díky výtečnému gólmanovi Kovářovi, jenž opět po centru předvedl reflexivní zákrok proti Sudakově zakončení.

Přestože tak mohl českému týmu spadnout po závěrečném hvizdu kámen ze srdce, ani tak výkon nebyl zrovna optimální natolik, aby se mohlo v české kabině jásat. Předseda českého fotbalu Petr Fousek i tak uvedl, že se bude o budoucnosti kouče Ivana Haška jednat příští týden na výkonném výboru. Český fotbal tak stále ještě nemůže být v klidu.

Konečný výsledek zápasu fotbalové Ligy národů UEFA (10.9.2024):

Česko – Ukrajina 3:2 (2:1)
Branky:
21. a 45.+2 Šulc, 80. Souček z pen. – 37. Vanat, 84. Sudakov. Rozhodčí: Beaton – McFarlane, McGeachie – Dallas (video, všichni Skot.). ŽK: Krejčí, Vitík, Černý, Souček, Zelený – Sudakov, Jaremčuk. Diváci: 18 722

Česko: Kovář – Coufal, Vitík, Ladislav Krejčí II, Zelený – Souček, Červ (89. Král) – Černý (65. Hložek), Šulc (81. Kušej), Provod (65. Lingr) – Chorý (81. Schick). Trenér: Hašek

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stepanenko (78. Malinovskyj) - Jarmolenko (68. Cygankov), Šaparenko (68. Sudakov), Zinčenko (84. Pichaljonok), Mudryk – Vanat (78. Jaremčuk). Trenér: Rebrov

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.
Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Demokracie ve světě upadá. Napadané jsou samotné volební procesy, zní ze zprávy

Globální pokles volební účasti a narůstající zpochybňování volebních výsledků ohrožují důvěryhodnost demokracie. Podle nového reportu volební účast klesla za posledních 15 let o deset procent a téměř polovina světových demokracií čelí zhoršování klíčových ukazatelů. Nejvíce napadané jsou přitom samotné volební procesy, včetně sčítání hlasů. Dále rostou rizika, jako je polarizace či autoritářství, která zasahují demokracie na celém světě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformace, fake news, ilustrační foto

Za hranicí absurdity. Dezinformátoři už zneužili i povodně

Antisystémový a dezinformační obsah během povodní škodí práci záchranářů a hasičů. Šiřitelé konspiračních teorií, nepravdivých a zavádějících informací využili strachu napříč českými občany, aby opět zaseli nenávist vůči vládě a státním institucím.

včera

včera

včera

Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

včera

Česko má to nejhorší za sebou. Povodně ale ještě neskončily

Česko má z hlediska srážek již to nejhorší za sebou, přesto povodňová situace potrvá ještě několik dní. Po zasedání Ústřední povodňové komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj Morava na hranici s Českou republikou doteče během úterý.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy