Čeští fotbaloví mladíci mají na Euru na dosah postup ze skupiny. Porazili totiž Němce 2:1

Zatímco v úvodním zápase evropského šampionátu hráčů do 21 let v Rumunsku a Gruzii nebojácný výkon Čechů nakonec na úspěch proti Anglii nestačil, když s ní nakonec prohráli 0:2, ve druhém zápase skupiny už svěřenci kouče Jana Suchopárka splnili to, co sám český stratég sliboval, tedy, že góly budou padat v dalších zápasech. Němce totiž uzemnili v utkání s Českem trefy Sejka a Vitíka. Naši západní sousedé si tak připsali po úvodní remíze s Izraelem (1:1) další ztrátu, to Češi mají před středečním duelem s Izraelem velkou šanci postoupit. 

Němci však byli v úvodu zápasu aktivnějším mužstvem a byli to oni, kteří se hned po pěti minutách hry dostali do první větší příležitosti. V ní ale zpoza vápna nakonec Vagnoman nezamířil přesně. Za chvíli své kvality v tomto utkání poprvé předvedl český gólman Jaroš, když zneškodnil Stillerovo zakončení z volného přímého kopu, které dokázal vyrazit na roh. Ve 21. minutě se pak zase pro změnu zaskvěl zákrokem jak proti Vagnomanově tečované střele, tak i proti následné Schadeho dorážce. Uběhla pak skoro půlhodina hry, když se Češi dočkali svého prvního zakončení v zápase, tehdy z otočky pokoušel své štěstí Karabec, ale gólman Atubolu se nenechal před svým českým protějškem zahanbit. 

Přesto ve 34. minutě nakonec německý brankář kapituloval, když Sejk nepohrdnul nabídkou před odkrytou branku od Kušeje, jenž si tradičně naběhnul na přihrávku do běhu, kterou tentokrát dostal na levé straně hřiště od Karabce, 1:0 pro Čechy. "S Vaskou (Vasilem Kušejem) nám to začíná víc a víc klapat. Hodně se bavíme o spolupráci, protože můžeme těžit z toho, že jsme oba rychlí. Teď se přesně ukázalo to, na čem jsme se domluvili, aby to dal na zadní tyč. Skvěle mi to tam předložil a pak jsem měl jednoduchou práci," komentoval tuto gólovou situaci po zápase v rozhovoru pro ČT sport střelec Sejk. 

Po obrátce byli Němci blízko k vyrovnání po Schadeho hlavičce k tyči, ovšem ani tehdy se nenašel recept na výtečně chytajícího Jaroše. Až dvacet minut před koncem se podařilo Němcům prorazit tuto bariéru. To se totiž přesně trefil z hranice velkého vápna Stiller, 1:1. 

Němci ovšem naštěstí vyrovnávající branky nedokázali naplno využít a nepodařilo se jim dospět k bodům z tohoto zápasu, jelikož poslední slovo si vzali v 87. minutě Češi. Tehdy rozehrál Jurásek rohový kop tak dobře, že balón propadl k Vitíkovi a právě ten šťastně s pomocí teče od bránícího Matricianiho vstřelil vítěznou branku na 2:1. "Viděl jsem, že se mi balon odrazil k noze. Nepřemýšlel jsem nad tím a snažil jsem se to napálit. Naštěstí to tam spadlo, jsou to obrovské emoce," nechal se k tomu slyšet Vitík. 

Jednalo se skutečně o vítěznou branku, přestože se Němci v závěru snažili, tlačili na naše hráče, kteří se zatáhli až před branku Jaroše, ale ani Schade, jehož střelu zablokoval Vitík, ani Weisshaupt, jehož zase pro změnu vychytal Jaroš, neuspěli. Češi tak tedy díky tomu mohou pomýšlet na postup ze skupiny do čtvrtfinále, přičemž by jim k tomu ve středu proti Izraeli měla stačit i remíza. 

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Gruzii a Rumunsku (25.6.2023): 

Skupina C (Batumi): 

Česko – Německo 2:1 (1:0) 
Branky: 34. Sejk, 87. Vitík - 70. Stiller. Rozhodčí: Eskas - Engan, Bashevkin (všichni Nor.). ŽK: Červ, M. Jurásek, Jaroš - Krauss, Keitel, Alidou 

ČR: Jaroš - Gabriel, Vitík, Hranáč, Fukala - Červ (80. Pech), Žambůrek (66. Kaloč) - Kušej (73. M. Jurásek), Valenta (80. Daněk), Karabec (74. Šulc) - Sejk. Trenér: Suchopárek 

Německo: Atubolu - Vagnoman, Bisseck, Matriciani, Netz - Krauss (46. Alidou), Keitel (46. Martel), Stiller (85. Weisshaupt) - Huseinbasic - Ngankam (46. Weiper), Schade. Trenér: Di Salvo 

Související

Čeští fotbalisté na EURO 2021 (EURO 2020)

Škoda, proti Dánům jsme mohli vytěžit více, řekl Schick. Vaclík zaháněl chmury: Odcházíme se vztyčenou hlavou

Čišelo z něj zklamání a byla na něm znát neuvěřitelná únava. Fotbalový útočník Patrik Schick právě kvůli vyčerpanosti nedohrál čtvrtfinále v Baku proti Dánům. Jeho už pátý gól na mistrovství Evropy jen mírnil porážku i následné vyřazení. „Pět dosažených branek za turnaj mě samozřejmě těší, ale asi všichni cítíme, že jsme mohli z utkání proti Dánsku vytěžit mnohem více,“ řekl Schick pro ČT. Brankář Tomáš Vaclík, který předvedl opět famózní zákroky, tišil smutek. „Jsem na tým hrdý, odcházíme se vztyčenou hlavou. Před šampionátem nám nikdo nevěřil. Čtvrtfinále je úspěch.“
Česko podlehlo Dánsku 1:2

Češi si semifinále nezahrají. V Baku padli Dánům 1:2. Schick jen snižoval, ale na EURO se trefil už popáté

Česká fotbalová reprezentace svoji pouť na mistrovství Evropy ukončila. Svěřenci Jaroslava Šilhavého v dalekém Baku podlehli ve čtvrtfinále Dánům 1:2 Národnímu týmu nepomohla ani branka Patrika Schicka, který se na turnaji trefil už popáté. Hráčům nevyšel úvod střetnutí a už od páté minuty prohrával, když se z vymyšleného rohu hlavou trefil osamocený Thomas Delaney. Před půli zvýšil Kapser Dolberg. Schickův gól ani zvýšená aktivita jeho parťáků už ale na vyřazení nic nezměnila. Čechům tak semifinálové brány zůstaly uzavřeny.

Více souvisejících

Fotbal ME 21 Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy