Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

Úvod zápasu přinesl atraktivní ofenzivní podívanou s šancemi na obou stranách. V deváté minutě byl blízko gólu David Pastrňák, který vystřelil z levého kruhu, ale brankář Lindgren jeho pokus lapačkou zneškodnil. O dvě minuty později se americký gólman vyznamenal i při střele Davida Špačka.

Největší šanci první třetiny měl ve 14. minutě opět Pastrňák, když obral o puk Matthewa Boldyho a postupoval sám na Lindgrena. Pokus o blafák však nedotáhl a puk skončil těsně vedle branky. Pastrňák byl v první třetině velmi aktivní, vystřelil čtyřikrát na branku, ale žádný pokus, stejně jako osm dalších od spoluhráčů, se neujal. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Ve druhé části Češi nejprve pohrozili opakovanými dorážkami Beránka a ve 27. minutě se jim už podařilo otevřít skóre. Střelu Špačka tečoval v přesilovce tělem do branky Zacha - 0:1. V polovině duelu mohl zvýšit náskok Červenka, v přečíslení 2 na 1 trefil horní tyčku.

Hned v první minutě třetí třetiny si Američané vytvořili velký tlak v útočném pásmu, ale žádná z nebezpečných střel se za Dostálova záda nedostala. Dokázali v některých momentech zatlačit domácí, ale koncovka jim nevycházela, ve slibných pozicích neuspěli Pinto a ani Tkachuk. Ve třetí třetině se Čechům dařilo narušovat soupeřovu rozehrávku a držet ho daleko od vlastní branky.

V 58. minutě měl šanci zvýšit vedení Dominik Kubalík, když se z levé strany řítil na brankáře, ale Lindgrena nepřekonal. V závěrečných minutách zápasu Američané odvolali brankáře a pokusili se vyrovnat. Martin Nečas měl možnost rozhodnout střelou do prázdné branky, ale trefil pouze tyč. To však Čechy nemuselo mrzet, protože těsné vedení 1:0 udrželi a postoupili do semifinále.

Pavel Zacha, útočník ČR a autor jediného gólu: "Bylo to týmové vítězství, náš brankář chytal neskutečně. Tak, jako při mém gólu, bychom měli stále střílet v přesilovce. USA měly pár dobrých šancí, ale kluci v obraně odvedli skvělou práci.

Roman Červenka, kapitán ČR: "Těžký, vyrovnaný zápas. Využili jsme přesilovku, dostali jsme se do vedení, pak to bylo opatrnější, snažili jsme se bránit a čekat na jejich chyby. 'Dosty' (Dostál) byl výborný, celý tým to ' odmakal´. Štěstí je potřeba, ale celý tým mu musí jít naproti.

Radko Gudas, obránce ČR: "Je to nádherný pocit, super pro naše sebevědomí. Dotáhnout takový zápas proti takovým hvězdám nám hodně pomůže. Pro nás je to další schod. My jsme sem přišli pro něco úplně jiného. Tohle pro nás určitě znamená úspěšný turnaj, ale máme hlavy vzhůru. Ještě pořád to není to, pro co jsme si přišli. Sundáme brusle, začneme regenerovat a připravíme se na další zápasy."

David Pastrňák, útočník ČR: "Neskutečná radost. Podali jsme výborný týmový výkon, (brankář) Dosty (Dostál) neskutečný. Samozřejmě vítězný gól Pavel Zacha, jsem za něj moc rád. Jinak to ani být nemohlo. Je to jeho první mistrovství a dal tak důležitý první gól za nároďák. Mám obrovskou radost. Jsem pyšný na celý tým. Hlavně jsem rád, že jsme to zvládli pro národ."

Ondřej Kaše, útočník ČR: "Trochu jsme se dostávali pod tlak ve třetí třetině, ale udrželi jsme to. Byla neskutečná atmosféra. Moc díky fanouškům za to, jak nás hnali. Myslím si, že to byl hráč navíc a pocítili jsme to. Je to něco neuvěřitelného."

Johnny Gaudreau, útočník USA: "Byl to výborný zápas. Čechům zachytal brankář, který několikrát podržel svůj tým. Soupeř dal gól a pak mu stačilo vyhazovat puky. Bohužel, nestřelili jsme gól, soupeř odehrál dobrý defenzivní zápas."

Hokejová reprezentace je krok od vysněné medaile na mistrovství světa. Po těžce vybojované čtvrtfinálové výhře 1:0 nad Spojenými státy postoupila do semifinále, které odehraje se Švédy v sobotu od 14.20. Díky výtečnému výkonu brankáře Dostála a obětavé hře celého týmu je důvod k optimismu, že Česko čeká skvělý hokejový víkend.

Česko - USA 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 27. Zacha (D. Špaček, Červenka). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Campbell - Wyonzek (oba Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 17.413 (vyprodáno).

Sestavy:

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - Pastrňák, Zacha, Palát - Nečas, Kämpf, D. Kubalík - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - M. Stránský, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

USA: Lindgren - Seth Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic - Boldy, Nelson, J. Gaudreau - Caufield, Pinto, B. Tkachuk - Zegras, K. Hayes, Farabee - Brindley, Kunin, Eyssimont. Trenér: Hynes.

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Hokej MS CZE Tým Hokej MS

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy