EURO 2024: Provod poslal Čechy senzačně do vedení, Portugalci s pomocí Hranáče ale duel otočili

První kolo základních skupin zakončili vzájemný duelem v rámci skupiny F fotbalisté Portugalska a Česka. Svěřenci kouče Ivana Haška poznali skutečnou kvalitu jednoho z největších favoritů na celkové vítězství na Euru. Zvláště v prvním poločase se Češi k ničemu pořádnému nedostali a pro českého diváka mohl být takovýto obrázek hry až utrpením. Češi mohli děkovat brankáři Jindřichu Staňkovi za to, že první půle skončila bez branek. O to větší překvapení pro všechny byla 63. minuta, kdy z jediné střely na branku, ale za to parádní zpoza šestnáctky skóroval Provod. V tu chvíli možná čeští fanoušci v koutku duše věřili, že by z toho mohl být senzační bodový zisk a to i poté, co si dal vlastní gól Hranáč. Hru českého týmu trošku oživila i střídání, ale nakonec střídání vyšlo na portugalské straně. V závěru totiž otočil stav na 2:1 střídající Conceicao. 

Jako první ze stany favorizovaného celku zahrozil ten nejpovolanější, tedy Cristiano Ronaldo. Ten po osmi minutách hry zakončoval hlavou, ale mimo českou svatyni. Začátek duelu se pro portugalskou hvězdu nevyvíjel podle představ. Ronaldovi nevyšlo ani dožadování se odpískání faulu po souboji s Hranáčem. Po půlhodině hry se ocitl tváří v tvář Jindřichu Staňkovi, který ho dokázal vychytat.

Vidět byl i jako asistující hráč, když patičkou předal balon Vitinhovi, ovšem ten tuto spolupráci s Ronaldem v gól nepřetavil. Když se blížil odchod do kabin na poločasovou pauzu, nevyšlo mu tehdy zakončení z otočky. To už ale v tu dobu hustě pršelo, během prví půle dokonce se nad zaplněným stadionem v Lipsku i zablýskalo. A čeští fanoušci doufali ve zlepšení obrazu hry z českého pohledu, který mnoho naděje a nějaký úspěch nedodával. Vždyť po celou dobu první půle Češi jenom bránili.

I po návratu na hřiště však byl vidět Ronaldo. Nejdříve zakončoval dvakrát hlavou. Těsně před uplynutím hodiny hry zahrávali Portugalci volný přímý kop zpoza šestnáctky, kterou opět zahrával – jako ostatně tradičně – Ronaldo, míč se od něj sice dostal až ke Staňkovi, ten však míč lapil do svých rukavic.  

A tak všechny tyto neproměněné příležitosti Portugalci zamrzeli v 62. minutě, kdy po opravdu jediné české akci se prezentoval parádní trefou zpoza vápna, která se otřela i o tyč, Provod. Pro Portugalce to byl šok, ale ne zase tak velký, aby se z něj neoklepali. Vždyť už po sedmi minutách hry to bylo zase vyrovnané, jelikož si nešťastně srazil míč do vlastní sítě Hranáč, k němuž ho vyrazil taktéž nešťastně gólman Staněk.

To už hra českého týmu byla přeci jenom živější a to poté, co sáhl kouč Hašek ke střídání, když stáhl unavené útočníky Schicka a Kuchtu, aby je nahradili Chytil s Lingrem. Téměř deset minut před koncem pak zasáhl i do záložní řady, když vyslal na hřiště Ševčíka s Barákem. Čeští fanoušci vycítili příležitost a na cestě za senzačním bodem podporovali své miláčky pokřikem „Kdo neskáče, není Čech!“.

Nakonec se ale ukázal úspěšnější stratég portugalský kouč Martínez. V závěru totiž vyslal na hřiště hned tři hráče, přičemž jedním z nich byl i Conceicao. A právě on zařídil ve druhé nastavené minutě vítězství nad Českem a to i díky dalšímu nešťastnému zákroku bránícího Hranáče, který ale jinak hrál povedený zápas. Jenže co je to platné, když z toho bohužel pro český národní tým nebyl ani bod. 
  
Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (18.6.2024):

Portugalsko – Česko 2:1 (0:0)

Branky: 69. vlastní Hranáč, 90.+2 Conceicao – 62. Provod. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Leao, Conceicao – Schick

Portugalsko: Costa – Dias, Pepe, Mendes (90. Neto) – Dalot (63. Inacio), B. Silva, Fernandes, Vitinha (90. Conceicao), Cancelo (90. Semedo) – Ronaldo, Leao (63. Jota). Trenér: Martínez

Česko: Staněk – Holeš (90.+3 Chorý), Hranáč, Ladislav Krejčí II – Coufal, Provod (79. Barák), Souček, Douděra – Šulc (79. Ševčík) – Schick (61. Chytil), Kuchta (60. Lingr). Trenér: Hašek 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.
Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy