Český fotbal bude testovat ofsajdovou kalibrovanou čáru. Příhoda se vyjádřil k podzimu

K uplynulé podzimní části fotbalové Fortuna ligy 2021/22 se vyjádřil ve středu i šéf Komise rozhodčích Fotbalové asciace ČR (FAČR) Radek Příhoda. Ten uznává, že i během podzimu se objevila kritika na výkony některých sudích, zároveň je ale rád, že už kluby chyby nevnímají jako tendenční. Oznámil pak, že během zimní Tipsport ligy hodlá jeho komise testovat osajdovou kalibrovanou čátu, tolik očekávanou tuzemskou fotbalovou veřejností.

"Jde to asi tak, jak jsme očekávali. Výkony nebyly špatné. Kdyby nebyly dva tři zápasy, které se nepovedly, bylo by to dobré. Je pořád co zlepšovat, v rozhodcovství nikdy nebudete spokojený," uvedl v hodnocení podzimu předseda komise Příhoda, přičemž ho ještě doplnil jeden ze členů komise Libor Kovařík. "Naším největším vítězstvím je zpětná vazba od klubů. Říkají, že chyby se dějí, ale že tam necítí tendenčnost."

Bývalý sudí Příhoda, jenž se stal novým šéfem rozhodcovské komise letos v červnu, také připomněl ten fakt, že se komise snaží čím dál více dostat do ligového koloběhu nové mladé rozhodčí. "Tím pádem očekáváme, že budou i více chybovat. Věděli jsme, že když do toho rizika půjdeme, chyby budou. S tím počítáme," tuší Příhoda, jenž však dodává: "Musím říct, že poslední kola byla lepší. Samozřejmě tam byly zápasy, které rezonovaly a které jsme pojmenovali. Ale z těch posledních kol se nám zdálo, že se nám výkony zlepšují. Čeká nás ještě jaro a to je vždy složitější část soutěže. Situace v tabulce je velmi vyrovnaná, hraje se o poháry, o titul, o sestup."

Vrátil se k pohárovému osmifinále mezi Slavií a Zlnem, jenž se hrubě nevyvedl sudímu Janu Petříkovi, kterého komise potrestala prakticky ihned po utkání. V něm hned ve třech případechb poškodil moravský celek a tak si o následujícím víkendu ligu nezapískal. "S rozhodčími jsme si ty chyby rozebrali. Je třeba říct, že ty situace nebyly úplně lehké na posouzení. Stáhli jsme je z delegace, věděli jsme, že nebudou v pohodě," uvedl k tomu Příhoda.

Ten si naopak nemohl vynachválit výkon Dalibora Černého v posledním ligovém utkání podzimu mezi Ostravou a Slavií (3:3), ve kterém bezchybně vyloučil dva slávisty a nařídil pro Ostravu dvě penalty. "Šli jsme trochu do rizika. Před zápasem jsme dostali několik e-mailů a na sociálních sítích se psalo, že takhle to nejde, dávat takového rozhodčího na takhle důležitý zápas. A on to zvládl, zápas se mu povedl. Líbil se nám také třeba výkon rozhodčího v zápase Bohemians 1905 - České Budějovice," řekl k tomu Příhoda.

Nevyloučil, že by naddále pokračoval trend mladých sudích v listině pro první a druhou ligu. "Na podzim jsme sledovali zápasy třetí ligy a vybrali jsme mladé rozhodčí, které bychom chtěli vzít k nám do ligy a co nejdříve jim dát šanci," prozradil.

Kdo už však nebude od příštího kalendářního roku nebude pokračovat na listině sudích, tak tím je Ondřej Pechanec. Ten se totiž rozhodl svou rozhodcovskou kariéru poněkud nečekaně ukončit. "Nečekal jsem to. Celkově je vyčerpaný z fotbalového prostředí. Myslím, že nějaká stopa po něm zůstala," řekl k němu Příhoda.

V zimě se bude testovat ofsajdová kalibrovaná čára

Předseda Komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda pak také oznámil, že do tuzemské fotbalové ligy pomalu mří tolik očekávaná ofsajdová alibrovaná čára. Tuto novinku, která je ale již zavedená v mnoha zahraničních soutěží, chce komise otestovat v rámci tradiční zimní Tipsport ligy. "Sehnali jsme určitou nabídku, která je docela přijatelná. Budeme to testovat během Tipsport ligy. Je to v řádech milionů korun. Uvidíme, jestli to bude kompatibilní s technikou, která je k dispozici. Pokud to bude fungovat, budeme tlačit, aby tu byla ta čára co nejdříve. Myslím, že to pomůže fotbalu obecně," nechal se slyšet Příhoda.

Vrátil se i k aktuální kauze kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra, jenž je ovbviněn z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy. Případ nyní vyšetřuje Etická komise FAČR, která  už během tohoto týdne vynesla první rozsudky. Třetiligový Slavoj Vyšehrad potrestala pádem do krajského přeboru a trjice sudích osmiletou stopkou v českém fotbale. Není vyloučeno, že by se trestu dočkali i další rozhodčí. "Nechci spekulovat, o kolik rozhodčích by se mohlo jednat. Čekáme jen na vyjádření etické komise, která má přístup do spisu," řekl Příhoda.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy