Český fotbal se dočká nového předsedy. Dosavadní šéf Malík nebude post obhajovat

V letošních červnových volbách český fotbalrozhodne o nástupci dosavadního šéfa Martina Malíka. Ten se totiž ve čtvrtek nechal slyšet, že právě na červnové volební valné hromadě Fotbalové asociace ČR (FAČR) nebude už obhajovat post předsedy této asociace.

"Vzhledem k událostem posledních dnů jsem se rozhodl, že nebudu 3. června usilovat o obhajobu předsedy výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky na volební valné hromadě FAČR. Na dnešní pravidelné konferenci se sponzory českého fotbalu jsem je o tomto rozhodnutí informoval," uvedl Martin Malík ve svém čtvrtečním prohlášení. Připomeňme, že Malík šéfuje českému fotbalu již od prosince roku 2017.

"Své úsilí nyní budu směřovat především k tomu, abych zajistil účast české reprezentace na červnovém závěrečném turnaji mistrovství Evropy, v kvalifikaci o postup na mistrovství světa a dovedl fotbalovou asociaci k řádné volební valné hromadě," pokračoval Malík.

Ten byl mimochodem před čtyřmi lety  zvolen až na druhý pokus a stal se tak nástupcem Miroslava Pelty, kterého několik měsíců před tím zadržela policie kvůli kauze sportovních dotací. Na poprvé totiž volba mezi Malíkem a Petrem Fouskem skončila patem a tak se volba musela opakovat v prosinci.

Před blížícími se letošními volbami není v tuzemském fotbale situace o nic růžovější. Valná volební hromada se bude konat v době, kdy český fotbal zasáhla nejnovější korupční aféra, která vypukla loni v říjnu zatčením tehdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra a dalších 19 osob z fotbalového prostředí. Kauza se týká nejen ovlivňování zápasů a to především ve prospěch v současnosti druholigového celku Slavoj Vyšehrad, ale i defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Od minulého týdne je tak zatím jediným oficiálním kandidátem na nového možného šéfa FAČR bývalý reprezentant Karel Poborský působící v asociaci jako šéf Elitní mládeže. Sám Poborský se pak začátkem tohoto týdne částečně vymezil vůči Martinu Malíkovi. A to především proto, že právě pod Malíkem dělal svou černou práci již bývalý místopředseda a vůbec člen FAČR Roman Berbr. "Je to můj nadřízený, je to trochu žinantní. Ale berme to tak, že i jemu za tři měsíce skončí mandát a jsme v bodě nula. Martin Malík udělal a dělá pro fotbal spoustu dobrých věcí. Ale jakožto první a jediný nadřízený Romana Berbra je s tím natolik ztotožněný, že pro mě není člověk, který by dnes měl vést FAČR a celé hnutí. I to byl pro mě jeden z velkých motivů, proč jsem šel do kandidatury," řekl konkrétně vicemistr Evropy z roku 1996.

Teď je největší otázkou, kdo se proti Poborskému ve volbě postaví. V současanosti probíhají volby do okresních fotbalových svazů, kde ve většině případů zatím vyhravájí zástupci nového fotbalového hnutí F-evoluce, jehož představitelem je další skvělý bývalý fotbalista a spoluhráč Karla Poborského v reprezentaci Vladimír Šmicer. A právě on se může jevit jako nejpravdější Poborského protikandidát.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 42 minutami

před 42 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy