Dohrát ligu i s nadstavbou do 30. června, takový je plán Ligové fotbalové asociace

Už i první dvě české nejvyšší fotbalové soutěže ví, s jakým plánem se má počítat. Zřizovatel obou těchto profesionálních soutěží Ligová fotbalová asociace (LFA) se na svém ligovém výboru dohodla na tom, aby všechny kluby mohly začít nejpozději 1. května trénovat v úplném režimu, soutěže by měly pak začít pokračovat 16. května a sezóna by se měla dohrát nejpozději do 30. června a to i s nadstavbou.

Připomeňme, že obě tuzemské profesionální soutěže musely být pozastaveny 12. března poté, co byl vládou vyhlášen kvůli aktuální pandemii koronaviru nouzový stav. Rozhodnutí ligového výboru LFA o dohrání soutěží v kompletní podobě do 30. června přichází jen pár dní poté, co Fotbalová asociace ČR (FAČR) přišla s předčasným ukončením ročníku u třetí ligy a všech nižších soutěží, které má právě FAČR na starost.

V předešlých dnech se Evropská fotbalová unie UEFA nechala slyšet, aby fotbalové národní soutěže v Evropě byly trpělivé a vyslovila se tak tedy por jejich dohrání na hřišti. Právě na toto doporučení ze strany UEFA tak navazauje rozhodnutí ligového výboru LFA. Díky před několika týdny odloženému mistrovství Evropy o rok se pak soutěže mohou dohrát v červnu i v červenci. "LFA bude plně respektovat rozhodnutí a doporučení odpovědných orgánů veřejné moci. Ze sportovního hlediska zůstává jednoznačnou prioritou vyvinout maximální možné úsilí k tomu, aby byl stávající ročník první a druhé ligy dohrán dle hracího systému odsouhlaseného před začátkem soutěží a v termínu do 30. června. To vše samozřejmě za předpokladu, že to umožní vývoj epidemiologické situace v ČR," řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

Země je omezena vládními opatřeními kvůli pandemii koronaviru a tento fakt pochopitelně dopadá i na fotbalisty, kteří nemohou trénovat v úplném režimu a dosud tak musejí trénovat pouze individuálně. Vzhledem k tomu, že LFA chce zbytek soutěží dohrát do 30. června, je podle ní nutností, aby začaly normálně fotbalové týmy trénovat začátkem května. V polovině května by se pak tedy měl znovu naplno rozeběhnot zápasový koloto, přestože půjde o zápasy bez diváků. "Pakliže bychom tedy chtěli dohrát soutěž do 30. června, musíme ji rozběhnout 13. května. A k tomu, abychom to mohli udělat, potřebujeme dát klubům nějaký časový prostor, aby se mohly připravit, vést plnohodnotné tréninky," řekl k tomu konkrétně Svoboda pro Českou televizi.

Pokud nebude potřeba sejít se dříve, další schůzka ligového výboru LFA přijde na řadu určitě někdy do konce dubna. "Na tomto jednání bude vyhodnoceno, zda bude možné soutěže zahájit do poloviny měsíce května. Současně bude stanoven termín pro jednání ligového grémia, které bude svoláno v nejkratším možném čase po zrušení nouzového stavu," prozradil Svoboda.

Ten také uvedl, že se ligový výbor LFA na svém středečním zasedání zabýval podporou těch klubů, které se kvůli pandemii koronaviru dostanou do finančních problémů. "Ligový výbor odsouhlasil možnost podpory členských klubů LFA, které se dostaly v důsledku aktuální situace do finančních potíží. Nabídne jim možnost předčasné úhrady části květnové splátky odměny hrazené klubům ze strany LFA," nechal se slyšet Svoboda.

Dodejme, že to je LFA, kdo českým profesionálním klubům vyplácí podíl z prodeje televizních a marketingových práv a zároveň také ze sponzorských příspěvků. Díky tomu klubům přitečou do jejich kasy peníze a to v podobě pěti ročních splátkách. Jedna taková měla přijít na řadu v květnu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy