Fotbalová liga už zná jízdní řád pro další sezónu. Před každým duelem se bude testovat

Česká nejvyšší fotbalová soutěž nesoucí název Fortuna liga už ví, jak vypadá její jízdní řád pro novou sezónu 2020/21, která začne o víkendu 22.-23. srpna. Protože se ligy tentokrát zúčastní 18 mužstev na místo tradičních šestnácti, jelikož po minulé sezóně 2019/20 nikdo nesestoupil kvůli koronaviru v Opavě a šstnáct týmů doplnila první dvě mužstva z druhé ligy (Pardubice a Brno), bude tak i nově na programu až 34 kol. Po těch se neodehraje nadstavba, naopak by měla z první ligy sestoupit poslední tři mužstva a do ní naopak postoupit pouze jedno tak, aby se první dvě nejvyšší soutěže od sezóny 2021/22 zase hrály tradičním způsobem. Z jízdního řádu je jasné, že na podzim se do 20. prosince odehraje pouze 15 kol, přičemž jarní část začne už koncem ledna. Ligové grémium pak také souhlasilo s testováním na koronavirus u každého týmu před každým zápasem.

Los určil, že pražská Slavia začne svou cestu za obhajobou mistrovského titulu na hřišti Českých Budějovic, úřadující vicemistr z Plzně se zase pro změnu odstartují sezónu doma utká s Opavou. Sparta pak první duel odehraje v Brně.

To je jeden z nováčků nadcházející sezóny, přičemž tím druhým jsou senzačně Pardubice, kteří se do Fortuna ligy dostali z první místa ligy druhé. Východočeši, kteří své domácí prvoligové duely budou hrát ve vršovickém Ďolíčku, začnou svou prvoligovou pouť v Jablonci. V pražském azylu se pak ve 2. kole ukážou poprvé v duelu s Teplicemi.

Co se týče ostře sledovaných zápasů, tak derby pražských "S" se tentokrát na podzim uskuteční na Letné v rámci 10. kola o víkendu 7.-8. listopadu, o tři kola před tím se pak Sparta utká se svým další rivalem a to s Plzní. S tou se utká Slavia až ve 14.kole na západě Čech.

Jak již bylo výše zmíněno, na podzim se odehraje pouze patnáct  kol, jarní část, která skončí až koncem května, pak začne už koncem ledna.

Protokol s hygienickými opatřeními se změní z doporučení na závazná pravidla. Z jeho porušení bude hrozit pokuta

Středeční Ligové grémium, jehož se tradičně zúčastňují zástupci všech 32 profesionálních klubů, se domluvilo na pravidelném testování na covid-19 všech týmů před každým zápasem, přičemž testování podstoupí všechny osoby uvedené v zápise o utkání. Takovéto testvání pak podstoupí všechna mužstva, která budou hrát s prvoligovými celky v rámci MOL Cupu. Co se týče druholigových týmů, tak u nich se povinně testovat každý měsíc. "Bude to k tíži klubů. Kluby to pochopily a souhlasily s tím," nechal se k tomu slyšet na středeční tiskové konferenci Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace.

Ta v minulé sezóně vypracovala protokol s hygienickými opatřeními, který byl doposud brán jako doporučení pro kluby. Od nové sezóny by se měl přetavit v závazná pravidla, přičemž kdo je poruší (at už klub nebo jednotlivec), hrozí mu trest u disciplinární komise.

LFA tak tím chce předejít situaci, jež se stala nedávno v Opavě či Karviné, kvůli čemuž se prakticky předčasně ukončila sezóna 2019/20.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy