Sterling otevřel skóre hlavičkou. Anglie si vedení 1:0 v duelu s Českem pohlídala

V úterý večer má na programu česká fotbalová reprezentace pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého svůj poslední zápas v základní skupině D. V něm se Češi střetávají s Angličany na slavném londýnském Wembley, kde tak budou útočit na první výhru na tomto posvátném stadionu. Největším tématem byl před zápasem fakt, že do sestavy nemohou Angličané oproti předchozímu utkání počítat s Mountem, kteří se dostali do kontaktu s nakaženým a kteří tak tedy museli do karantény. Angličané navíc dosud herně na ME nepřsvědčili, i když nad Chorvaty vyhráli 1:0, se Skoty pak následně doma pouze bezbrankově remizovali a tudíž jsou tak pod tlakem. Český tým pak nastupuje v naprosto stejné sestavě jako v duelu s Chorvaty. Duel Česko vs. Anglie sledujte živě na serveru EuroZprávy.cz.

Po opatrných úvodních vteřinách se ve druhé minutě dostal po Shawově přihrávce za českou obranu Sterling, který nabídnutou šanci neproměnil v gól, neboť naštěstí pro Čechy trefil pouze tyč. V té době měli daleko více míč u kopaček Angličané. Po pasáži hrané spíše uprostřed hřiště, kde nebylo nouze ani o tvrdší zákroky, se poprvé dostali do šestnáctky pokoušeli dostat i Češi. V osmé minutě zprava nacentroval Coufal, ale nic z toho závažnějšího pro Anglii nebylo. V 10. minutě zahrávali Angličané volný přmý kop, po kterém balón našel nabíhajícího Stonese, ovšem ten hlavičkoval mimo.

Pokud Sterling neproměnil úvodní velkou šanci, v 12. minutě už se nemýlil. Zleva tehdy centroval nový muž v anglické sestavě Grealish a Sterling svou hlavičkou otevřel skóre, 1:0 pro Anglii. Aktivita Ostrovanů poté nadále pokračovala, zahrávali další volný přímý kop, ale po Sakově rozehrávce z toho nakonec byl pouze roh, z nějž následně žádná další velká příležitost nebyla. V 18. minutě se podařilo Coufalovi vybojovat první volnýu přímý kop pro Čechy, Češi ho ale rozehráli tak, že nakonec pouze obléhali anglickou šestnáctku a kžádnému zakončení nedošlo.

Podobně neúspěšně skončila i další možnost volného přímého kopu pro českou reprezentaci. Ve 24. minutě zprava nacentroval Masopust, jeho míč pak k vlastnímu gólmanovi srazil bránící Walker. O dvě minuty později poslal parádní míč Maguire na Kanea, proti němuž se svým zákrokem ukázal gólman Vaclík. Ve 28. minutě se rozhodl dalekonosně zpoza šestnáctky vystřelit Holeš, jenž tak donutil Pickforda k vyražení míče na rohový kop. Z něj si Češi vypracovali další z druhé pravé strany, po kterém se ve skrumáži v šestnáctce rozhodl zakončovat Souček, jeho střelu ale bránící Angličané dokázali zblokovat.

Po ztrátě míče se Angličané dostali ve 33. minutě do rychlého protiútoku, jehož ústřední postavou se stal Saka, jemuž se nepodařilo poslat míč před českou branku zásluhou rychlého návratu obránce Kalase. Pětatřicátá minuta přinesla pro zatím největší českou šanci. Bořil centroval zleva, poté se míč dostal k Janktovi, jehož střela byla ještě zblokovaná, míč se ale dostal ke kopačkám Součka, jehož střela ale mířila pro změnu jen vedle Pickfordovy branky. Dvě minuty na to se na druhé straně ke střele z ostrého úhlu zprava dostal Shaw, proti němuž u bližší tyče zakročil Vaclík.

Ve 43. minutě se po delí pauze opět připomněl anglický zatím spící kanonýr Kane, jenž se rozhodl zakončit z hranice šestnáctky, ale ani tentokrát brankáře Vaclíka nepřekonal. Do konce úvodního dějství už se nic zasádního ani na jedné straně nestalo a tak Anglie po první půli vede nad Českem 1:0.

Druhý poločas:

Oba týmy nastoupili do druhé pětačtyřicetiminutovky s jednou změnou v sestavě. Zatímco v českém dresu se nově objevil Ševčík místo Jankta, za Anglii přišel Henderson, jenž vystřídal Rice. Do druhého poločasu vstoupili Češi  daleko aktivněji než do toho prvního. Ve 49. minutě z toho byl rohový kop, po kterém si vyměnili balón Masopust s Daridou, který svým zakončením ale nikterak výrazně Pickforda neohrozil. Za chvíli předvedli Češi nadějnou souhru, po které Masopust poslal míč zprava do šestnáctky na Součka, ale k němu se už kulatý nesmysl nedostal.

Sterling pak užuž mířil do nebezpečného úniku, cestu ale zamezil zákrokem na poslední chvíli bránící Bořil. Následovala pasáž, ve které se hrálo spše uprostředhřiště a mnoho záživného se toho v čase, kdy se utkání blížilo k hodině hry, nedělo. Češi ale měli v tu chvíli častěji míč na kopačkách. V 60. minutě posílal Coufal centr do šestnáctky, nakonec ale balón do bezpečí vyrážel Pickford. Následovala žlutá karta pro obránce Bořila, jenž tak bude kvůli tomu chybět v osmifinále.

V 64. minutě přišlo dvojstřídání na české straně. Na hřiště tak přišli Alex Král s Adamem Hložkem, ze hřiště odešli Darida s Masopustem. Chvíli na to střídali i Angličané, Sterlinga vystřídal Rashford, Grealishe zase Bellingham. Poté si Bořil koledoval o druhou žlutou kartu po zákroku na Maguiera, ae sudí si toho naštěstí nevšimli. Byla vidět spíše šachová partie na trávníku a tudíž nikterak mnoho vzrušivých momentů. V 76. minutě byl vystřídán Patrrik Schick Tomášem Pekhartem, následně Češi zahrávali rohový kop, ze kterého se ale nic nevymyslelo.

Po pasáži, kdy Češi sice hledali skulinku jak překonat anglický blok, zatímco tedy Angličané kontrolovali hru, přišla v 82. minutě chyba v anglické rozehrávce, která nakonec vyústila až v Pekhartovu střelu. Ta šla nakonec mimo. Následovalo střídání po jednom na obou stranách. Za Česko přišel Vydra a odeše Holeš, za Anglii přišel Sanchomísto Saky. Za chvíli Henderson dostal míč po Bellinghamově přihrávce do branky za záda Vaclíka, ale naštěstí byl před tím odpísán ofsajd.

V nastaveném čase so navedl míč doprostřed Alex Král, před kterým se mu otevřel prostor, ale rozhodl se vypálit z dálky. Nakonec jeho střela šla hodně vysoko nad. Hra Čechů postrádala po většinu druhého poločasu potřebnou kreativitu, proti kvalitní anglické defenzivě si tak toho mnoho nevypracovala a i proto nakonec prohráli 0:1.

Češi tak tedy sice postupují ze skupiny D do osmifinále, ale až z třetího místa.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (22.6.2021):

SKUPINA D:

Česko - Anglie 0:1Branka: 12. Sterling

Úvodní sestavy:

Česko: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Bořil – Holeš, Souček – Masopust, Darida (C), Jankto – Schick

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice – Saka, Grealish, Sterling – Kane (C)

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy