Nejen ovlivňování výsledků. Berbr má podle policie na svědomí i zpronevěru

Již bývaý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, jenž byl minulý týden v pátek spolu s dalšími 19 lidmi z fotbalového prostředí zadržen a následně vzat do vazby, čelí obvinění nejen z ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy, ale i ze zpronevěry až 850 tisíc korun. Alespoň o tom informuje server lidovky.cz čerpající z policejního spisu.

Jak totiž zjistili novináři Lidových novin, detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu Romana Berbra obviňují z toho, že nejen že ovlivňoval výsledky zápasů, ale i z toho, že měl zpronevěřit peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu. Právě jeho byl Berbr do pondělka předsedou a právě na tuto funkci mimo jiné rezignoval Berbr z vězení. Vedle toho pak dosud neoficiálně nejmocnější muž českého fotbalu rezignoval i na post místopředsedy FAČR a člena výkonného výboru.

"Tato trestná činnost spočívala ve vyvádění veřejných finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím účelově vytvořených fiktivních faktur za služby a zboží, které nebyly ve skutečnosti provedeny," uvdějí detektivové v obvinění, jež má server Lidových novin k dispozici.

V reakci na tuto skutečnost na pondělní tiskvé konferenci šéf FAČR Martin Malík uvedl, že se chystá mimořádná kontrola financování jednotlivých krajských fotbalových svazů, přičemž ta největší kontrola bude zaměřena právě na ten plzeňský.

Čeho konkrétně se měla zpronevěra peněz ze strany Romana Berbra měla týkat? Například mělo jít o peníze na nikdy neuskutečněné semináře mládežnických trenérů. Právě tyto úkony měl Berbr třikrát proplatit třemi fakturami v hodnotě 850 000 korun. Pomáhat mu v tom měli i další osoby, které byly o víkendu vzaty do vazby, tedy sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, sudí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Jak také uvádí policie, prostřednictvím této trestné činnosti si chtěl Berbr a skupina osob kolem něj udržet moc a vliv ve fotbalovém prostředí.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Korupce ve fotbale Korupce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy