Slavia si veze z Gibraltaru povinné vítězství, Sparta nedokázala vstřelit branku

Další dva čeští fotbaloví zástupci vstoupili ve čtvrtek do pohárové Evropy, konkrétně se jednalo o obě pražská "S", která se představila ve 2. předkole Evropské konferenční ligy. Zatímco Slavia musela ke svému zápasu odcestovat na Gibraltar, kde se musela vypořádat s tamními specifiky a hlavně s umělou trávou. Nakonec se vším vypořádala na jedničku, když tam nakonec vyhrála jasně 4:0. To Sparta nezažila zrovna nejlepší vstup do nové sezóny s novým trenérem Brianem Priskem. Přestože především v první půli náznaky příležitostí měla, nakonec nevstřelila ani gól a protože se ani Stavanger nikam nehrnul, duel tak skončil bezbrankovou remízou.

Že to budou právě slávisté, kteří budou proti gibraltarskému St. Joseph´s v roli favorita, tak to bylo jasné hned od úvodních minut zápasu. Tehdy se už po šesti minutách dostala do příležitosti jedna z nových slávistických posil Tiéhi, ovšem ten nakonec zamířil mimo. Podobně "úspěšný" byl chvíli na to i Traoré. Následně se do šance dostal i další z posil Usor, jeho zakončení ale vyrazil gólman Fitzsimons.

Až po 21 minutách hry se ale konečně slávisté mohli raovat z přesné trefy, o kterou se tehdy postaral Sor, jemuž balón přihrál Traoré. Nigérijský útočník se pak rozhodl pro tvrdou střelu, které na cestě za brankovou čáru pomohlo břevno, 1:0 pro Slavii. Od této chvíle uběhlo jedenáct minut a Slavia už vedla 2:0. To když Sor tentokrát spolupracoval s Usorem a Nigérijec si po zasekávačce připsal druhý gól v zápase. Sor tak navazuje na Evropskou konferenční ligu z loňské sezóny, kdy se mu dařilo víc v Evropě než v lize.

Ve 34. minutě už byl na to gibraltarský trpaslík, pro nějž se jedná o historicky první účast ve 2. předkole jakéhokoli evropského poháru, opravdu špatně, jelikož musel být předčasně do šaten poslán Pacci, jenž uviděl červenou kartu po úderu loktem do Ewertona. A ještě před tím než oba týmy odešly na poločasovou přestávku Pražané zvýšili na 3:0. Po protiakci vedené na pravé straně se po dalšího Traorého úspěšné finální přihrávce dostal k míči tentokráte Ewerton a ten tak tedy skóroval.

Po návratu na hrací plochu se obrázek hry nikterak nezměnil a byli to opět Pražané, kteří měli kupu šancí. V první z nich se ocitl Sor, který ale tentokrát z úniku přesně nezakončil, v 56. minutě se nejprve ke střele Usor, balónb se následně dostal k Lingrovi a i když stál na hranici ofsajdu, jeho gólová dorážka nakonec platila, 4:0.

Jakkoli se slávisté v dalších minutách snažili, například Tiéhi hlavičkoval, Douděra zakončoval do gólmana a Lingr zase pro změnu do tyče, skóre už se do závěrečného hvizdu nikterak neměnilo. A nic pak na tom nezměnili ani střídající Jurečka a Fila.

Odveta se hraje v Edenu příští týden ve čtvrtek a vítěze z tohoto dvojzápasu pak čeká těžký Panathinaikos Atény.

Sparta bušila především v první půli na vrata defenzivy Vikingů, ale marně

Ostře očekávaný duel se konal ve čtvrtek večer na pražské Letné, jelikož tam ke svému prvnímu zápasu sezóny nastoupila pražská Sparta pod novým dánským hlavním stratégem Brianem Priskem. Ten si však ale přdstavbovat svou premiéru určitě jinak. Spartě se rozhodně nedala upřít snaha o skórování. Již ve 12. minutě se po odrazu dostal k míči Haraslín, jemuž se sice podařilo překonat gólmana Gunnarssona, ale balón za brankovou čáru nedošel, jelikož ho z ní vykopl obránce Vevatne. Do další obrovské příležitosti se pro změnu dostal následně Hancko, zblízka ale zamířil mimo. V jedné z ojedinělých větších příležitosti se norští Vikingové ze Stavangeru dostal Fridjónsson. Ten byl ale naštěstí po náběhu za obranu zblokován Hanckem.

Závěr prvního dějství byl ve znamení sparťanského tlaku, během kterého nejdříve Fortelný vypálil nad, poté se balón dostal od Peška ke Kuchtovi, jenž už byl ve vápně. Jeho střela byla zblokována takovým způsobem, že balónb zamířil vedle. Následoval tak rozhový kop, po kterém nebezpečně hlavičkoval Wiesner, jeho zakončení ale z brankové čáry vyškrábl gólman Gunnarson. Jinak se ale spar´tané snažili zakončovat po centrech, ale buď zakončení byla nepřesná, nebo k nim vůbec nedocházelo.

Ve druhé půli už nebylo příliš ani těchto centtovaný balónů a útočná snaha byla rázem tatam. Na první větší příležitost po obrátce si Letná, kterou navštívilo přes 12 000 diváků, musela počkat až čtvrthodiny před koncem, kdy Mejdr centroval zprava na hlavičkujícího Čvančaru a ten zakončoval jen těsně nad. Do dalších šancí už se Pražané nedokázali dostat, naopak v 86. minutě na druhé strabně zahrozil centrovaným míčem Kabran.

Sparta tak po bezbrankové remíze bude mít za týden co dělat, jelikož se bude muset v Norsku vypořádat mimo jiné i s umělou trávou.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy (21.7.2022):

St Joseph's FC - Slavia Praha 0:4 (0:3)Branky: 21. a 32. Sor, 45. Ewerton, 56. Lingr. Rozhodčí: Kristjansson - Sigurdarson, Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Antwi, Juanma, Pons, Bauti - Mandous. ČK: 34. Pecci, 45.+3 Paz (trenér, oba St. Jos.).

Sestavy:

St. Joseph's: Fitzsimons - Olmos, Villar, Peters, Pons - K. Robba (32. Valarino), Mouelhi (46. Bauti), Pecci, Ferrer (63. Boro) - Juanma (46. Rosa) - Antwi (46. Fernández). Trenér: Paz

Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Santos, Oscar (54. D. Jurásek) - Holeš, Tiéhi (68. Valenta) - Usor, Traoré (54. Lingr), Ewerton (54. Jurečka) - Sor (54. Fila). Trenér: Trpišovský

Sparta Praha - Viking Stavanger 0:0Rozhodčí: Lukjančukas - Kazlauskas, Mirauskas (všichni Lit.). ŽK: Wiesner, Fortelný, Čvančara - Björshol, Kabran, Pattynama, Gunnarsson. Diváci: 12.667 (omezený počet)

Sestavy:

Sparta: Holec - Mejdr, Zelený, Hancko, Wiesner - Sadílek, Fortelný (72. Sáček) - Pešek (78. Minčev), Karabec (72. Daněk), Haraslín (64. Čvančara) - Kuchta. Trenér: Priske

Viking: Gunnarsson - Björshol, Brekalo, Vevatne - Kabran, Fridjónsson, Solbakken, De Lanlay, Pattynama (87. Sandberg) - Karlsbakk (77. Vikstol), Tripic (60. Lökberg). Trenér: Aarsheim

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha sk slavia praha UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 28 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy