Stíhačku vyhrál Nor Tarjei Boe. Nejlepší Čech Krčmář se zlepšil o 25 míst

Závod, jenž zakončil první týden Světového poháru v Novém Městě na Moravě, vyšel českým barvám docela slušně. Šlo o stíhací závod mužů, kterého se zúčastnili tři Češi Michal Krčmář, Ondřej Moravec a Jakub Štvrtecký. A především prvnímu jmenovanému vyšel tento závod lépe, když si oproti sobotnímu sprintu polepšil nakonec o 25 míst poté, co v neděli skončil čtrnáctý. Stíhačku ovládli norští bratři Boeovy, neboť první dojel do cíle Tarjei Boe, na druhém pak Johannes Boe. Třetí skončil Francouz Desthieux.

Protože bylo odpočátku závodu čelo stratovního pole dost našlapané, nebylo divu, že nejen Desthieux, ale i Švéd Samuelsson a Němec Peiffer jeli od prvních metrů takovým způsobem, aby nenechali nic náhodě. Zatímco Francouz Desthieux absolvoval první střeleckou položkou bezchybně, Nor Johannes Boe, jenž ve sprintu skončil až jedenáctý, nezačal dobře ani nedělní stíhačku, když po první střelbě vleže musel hned na dvě trestná kola.

Michalu Krčmářovi se naopak střelecky velmi dařilo a nikterak se tedy na koberci příliš nezdržel. Při úvodní střelbě si hlídal střelbu, přičemž všechny rány mířily přesně do středu terče. Na trati se pak snažil ze své strany o co nejlepší běh. „Chtěl jsem dneska za každou čtyři nuly, tak jsem si je pečlivě na stavu pokaždé vypracoval. Už jsem měl v sobě červa, kdy je zase v nějakém závodě dám. Běžecky to bylo taky dobře, taktika vyšla," radoval se po závodě Krčmář.

Tomu se do poloviny závodu podařilo poskočit o šestnáct míst a ani poté se nechtěl spokojit s průběžnou 23. pozicí. Nakonec vytáhl českou vlaječku až do první patnáctky. „Michala potkal při sobotní sprintu docela pech, ale v neděli ve stíhačce ukázal, že je to závoďák plný energie a prodal všechno, co v sobě ještě měl," uvedl ke Krčmářově výkonu trenér Ondřej Rybář.

Naopak reprezentačním kolegům Krčmáře se tehdy tolik nedařilo. Zatímco Ondřej Moravec musel na jedno trestné kolo, hned na dvě musel po první své střelbě Jakub Štvrtecký.

Druhá střelba vleže se povedla čistě málokomu a příliš mnoho chyb svých soupeřů mohl využít Nor Laegreid, ovšem i on nakonec svou poslední ranou tehdy minul. Čistě však tehdy zastřílel jiný Nor a to Tarjei Boe, na kterého pak sekundu ztrácel Němec Peiffer, Francouz Jacquelin a Němec Doll. To Desthieux klesl až na osmé místo.

Třetí střeledckou položku, absolvující už vestoje, Krčmář vystřílel opět bezchyně a to i přesto, že na střelnci tehdy přijel až s minutou a půl velkým odstupem. Tentokrát se střelecky dařilo i dalším dvěma Čechům Moravcovi a Štvrteckému. Co se týče dalších závodníků, tak tehdy zazářil především Jacquelin, jenž vyčistil všech pět terčů za téměř dvacet vteřin. Na čele byl stále k vidění Nor Tarjei Boe,ke kterému se přidal Slovinec Fak.

Svou přesnou ostrostřelbu předváděl Krčmář i na poslední střelecké zastávce, po které figuroval na sedmnácté pozici. Bezchybně zaznamenali střelbu i Moravec se Štvrteckým, kteří se ale stále nemohli na bodovaná umístění. Moravec nakonec poskočil na 39.místo. „Moje pozice na startu nebyla moc dobrá, tak jsem vděčný alespoň za dva bodíky. Střelba mohla být lepší, mrzí mě hlavně utržená rána vleže. Docela pěkně jsem si ale zazávodil," uvedl ke svému výkonu Moravc, jenž se bude za týden na Vysočině loučit se svou dlouholetou kariérou.

Nebylo pak překvapením, že si pro zlato v tomto závodě dojel celkem s klidem Tarjei Boe, za nímž si pro stříbro dorazl jeho bratr Johannes. Daleko zajímavější souboj se konal o třetí příčku, ale nakonec všechny své soky na cílové rovince odrazil Francouz Desthieux.

SP biatlonistů v Novém Městě na Moravě - stíhací závod mužů na 12,5 km (7.3.2021):

1. T. Boe (Norsko) 28:17,3 (1)2. J. Boe (Norsko) +8,2 (2)3. Desthieux (Francie) +11,5 (2)4. Fak (Slovinsko) +12,8 (0)5. Lägreid (Norsko) +13,4 (2)6. Fillon-Mailet (Francie) +13,5 (2)7. Jacquelin (Francie) +14,8 (1)8. Doll (Německo) +15,5 (2)

...

14. Krčmář (ČR) +1:21,4 (0)39. Moravec (ČR) +2:42,9 (2)47. Štvrtecký (ČR) +3:21,9 (4)

Stav Světového poháru:

1. J. Boe (Norsko) 9552. Lägreid (Norsko) 9223. T. Boe (Norsko) 7634. Fillon Maillet (Francie) 7525. Dale (Norsko) 7496. Samuelsson (Švédsko) 7007. Jacquelin (Francie) 6878. Ponsiluoma (Švédsko) 608

...

23. Krčmář (ČR) 27136. Moravec (ČR) 14973. Žemlička (ČR) 1783. Krupčík (ČR) 785. Štvrtecký (ČR) 6

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy