Takový systém Eura už asi nebudeme opakovat, nechal se slyšet šéf UEFA Čeferin

Systém letošního fotbalového mistrovství Evropy, který je rozprostřen do 11 evropských zemí v 11 různých evropských městech, se už podle všeho s největší pravděpodobností v budoucnu opakovat nebude. Alespoň takto o tom hovořil prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin v rozhovoru pro britskou televizní stanici BBC, kde označil mimo jiné tento formát Eura za nespravedlivý.

Připomeňme, že současný formát Eura byl nápad Čeferinova předchůdce Michel Platini. Zatímco semifinále a finále se hrála, respektive bude hrát v londýnském Wembley, předešlá utkání se kromě tohoto fotbalového chrámu uskutečnila na dalších deseti stadionech po celé Evropě, mimo jiné třeba v Petrohradě, Baku, Kodani či Bukurešti.

Kromě několika přelétávání je toto Euro kritizováno i za svou nespravedlivost, neboť na rotzdíl od jiných účastníků Eura existovalo hned několik týmů, které hrály hned několik svých zápasů před domácím publikem. A třeba taková Anglie, která postoupila až do nedělního finále, kde se utká s Itálií, hrála téměř celé Euro doma ve Wembley, až na čtvrtfinále se pouze stěhovala do Říma.

Podle Čeferina je takový to formát až zbytečně komplikovaný. "Už bych to nepodpořil. Je to příliš náročné a pro některé týmy nespravedlivé, protože jeden musí cestovat deset tisíc kilometrů a další jen tisíc kilometrů," řekl k tomu konkrétně slovinský funkcionář.

"Navíc to není spravedlivé ani vůči fanouškům, protože jeden den jsou v Římě a další v Baku, kam letí čtyři a půl hodiny. Byl to zajímavý nápad, ale náročný na organizaci. Myslím, že už to opakovat nebudeme," dodal.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 59 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy