Testy nové technologie proběhly úspěšně. Na MS v Kataru bude odhalovat ofsajdy

Mezinárodní fotbalová federace FIFA již před pár dny oznámila, že na letošním mistrovství světa ve fotbale v Kataru, které proběhne netradičně až v listopadu a v prosinci, bude použita nová technologie na rozeznávání ofsajdů. Jedná se konkrétně o polo-automatizovanou umělou inteligenci, která bnyní prošla úspěšnými testy.

Samotný prezident FIFA Gianni Infantino na tiskové konferenci, na které představil chystanou novinku pro blížící se letošní světový šampionát, připomněl, že na posledním MS v Rusku v roce 2018 byl pro změnu poprvé představen systém VAR. „Na mistrovství světa v roce 2018 jsme udělali odvážný krok v podobě použití systému VAR, což se ukázalo jako nesporný úspěch,“ řekl konkrétně.

Nyní tedy bude nová technologie pomáhat rozhodčím s ofsjady. Spočívá v tom, že bude mít k dispozici celkem hned dvanáct kamer zavěšených pod střechou jednotlivých stadionů a své pohledy zamíří jen na místa, kde se bude zrovna pohybovat jednotliví fotbalisté. Snímat bude konkrétně 30 bodů na těle každého hráče. Ve spojení s daty ze senzoru pak vzejde 3D animace dané sporné situace.

Odpadne tak, alespoň podle šéfa komise rozhodčích FIFA Pierluigiho Colliny, kolikrát i několikaminutové čekání na rozhodnutí, jeikož dosposud se veřejnost musela spolehnout jen na asistenta rozhodčího potažmo pak na kalibrovanou čáru při systému VAR. „Vím, že tomu někteří říkají robotický ofsajd. Ale tak to není. Zodpovědnost zůstane u rozhodčích,“ tvrdí Collina, jenž tak reaguje na kritiku této technologie, tak proto nazval "polo-automatizovanou". Podle Colliny by tak konečný verdikt sudího o ofsajdu  měl nově padnout do pouhých 25 vteřin.

Právě tuto technologii už FIFA použila jednak na posledním Arabském poháru a jednak na letošním mistrovství světa klubů. „Testy byly velmi úspěšné, jsme si velmi jistí, že to bude užitečná pomůcka,“ věří Collina, jehož Infantino následně doplnil: „Je to výsledek tříroční práce, důkladných výzkumů a testování. Jsme na to pyšní.“

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FIFA

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy