V derby ostrovních rivalů gól nepadl. Švédové díky penaltě vyhráli duel se Slováky

Kromě duelu českých fotbalistů s Chorvatskem se v rámci skupiny D v pátek odehrál i očekávaný duel dvou ostrovních rivalů Anglie vs. Skotsko a to v londýnském Wembley. Jednalo se o první jejich vzájemný zápas na Euru od roku 1996 a pro Ostrovany to tak byl pochopitelně svátek. Jenomže nakonec museli být fanoušci obou týmů zklamaní, neboť ani jeden z tabórů si gól nezakřičel a oba soupeři se tak rozešli s bodem po bezbrankové remíze. Právě tent výsledek tak znamená, že Čechům v úterý může stačit i remíza s Anglií, aby postoupili do osmifinále z prvního místa. Ještě odpoledne se tentokráte v rámci skupiny E střetli Švédové se Slováky. I tento duel byl po většinu času vyrovnaný a to až do 77. minuty, kdy se z penalty trefil Forsberg a Seveřané tak po předchozí bezbrankové remíze se Španěly přidali na své konto tři body za první výhru na tomto Euru.

Večerní duel v "české" skupině D mezi Anglií a Skotskem v londýnském Wembley začali lépe herně poněkud překvapivě hostující Skotové. Jako první se do zakončení dostal Adams, ovšem jeho střelu stihl zablokovat Stones. Právě tento anglický stoper pak mohl po dvanácti minutách hry sám otevřít skóre na druhé straně, kdyby ale po rohovém kopu nehlavičkoval pouze do tyče. Krátce na to pak jen těsně vedle minul skotskou branku Mount, stejně jako pak Kane hlavou.

Po uběhnutí první půhodiny se vyznamenal výtečným zákrokem anglický brankář Pickford a to proti O'Donnellově rána z voleje. Angličané toho opravbdu mnoho směrem dopředu v prvním dějství neukázali, což tak bylo ohodnoceno pískotem anglických diváků na tribunách po ukončení této části hry.

Nijak jinak tomu nebylo zvlášt ani po přestávce. Navíc druhý poločas byl ještě nudnější v tom ohledu, že příležitostí bylo méně. Jednu měl hned po návratu hráčů ze šaten Mount, jenž tvrdě vystřelil, ovšem svým zákrokem vyniknul skotský gólman Mashall.

Po většinu času ale byla k vidění marná anglická snaha překonat pevný defenzivní skotský blok, za zmínku tak stojí snad pouze skotská příležitost, po které Angličany zachránil nikoli gólman Pickford, ale obránce James a také k ničemu nevedoucí snaha Angličanů vykoledovat si penaltu po pádu Sterlinga. Duel tak tedy skončil 0:0.

Švédsko blízko k prvnímu postupu ze skupiny na Euru od roku 2004

Odpolední duel skupiny E mezi Švédskem a Slovenskem nabídl od úvodních minut opatrnou hru z obou stran. Tak opatrnou, že toho prvních pětačtyřicet minut skutečně mnoho nenabídlo. V závěru první půle se sice naši východní sousedé snažili o jakýsi tlak, ale ani tehdy to k žádnému úspěchu nevedlo.

Druhý poločas už přeci jenom hned několik zajímavých momentů přinesl. Jako první mohli jít do vedení Slováci, když pět minut po přestávce zakončoval Duda, jenomže ten tehdy přestřelil. Ještě před uplynutím hodiny hry se v další slovenské šanci pro změnu objevil exsparťan Kucka, jenž tak hlavičkoval po předešlém Hamšíkově centru, ale ani tentokrát se Slovákům nepodařilo gólmana Olsena překonat. Případný gól by ale stejně neplatil, neboť Kucka stál v ofsajdové pozici.

Tyto momenty jakoby Švédy nakopli konečně k větší aktiviitě a za chvíli tak pro změnu na druhé straně hlavičkoval Augustinsson, proti tomuto zakončení se zaskvě brankář Dúbravka. Následně dělal několikrát neplechu slovenské obraně švédský talent Isak, přičemž nejprve musel jeho ránu zblokovat Škriniar, poté se zase musel činit Dúbravka.

Gólman Newcastlu se stal ústřední postavou čtvrthodiny před závěrečným hvizdem poté, co Isak tehdy přihrál na unikajícího Quaisona, kterého právě Dúbravka následně fauloval. Sudímu nezbývalo nic jiného než odpískání penalty pro Švédy, ke které se následně postavil Forsberg. Ten ji proměnil a vstřelil tak jediný gól utkání.

Ke změně skóre pak nepřispěl ani závěrečný závěr Slováků před švédskou brankou po jejich rohovém kopu a tak tedy jsou po tomto zápase Švédové blízko k prvnímu postupu ze skupiny na Euru od roku 2004.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (18.6.2021):

SKUPINA D:

Anglie - Skotsko 0:0

SKUPINA E:

Švédsko - Slovensko 1:0 (0:0)Branka: 77. Forsberg (z pen.)

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy