Ve fotbale se bude moct kvůli koronaviru střídat až pětkrát za zápas, rozhodla FIFA

To, o čem se v předešlých dnech pouze hovořilo, se nyní stává skutečností. Dočasně, což znamená do konce letošního kalendářního roku 2020, bude možné až pětkrát střídat za zápas. Jak známo, dosiud mohl jeden tým za zápas tstřídat třikrát za zápas, přičemž navíc se mohlo jednou ještě střídat v případných prodlouženích. Nyní to tedy bude tak, že čtyřikrát se bude moct střídat v základní hrací době a v případném prodloužení zůstane u jednoho střídání. Důvodem je očekávaný nabitý kalendář kvůli přerušené aktuální sezóně kvůli pandemii koronaviru.

Tato revoluční změna, o které v pátek rozhodla Mezinárodní fotbalová federace FIFA, však nemusí být využit ve šech světových fotbalových soutěží. Záleží na každém organizátorovi dané soutěže, zda tuto možnost vyššího počtu střídání využije či nikoli.

Protože se tedy očekává v následujících měsících nabitější fotbalový kalendář než kdykoli předtím, kvůli velkému vytížení fotbalistů se tak tedy FIFA k tomuto kroku rozhodla. Aby se pak kvůli této změně nenatahoval čas jednotlivých zápasů, jsou pro jednotlivá střídání určena tři tzv. "okna" plus pauza mezi poločasy.

Zda bude tato dočasná změna pravidel platit i delší dobu, o tom v následujících měsích rozhodnou nejen FIFA, ale i Mezinárodní pravoidlová komise IFAB.

Jak známo, od poloviny března je kvůli pandemii koronaviru pozastavena většina fotbalových soutěží po celém světě. Nyní se ví, že první fotbalovou soutěží, která se znovu rozjede, bude 16. května německá Bundesliga a aby tam mohli využívat onu novinku v pravidlech, musí o tom rozhodnout ještě tamní kluby. Toto rozhodnutí ale bude pouze formální, neboť se s největší pravděpodobností v Německu pětkrát za zápas střídat bude.

Kromě pravidla o střídání pak FIFA rozhodla i o dočasném nepoužívání sstému videorozhodčího VAR v zemích, ve kterých se používá a to kvůli vládním restrikcím proti šíření koronaviru. Tato novinka se tedy může týkat i Česka, ale stejně jako v prvním případě, tak i v tomto platí, že je na rozhodnutí každé soutěže, zda této možnosti využije.

V případě, že se soutěže rozhodnou systém VAR i nadále používat, musí být tento systém provozován v plném rozsahu, tedy i včetně videoasistentů.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal FIFA

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy