První výhra v sezóně. Díky výtečnému Hrubcovi Češi vyhráli nad Švýcary na nájezdy

První výhru v sezóně a především první body do tabulky na olympijském turnaji v Pekingu si připsali v pátek čeští hokejoví reprezentanti. Po středeční prohře 1:2 s Dánskem už mužstvo kouče Filipa Pešána potřebovalo nutně konečně vyhrát a to se mu nakonec povedlo po úporném a vyrovnaném boji se Švýcarskem. V první třetině ustanovili obě mužstva góly Smejkala a Haase stav na 1:1, jenž vydržel až do nájezdů, kde se nakonec trefil pouze David Krejčí a kde úřadoval svými zákroky gólman Šimon Hrubec. Češi tak tedy mají ve skupině dva body a míří do kvalifikace o čtvrtfinále.

Byil to čeští hokejisté, kteří oproti středečnímu duelu s Dánskem nastoupili jen v trochu pozměněné sestavě, kdo opět v zápase začali velmi aktivně. Díky podařenému vstupu do utkání se tak podařilo svěřencům kouče Filipa Pešána už po čtyřech minutách hry dostat do vedení. A byl to nováček v základní sestavě Jan Smejkal, jenž poté, co poprvé nastoupil do olympijského turnaje a to ve formaci po boku bratrů Zohornových, dostal puk do sítě. Stalo se tak po jeho důrazu na švýcarském brankovišti a po jeho dobré orientaci v prostoru, když ve snaze přihrát puk spoluhráči odrazil kotouč od brusle Švýcara Webera za záda švýcarského gólmana Genoniho, 1:0 pro Česko.

„Myslím, že jsme o malý krůček byli lepší. Na tom malém ledě rozhoduje, kdo má drajv do branky. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, ale když dáte hned při druhém střídání gól, je to docela uklidňující," vyprávěl v rozhovoru pro Českou televizi Smejkal.

Že se v úvodu Čechům skutečně dařilo, o tom svědčila i statistika střel, ve které vedli i 8:0. Právě tehdy se Švýcarům konečně povedlo dostat se na soupeřovu polovinu a nejen to. Dokonce si tam vynutit i faul. A právě v následné přesilovce se zemi helvétského kříže podařilo zásluhou Haase vyrovnat na 1:1.

Od té doby byl k vidění na ledě naprosto vyrovnaný zápas, při kterém jen málokdo chtěl otevřít obranu na tolik, aby se do ní soupeř jakkoli dostal. Čechům se nedařilo převráti hru na svou stranu ani při přesilových hrách. „Švýcaři dobře bránili prostor před vlastním gólmanem, chtělo to ještě víc se tlačit do branky. Bohužel nepomohli jsme si ani přesilovkou," nechal se slyšet po zápase Michal Řepík.

Když se blížila druhá třetina ke konci, Ambühl se dostal do šance, při které však jeho střelu z levého kruhu vychytal v zápase ledově klidný Šimon Hrubec. Následovala opět pasáž plná opatrnosti na obou stranách a až tři minuty před sirénou se hra rozpohybovala. Nejprve Krejčí vyzval přihrávkou k zakončení Sedláka, jenže ten mířil jen do Genoniho, poté mohl Hyka vstřelit puk do odkryté branky, ale byl při tom seknut, čehož si sudí nevšimli.

Poté chyboval Alatalo, díky čemuž tak se na druhou stranu s pukem řítil Řepík. Byla to situace dva na jednoho, ale Řepík ji zakončil nepovedeným zakončením zápěstím. Tehdy to bylo skutečně jako na houpečce. Za chvíli tu byl totiž brejk na druhé straně, kde Moser střelou bekhendem opět nenašel recept na Hrubce. Bránící Jeřábek doufal jen, aby nezpůsobil trestné střílení jako v zápase proti Dánsku.

Duel tedy nakonec dospěl až do prodloužení. To se hrálo tři na tři a největší šanci v něm měl Švýcar Corvi, nicméně o bod navíc nakonec musely rozhodnout nájezdy. V nich se trefil za českou stranu akorát David Krejčí, za tu švýcarskou nikdo. Jistota jménem Šimon Hrubec byla klíčem k první výhře v sezóně.

Lední hokej, turnaj mužů - ZOH v Pekingu (11.2.2022):

Skupina B:

ČR - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 5. Smejkal (Klok, H. Zohorna) , rozhodující nájezd Krejčí - 9. G. Haas (Andrighetto). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Bruggemann (USA) - Lazarev (Rus.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 834

ČR: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot - Hyka, Krejčí, Sedlák - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - Smejkal, T. Zohorna, H. Zohorna - od 25. navíc Frolík. Trenér: Filip Pešán

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Mirco Müller, Frick, Untersander, Y. Weber, Loeffel, Alatalo, Fora - Ambühl, Corvi, Hofmann - D. Hollenstein, G. Haas, Andrighetto - F. Herzog, Bertschy, Vermin - S. Moser, Thürkauf, Mottet. Trenér: Patrick Fischer

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 32 minutami

před 37 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy