Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

První třetině v odpoledním pražském zápase vládli podle očekávání Kanaďané, když už se po třech minutách hry připomněl tamnímu publiku opět osmnáctiletý mladík Bedard, jehož nahození z dálky skončilo v Dichowově brance. Dánský gólman tehdy nic neviděl přes Buntinga a Lauridsena. Kvůli těmzto dvěma nebyl nejprve gól uznán, ale po kanaské trenérské výzvě svůj verdikt nakonec změnili. Po jedenácti minutách hry první třetiny dostali Kanaďané možnost první přesilovky, v níž zahrozil Mangiapane, jenž trefil tyč. Toto oslabení tak ještě Dánsko přežilo, ale to další už nikoli. V 16. minutě Dány vytrestal Cozens. 

Na začátku druhého dějství sice nejprve opět zahrozili Kanaďané díky spolupráci Bedarda s Buntingem, ale v této části hry se přeci jen hra vyrovnala a postupem času i Dánové dávali o sobě vědět. Zakončoval třeba Niklas Andersen, ve 26. minutě jejich zvýšená aktivita nakonec vedla ke gólu. Tehdy uspěl v předbrankovém prostoru dorážející Wejse, 2:1 pro Kanadu. Vrátit dvoubrankové vedení se snažil Kanaďanům vrátit kdo jiný než Bedard, ten ale ve svém brejku neuspěl. Třetí branku „javorových listů“ nevstřelil ani Hagel. 

Blízko k tomu, aby se přiblížil stav k oné zmiňované dánské výhře nad Kanadou z roku 2022, byl ve třetí třetině True. Byl to ale na druhé straně opět Bedard, který ve 42. minutě uklidnil kanadské fanoušky. Při dánské hře bez brankáře navýšil v závěru na 4:1 Mercer a na konečných 5.1 ještě stihl upravit Pierre-Luc Dubois. 

Lotyšům na jejich konto přistály další dva body, opět je v prodloužení vystřelil Daugavinš 

Držitelé bronzových medailí z posledního světového šampionátu se chtěli zase přiblížit blíže ke čtvrtfinále. Po Polsku byla jejich dalším soupeře další nevyzpytatelný účastník a to Francie. Mohli nad ní vést hned v úvodu zápasu, ale přesilovku tehdy dokázat nevyužili. Nový muž v brance Francie Junca byl více zaměstnán na rozdíl od svého lotyšského protějška Merzlikinse, ale ani on se ve svém brankovišti nenudil. Nebýt lotyšských faulů, asi by měli favorité z Pobaltí snadnější cestu k vítězství. Poté, co byl jiný Lotyš Zile na trestné lavici, píchnul špičkou své hokejky Batna do Bellemarea, následovala pětiminutová přesilovka Francie. Zásluhou Da Costy ji Francouzi využili, ovšem pak se při této početní výhodě nechal vyloučit Treille. 

Jinak se ale hrálo opatrně z obou stran a nejinak tomu bylo i ve druhé třetině a tak divák aby šanci pohledal. Na další změnu skóre si tak v Ostravě museli počkat až do úvodu třetí části zápasu. Tehdy napřáhl nejprve Freibergs, aby pak jeho střelu usměrnil za Juncova záda 1:1. Pak došlo k dalšímu pětiminutovému trest, protože předčasně do kabin musel Francouz Gallet za faul loktem. I tato dlouhá početní výhoda byla využita, konkrétně díky Robertsu Bukartsovi. Lotyši doufali, že by tentokrát k prodloužení dojít nemuselo, jenže obránci společně s Merzlikinsem zkratovali při rozehrávce. Na konci toho všeho bylo vyrovnání Pierre-Éduarda. 

Následovalo tak pro Lotyše druhé prodloužení na tomto MS, v němž nejprve mohl z brejku rozhodnout Da Costa, ale po chybě v rozehrávce, kterou tentokrát natropili Francouzi, pouhou vteřinu a šest desetin před koncem rozhodl o dalších dvou bodech pro Lotyše opět kapitán Daugavinš. 

Konečné výsledky zápasů hokejového MS v Praze a Ostravě (12.5.2024): 

SKUPINA A (Praha): 

Dánsko - Kanada 1:5 (0:2, 1:0, 0:3) 
Branky: 27. Wejse (Storm, Poulsen) - 3. Bedard (Bunting, Guhle), 16. Cozens (Tavares, Byram), 42. Bedard (Guenther), 58. Mercer (J. McBain, B. Tanev), 60. Dubois (Bedard, Zellweger). Rozhodčí: Brander (Fin.), Hronský (SR) - Heffner, Hofer (oba Něm.). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 16.015 

Dánsko: Dichow - Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen - Aagaard, Russell, Blichfeld - From, True, N. Olesen - N. Andersen, Moelgaard, Scheel - Storm, Wejse, Poulsen - Schultz. Trenér: Gath 

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Guenther, Cozens, Mangiapane - Dubois, Tavares, Hagel - Bedard, Paul, Bunting - J. McBain. Trenér: Tourigny 

SKUPINA B (Ostrava): 

Lotyšsko: Merzļikins - Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Dzierkals - Robets Bukarts, Batna, Krastenbergs - Indrašis, Egle, Rihards Bukarts - Tralmaks, Ansons, Gavars. Trenér: Vitolinš 

Francie: Junca - Gallet, Auvitu, Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry - Treille, Bellemare, Perret - Bertrand, Da Costa, T. Bozon - Simonsen, Boudon, Rech - Dair, Claireaux, K. Bozon - Bruche. Trenér: P. Bozon 

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Hokej MS Hokej MS CAN Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy