LOH 2024: Tyčkařka Švábíková je novou českou rekordmankou, Manuel ze semifinále čtvrtky nepostoupila

Medaile v ženském skoku o tyči sice visely pro českou závodnici Amálii Švábíkovou vysoko, i tak ale na svou první účast pod pěti olympijskými kruhy bude jistě vzpomínat jen v tom nejlepším. Aby také ne, když nejenže při své olympijské premiéře postoupila do finále, které bylo v mnoha ohledech historické, především proto, že se ho zúčastnilo hned devatenáct tyčkařek, ale hlavně v něm skončila na senzačním pátém místě poté, co dokázala přeskočit 480 cm, čímž tak zaznamenala nový český rekord. Ve večerním středečním atletickém programu se ještě představila čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, jejíž olympijská pouť nakonec skončila v semifinále. 

Navzdory rekordně početnému finále, kterého se zúčastnilo hned devatenáct závodnic, dokráčela Amálie Švábíková coby olympijská debutantka k velkému výsledku. Jakkoli se tedy jednalo o početné startovní pole, chyběly v něm i přesto britské favoritky Holly Bradshawová (držitelka bronzové medaile z tokijských Her) a Molly Cauderyová (letošní světová jednička mezi tyčkařkami a halová světová šampionka). 

Už na výšce 460 cm se startovní pole zúžilo do jakžtakž normálního finálového počtu finalistek, ještě více se umenšil počet závodnic na výšce 470 cm, kterou přeskočilo už jen devět tyčkařek a to včetně Švábíkové, která ji zdolala až na druhý pokus a proto tak tehdy byla na průběžném osmém místě. Následující výška 480 cm už byla tou, kterou doposud Švábíková ještě ve své kariéře nezdolala a zdolat ji musela proto, aby nadále zůstala ve hře o cenné kovy. 

A zdolat se jí tuto výšku nakonec podařilo a to posledním třetím pokusem. Vytyčila tak tím nový český rekord, přičemž ten dosavadní držela od roku 2013 Jiřina Svobodová (nyní Kudličková), a téměř tak navázala na své ještě lepší čtvrté místo z letošního evropského šampionátu v Římě. 

Po svém výkonu byla Švábíková očividně šťastná. "Upřímně řečeno, ani nemůžu být šťastnější. Hrozně jsem si přála být do šestého místa, skočit si osobní rekord, a to se povedlo. Nevím, co na to říct. Jsem fakt šťastná," nechala se slyšet konkrétně. Před výškou 480 cm si nebyla jist, zda ji přeskočí. Odvahu ji ale dodal druhý neúspěšný pokus. "Já jsem vůbec nevěděla, jestli na to mám. Ale když jsem viděla ten druhý pokus, který byl kousek, tak jsem si řekla, že to prostě musím skočit," řekla. "Ten pokus byl fakt dobrej. Pamatuju si ho a hrozně se těším, až se na něj podívám," dodala čtyřiadvacetiletá atletka. 

Připomeňme, že olympijské zlato z tyčky putovalo do Austrálie zásluhou Nikki Kennedyovou, druhá skončila Američanka Katie Moonová a třetí pak Kanaďanka Ashley Newmanová. 

V rámci středečního večerního programu se pak vedle Śvábíkové představila také čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, před kterou byl semifinálový běh, do kterého se dostala z oprav. Na české závodnici už byla znatelně vidět únava a nakonec tak v tomto svém semifinálovém běhu skončila poslední. Naopak Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky běh vyhrála v čase 49,21 a zůstala tak pouhých 90 setin za svým osobním rekordem z letošního mistrovství Evropy, kde skončila čtvrtá. Nickisha Pryceová z Jamajky se pak překvapivě zařadila mezi nepostupující do finále a to navzdory tomu, že má z letoška v držení osmý nejrychlejší čas všech dob (48,57). 

"Ta třetí čtvrtka byla náročná. Celkově už to bylo všechno náročné, strašně dlouhé. Tím, že jsme začínali už na Bahamách (v květnu), tak se to všechno táhlo. Už je cítit, že to bylo hodně čtvrtek," uvedla v rozhovoru pro ČT sport Manuel, účastnice ženské štafety bojující nakonec neúspěšně o postup na tyto Hry, kterou čeká ještě koncem srpna juniorské mistrovství světa v Peru. 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Amálie Švábíková (atletka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy