Češi by rádi na bezpečnou olympiádu. Když to nepůjde, podpoří odklad

Komise sportovců Českého olympijského výboru nechce rušit olympiádu v Tokiu, ale uspořádat hry v bezpečné době. Pokud se situace kolem pandemie koronaviru neuklidní, podpoří odklad svátku pod pěti kruhy.

"Přejeme si, aby vše dopadlo dobře, pandemie pominula a mohli jsme se olympiády zúčastnit v bezpečné době," řekl ČTK předseda komise sportovců ČOV David Svoboda.

Olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna 2012 zároveň dodal: "Máme v úmyslu jet a reprezentovat, ale pokud se situace výrazně nezlepší a máme-li ochránit zdraví sportovců a všech lidí, tak budeme podporovat odklad her na termín, který bude možný. Aby se hry uskutečnily v době, která bude v pohodě."

Svoboda je v čtrnáctičlenné komisi třeba s olympijskými vítězi judistou Lukášem Krpálkem a bikerem Jaroslavem Kulhavým, či medailisty v rychlostní kanoistice Josefem Dostálem, vodním slalomu Vavřincem Hradilkem nebo veslování Ondřejem Synkem.

O tokijských hrách na dálku diskutovali hodiny. "Shodli jsme se, že souhlasíme s principy MOV chránit zdraví všech a zároveň hájit zájmy sportovců, ale uvědomujeme si, že obojí zřejmě nepůjde zajistit bez kompromisů. Zdraví je přednější," řekl Svoboda.

Z pohledu sportovců je aktuálně ožehavou otázkou příprava a kvalifikace na hry. Češi doufají v možnost, že se boj o účast na hry přesune na květen a červen. "Pokud ale nebude možnost naplnit férovost a spravedlnost přípravy, kvalifikace a samotných her, tak budeme podporovat odklad," zopakoval pětatřicetiletý Svoboda.

Vývoj nemoci COVID-19 se ve světě mění každým dnem a je těžké odhadnout vývoj. "Dá se předpokládat, že se to do léta nevyřeší," uvedl Svoboda.

Mezinárodní olympijský výbor v neděli uvedl, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her v Tokiu. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení her ale ve hře není. Kanada a Austrálie následně ohlásily, že nepošlou své sportovce na olympiádu, pokud se bude konat v původním termínu od 24. července.

Abe: Za současných okolností by se olympiáda konat nemohla

Japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že za současných okolností by se olympijské hry v Tokiu konat nemohly. Doufá, že Mezinárodní olympijský výbor rozhodne o jejich osudu co nejdříve. Abe dnes ve svém projevu v parlamentu poprvé připustil možnost odložení her kvůli pandemii koronaviru.

Předseda vlády pořadatelské země následoval nedělní oznámení MOV, který uvedl, že kvůli celosvětovému šíření nákazy uvažuje o jiném scénáři, než je plánovaný termín OH od 24. července do 9. srpna. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

Podle Abeho by odložení bylo nejlepší variantou pro případ, že by se jinak olympiáda nemohla uskutečnit v kompletní podobě. "V takovém případě by rozhodnutí o odložení bylo nevyhnutelné," řekl premiér.

Zrušení her stejně jako funkcionáři MOV vyloučil, vyzval ale k co nejrychlejšímu vyřešení situace. "Prioritou pro nás všechny je zdraví sportovců," dodal.

Odložení her by podle ekonomických expertů znamenalo pro pořadatelskou zemi obrovské finanční ztráty. Hlavní ekonom finanční společnosti SMBC Nikko Securities Džuniči Makino je spočítal na 670 miliard jenů (přes 155 miliard korun). Kacuhiro Mijamoto z univerzity v Kansai došel k částce o 30 miliard jenů nižší. V případě úplného zrušení eur vyčíslili škody na 7,8 respektive 4,5 bilionu jenů.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 sport olympiáda Japonsko Mezinárodní olympijský výbor Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy