Český olympijský výbor vyšetřuje "covidový" letecký speciál

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus.

Zatím se jedná o pět případů, počínaje lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu, přes plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche a stolního tenistu Pavla Širučka po plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

Dohlížet na vyšetřování bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. "Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů," uvedl ČOV v tiskové zprávě.

"Situace je vážná, ale udělali jsme od začátku tohoto problému maximum pro to, abychom šíření zastavili. Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto," uvedl Martin Doktor, sportovní ředitel výpravy.

Podle potvrzených informací ČTK na palubě občas někdo během čtrnáctihodinového letu roušku sundal. Například nakažený Perušič ale měl mít v letadle nasazený respirátor a je očkovaný proti koronaviru. Přesto u něj testy v olympijské vesnici odhalily covid-19.

Vedení výpravy bezprostředně po prvním zachyceném případu ubytovalo všechny sportovce z inkriminovaného letu na jednolůžkových pokojích a doporučilo jim, aby se drželi stranou od ostatních. Během posledních dvou dnů absolvovali přetestování a následně odcestovali do ubytování mimo olympijskou vesnici. "Jejich tréninkový a soutěžní program však nijak omezen není. Zároveň probíhá každodenní další testování," uvedl ČOV.

"ČOV bere situaci maximálně vážně a hned od začátku přijal veškerá nutná opatření k minimalizaci rizika pro zúčastněné členy týmu. Vedení výpravy aktuální stav řeší v souladu s japonskými organizátory a úřady intenzivně téměř 24 hodin denně," uvedl olympijský výbor.

Vedení ČOV chce zjistit, co se stalo. Zároveň v pátek začínají pro českou výpravu olympijské soutěže, jako první by do nich měla vstoupit lukostřelkyně Marie Horáčková.

"Vedení Českého olympijského výboru považuje nyní za maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon. Žádné další komentáře proto nebude ČOV v tomto případu poskytovat, dokud vyšetřování nebude uzavřeno a nebude zveřejněna zpráva o jeho výsledku," dodal olympijský výbor.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně čtrnácti sportovců. Letěly oba beachvolejbalové páry, sportovní gymnasté Aneta Holasová a David Jessen, lukostřelkyně Horáčková, šermíř David Jurka, cyklisté Michael Kukrle, Michal Schlegel a Tereza Neumannová a trojice stolních tenistů Širuček, Lubomír Jančařík a Hana Matelová. V karanténě nebo v samoizolaci jsou z letadla všichni cestující, sportovci ale mohou trénovat a soutěžit s výjimkou nakažených.

Pod palbou kritiky je přítomnost lékaře Voráčka v charterovém letadlu. Ortoped tenistů měl před cestou negativní oba PCR testy, ale není naočkovaný. Premiér Andrej Babiš to považuje za skandální a na sociálních sítích se přidávají další odsuzující komentáře.

"Ctíme Olympijskou chartu, nemůžeme dát očkování sportovcům a jejich doprovodu jako povinnost. A respektujeme nominaci svazů, co se týče sportovců i jejich doprovodu," vysvětloval již dříve ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Mírnit nenávist vůči Voráčkovi se snaží bývalý vodní slalomář, olympijský vítěz z Barcelony 1992 a lékař Lukáš Pollert. "Dav má o vině vždy jasno a lynč je na dosah. Vše kvůli pozitivnímu testu, který neznamená ani nakažení?" upozornil Pollert na sociálních sítích. "Sportovci mohli nakazit lékaře, stejně i naopak. Vinen je test, který se vůbec nemusel dělat."

Širuček v rozhovoru pro iDnes.cz uvedl, že má informace, že v Japonsku jsou testy mnohem citlivější než v Česku. Nausch Sluková byla podle svých slov za poslední den testovaná asi osmkrát a výsledky se různily. Verdikt ale nakonec zněl pozitivní.

Pro Širučka a Nausch Slukovou desetidenní izolace znamená, že nemohou zasáhnout do olympijských soutěží. Perušič, který byl pozitivní nejdříve, by mohl s Davidem Schweinerem stihnout alespoň druhý zápas ve skupině. V podezření je ještě jeden český sportovec.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Česko nebude kvůli Rusku a Bělorusku bojkotovat olympiádu

Bojkot olympijských her v Paříži 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Jejich vedoucí představitelé se na tom shodli na dnešní schůzce. O jejích závěrech novináře informoval ministr Jan Lipavský. 
Olympijské hry, ilustrační foto

Svět řeší, zda pustit Rusko a Bělorusko na olympiádu. Stát chce jednat s olympijským výborem

Ukrajina bude nadále a intenzivně přesvědčovat lídry sportovních federací, aby zachovali současné sankce a kvůli invazi nedovolili startovat Rusům a Bělorusům v soutěžích, potažmo kvalifikacích a na olympijských hrách v Paříži. Oznámil to po dnešním zasedání národního olympijského výboru v Kyjevě ministr sportu Vadym Hutcajt. Možný bojkot her by podle něj přišel až po marném úsilí v jednáních.

Více souvisejících

Český olympijský výbor Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy