Neusser žádá jednotný postup svazů vůči Rusku. Nebude vydávat povolení ke vstupu

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu nebude šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser vydávat povolení ke vstupu do České republiky ruským sportovcům. Oznámila to sama agentura ve své sobotní tiskové zprávě. V neděli pak bude Neusser jednat s představiteli jednotlivých sportovních svazů, po nichž žádá v otázce zápasů s ruskými sportovci jednotný postup.

"Situace na Ukrajině je kritická a je potřeba přecházet od řečí k činům. V součinnosti s kroky vlády ČR jsem dnes rozhodl o okamžitém zastavení vydávání povolení ke vstupu pro sportovce Ruské federace," sdělil v prohášení ke svému nejnovějšímu rozhodnutí Neusser.

Do Česka by tak nemohli vstoupit na základě tohoto rozhodnutí třeba ruští hokejisté. Během soboty už se český hokejový svaz v čele s Tomášem Králem nechal slyšet, že chce v pondělí na´výkonném výboru navrhnout zrušení všech vzájemných zápasů Česka s Ruskem na mezinárodních akcích.

Podle Neusseera, který bude chtít chystat další kroky proti Rusku, které však budou muset být rozhodně v souladu jak s jednotlivými tuzemskými sportovními svazy, tak i s vládou a Evropskou unií. "To se týká zejména mezinárodních utkání s reprezentacemi Ruska - není možné, aby jeden sportovní svaz odmítal kvůli invazi absolvovat zápasy s ruskou reprezentací a další sportovní svaz s nimi bez problémů hrál," prozradil k tomu Neusser.

"Na neděli jsem svolal předsedy největších českých svazů, abychom si domluvili jednotný postoj za české sportovní prostředí zejména vůči mezinárodním utkáním s reprezentací Ruska," pokračoval Neusser, jenž už v pátek vyzýval k vyloučení všech ruských sportovců z mezinárodních soutěží.

NSA pak hodlá pomoct všem ukrajinským sportovcům, jež jsou aktuálně v Česku jak na mezinárodních akcích, tak i v přípravných kempech a kteří se tak nemohou vrátit domů. "Národní sportovní agentura má úzkou spolupráci s mnoha českými univerzitami, sportovními středisky a sportovními svazy. Jsem si jist, pokud to bude potřeba, že nebude pro mě problém zajistit ukrajinským sportovcům ubytování a stravu po dobu, než bude pro ně bezpečné se vrátit zpět do Ukrajiny," dodal Neusser.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy