Úspěšné sporty se budou moct těšit na větší podporu. Vytipuje je Hniličkův úřad

Sporty, ve kterých jsou čeští sportovci úspěšní, se budou moct v následujících letech těšit na větší finanční podporu ze strany státu. Zároveň by mělo dojít ke změnám ve fungování resortních sportovních center. S tím vším počítá akční plán Národní sportovní agentury (NSA) o rozvoji sportu v letech 2020 a 2021, který v pondělí schválila vláda.

Součástí tohoto schváleného akčního plánu je i navýšení státních dotací na sport, jež jsou určeny především pro obnovu a rozvoj sportovních zařízení. Je však otázka, zda se s tímto bude počítat i po aktuální koronavirové krizi, po které nepochybně dojde na šetření.

Co se týče toho, jaký sport bude mít větší finanční podporu ze strany státu, tak takové sporty bude mít na starost Milan Hnilička a spol. vytipovat a to nejpozději do července tohoto roku. "Předpokladem pro další úspěchy sportovní reprezentace je jasně vymezit okruh sportů, které budou do tohoto systému zařazeny. Česká republika je příliš malá na to, aby ve stejném rozsahu podporovala všechna sportovní odvětví. Proto si NSA klade za cíl vytipovat a definovat sporty (odvětví), k nimž máme dostatečné zázemí, zkušenosti a předpoklady, abychom mohli dosahovat sportovních úspěchů," pííše se v akčním plánu.

Agentura uvádí za příklad země Maďarska, Velké Británie a Norska, kde postupují ve financování jednotlivých sportů podobným způsobem. Ovšem ani úspěšní sportovci z ostatních odvětví, nejenom těchto preferovaných, by neměli podle akčního plánu přijít zkrátka. Plán totiž počítá s tím, že těmto sportovců by měly být vytvořeny lepší podmínky. Dojde tak i ke zlepšení resortních sportovních center, kterými jsou Dukla (spadající pod ministrstvo obrany), Olymp (ministerstvo vnitra) a Vysokoškolské sportovní centrum (ministerstvo školství). Právě v těchto centrech se připravuje většina sportovních reprezentantů.

Změna u nich by měla spočívat především ve financování a činnosti. "Stávající pravidla resortních sportovních center (RSC) jsou již nevyhovující podmínkám a příprava nových pravidel přispěje zejména k vyšší efektivitě vzájemné spolupráce, koordinace a propojení činnosti jednotlivých RSC," argumentuje se ze strany autorů akčního plánu.

Kromě reprezentantů akční plán myslí i na rozvoj sportu pro všechny ostatní. Bude podporovat tak nejen širokou základnu výkonnostních sportovců, ale i školní a univerzitní sport, kde by mělo dojít taktéž k většímu rozvoji. Stejně jako u pohybové gramotnosti, se kterou by se mělo začít již od útlého věku a tak akční plán počítá se zapojením kvalifikovaných sportovních odborníků do mateřských škol, kde tak budou mít na starost pohybové aktivity a dovednosti dětí.

Dalším důležitým bodem tohoto akčního plánu je pak rozvoj sportovní infrastruktury. Jak uvádí Česká unie sportu, tuzemská sportovní zařízení jsou průměrně stará 49 let, neboť většina z nich byla postavena před rokem 1989. "Je nutné, aby se tento stav změnil a sportoviště a sportovní infrastruktura prošla modernizací, resp. byla dobudována a získala parametry odpovídající současným požadavkům a normám a reflektovala taktéž trendy, které jsou v současné době očekávané," dodali k tomu autoři akčního plánu.

S tímto problémem je pochopitelně spjata výše finančních prostředků ze státního rozpočtu, která míří do sportu. Pro letošek může tuzemský sport počítat s částkou 8,517 miliardy korun, přičemž pro příští rok se počítalo s navýšení této částky o 72 milionů. Ještě před tím, než vypukla koronavirová krize, počítalo se s tím, že se částka věnovaná sportu navýší na 10,152 miliardy, z toho by měly jít peníze hlavně právě na investice do infrastruktury.

Akční plán pak dodává, že by se mělo zamyslet nad novým zákonem o sportu vzhledem k jeho zastaralosti. Proto se pracuje na analýze současného stavu a potřeb, která by měla být hotova do konce roku 2021 a ktereá by měla být podkladem pro tvorbu právě tohoto zákona.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Milan Hnilička Národní sportovní agentura

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy