Vraštil se Šimánkem ve dvojskifu lehkých vah sahali po medaili. Skončili těsně čtvrtí

Blízko k další, v pořadí již třetí, medaili měla ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času česká olympijská výprava a to zásluhou dvojskifu lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Ti totiž až do konce finálového závodu sahali po bronzové medaili, nakonec za ni zaostali o pouhých 2,12 vteřiny. Zlatou medaili získali podle očekávání Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, kteří jsou nejen úřadujícími mistry světa, ale i Evropy.

Duo Mirosav Vraštil a Jiří Šimánek absolvovali tento finálový závod způsobem start-cíl, neboť od samého začátku figurovali na čtvrté pozici a až do samotného závěru bojovali svěřenci kouče Michala Vabrouška o bronz.

Přestože postupem času se jim dařilo snižovat náskok třetích Italů Stefana Oppa a Pietra Ruty, nakonec na vytouženou medaili nedosáhli. Ale i tak nemusí smutnit, jelikož i celková čtvrtá příčka pod pěti kruhy je největším dosavadním úspěchem této české dvojice.

Po závodě byli rádi i za dílčí úspěch. „Za čtyři roky, co spolu jezdíme, jsme nikdy Belgičany neporazili. Teď se to povedlo v tom nejdůležitějším závodě," nechal se slyšet Šimánek. Ten věděl také, že na první tři posádky Irska, Německa a Itálie zkrátka výkonnostně neměli. „Ty posádky jsou jinde, to by se muselo stát něco nečekaného," dodal.

To jeho kolega Vraštil připomněl svého otce Miroslavem, trojnásobného účastníka Her, jehož nejlepším výsledkem na olympiádě byblo páté msto v závodě na dvojce bez kormidelníka z Moskvy 1980. „Říkal jsem Jirkovi i na startu, že táta byl pátý, radši mlčel. Ono je lepší v závodě myslet na další tempo než na výsledek. ale myslím, že táta má taky radost, určitě u toho brečel," řekl Vraštil.

Ten by mohl na příští olympiádě v Paříži překonat svého otce v počtu účasti na Hrách. „Dá se jezdit i v padesáti, ale nevím, jestli na olympiádě," uvedl Vraštil s úsměvem.

Za prvními favorizovanými Iry pak skončila druhá německá posádka ve složení Jonathan Rommelmann, Jason Osborne, která ztratila na zlato 86 setin.

Související

Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek ukončil kariéru. Učinil tak ze zdravotních důvodů

Ve svých osmatřicet letech se ve čtvrtek rozhodl ukončit svou bohatou kariéru veslař Ondřej Synek. Učinil tak poté, co mu lékaři v červnu diagnostikovali tzv. syndrom nejasného snížení výkonu. Právě kvůli těmto zdravotním potížím se český sportovec nezúčastnil letošních Letních olympijských her v Tokiu. I tak se ale Obndřej zapsal do české olympijské historie výrazně, z olympijských her máhned tři medaile a zároveň je i pětinásobným světovým šampionem na skifu.

Více souvisejících

Veslování Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 20 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy