Prague International Marathon odstartuje prezident Pavel a ozdobí ho řada celebrit z Battle of the Teams

Zítra v neděli odstartuje 27. ročník Maratonu Praha. Letos se na něm uskuteční řada novinek. Start jednoho z nejúspěšnějších běžeckých závodů na světě je totiž naplánován z Václavského náměstí a řada doprovodných programů se uskuteční v Marathon Expo na Výstavišti Holešovice. Očekává se více než 10 tisíc běžců. Také letos maraton ozdobí projekt Battle of the Teams, do kterého se zapojilo pět týmů. Slavnostní start provede v neděli od 9:00 prezident Petr Pavel. 

Marathon Praha je globální událostí, záběry z této akce se vysílají ve více než 130 zemí světa, a to například na BBC, ESPN nebo Sky TV. Obrázky běžců v historickém centru Prahy sledují miliony diváků. V letošním ročníku se bude startovat z Václavského náměstí. „Pro nás je nové startovní místo velkou novinkou, ulice Na Příkopě je ale dlouhá a široká, pro běžce to tak bude komfortnější. Jinak trasa nedoznala velkých změn, ke Karlovu mostu budeme probíhat později a z druhé strany,“ uvedl Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech. Na startu se objeví běžci z více než 40 zemí světa, objeví se jak na hlavním závodu, tak při ČT 2Run, což je štafetový závod pro dvojice. „Právě v závodech dvojic vidíme v letošním roce nárůst zájmu. Registraci na závody jsou stále ještě dostupné, blížíme se ale k hranici vyprodání,“ dodal Mirovský.

Ranní čas a optimální podmínky nahrávají k rychlejším časům. O ten se pokusí například Keňan Alexander Mutiso, který v minulém roce zaběhl ve Valencii 2:03:29 při svém debutu. „Jsem rád, že jsem zpátky v Praze, účastnil jsem se tu závodu Birell Běh na 10 kilometrů. Nevím, jestli se mi podaří zlepšit můj osobní nejlepší výkon, cílím na to, abych překonal traťový rekord,“ prohlásil Mutiso. Favoritkou mezi ženami bude Sintayehu Lewetegn. O dobré časy bude bojovat také Sisay Lemma, vítěz maratonu v Londýně v roce 2021, na startu bude také česká špička – Jiří Homoláč, Vít Pavlišta nebo také Moira Stewart, která se bude snažit pokořit kvalifikační limit pro olympijské hry v Paříži. „Běhám pod tlakem, který si na sebe dávám sama. Tentokrát tam žádné tlaky nejsou, jdu do závody s čistější hlavou,“ dodala česká hvězda.

Potřetí se na Maratonu Praha objeví Battle od the Teams, který propojuje profesionální závodníky s hobby běžci. Každý tým má svého kapitána a čtyři profesionální běžce. K něm se pak mohou připojit ostatní účastníci, na které pak čeká řada bonusů a hlavně tím podpoří dobročinné akce. „Veřejnost těší, že se může připojit k celebritám, zájem je velký. Stanovili jsme průměrný čas v podobě 4 hodin a 15 minut, pokud ho někdo z veřejnosti překoná, získá pro svůj tým bonusové body. Nejrychlejší hobby běžec ve vítězném týmu obdrží prize money,“ dodal Pavel Češka z RunCzech.

Kapitánem týmu Mattoni je Jiří Prskavec, několikanásobný medailista ve vodním slalomu. „Líbí se mi ten projekt, maraton si chci jednou zaběhnout, takže jsem rád, že jsem součástí týmu,“ dodal Prskavec. Skupinu ČEZ bude reprezentovat Kateřina Neumannová, Prague Airport zase Jiří Ježek, za Rohlik.cz pak slavný lezec Adam Ondra, který bude rovněž v neděli na startu. Loňský vítězný tým Generali Česká pojišťovna si zase vybral Ondřeje Moravce. „Pamatuji si, že minulý rok byl v mojí roli Michal Šlesingr. Když mi nabídli, jestli bych se Battle of the Teams nechtěl zúčastnit, tak jsem na to kývl. A tím, že je to spojené s nadací Leontinka, mi přišlo, že podpořit dobrou věc je správné,“ vysvětluje dvojnásobný olympijský medailista a mistr světa.

Pravidla Battle of the Teams jsou jednoduchá – v každém týmu budou za své výkony bodově ohodnoceni čtyři profesionální atleti a k nim se poté přidá průměr dosažených bodů všech ostatních běžců. Pokud navíc profesionál zaběhne osobní rekord, získá pro svůj tým extra tříprocentní bodový bonus. Podobné pravidlo se nově vztahuje také na hobby běžce – All Runners. „Nic podobného v žádném jiném běžeckém závodě neprobíhá. O finanční odměnu tak budou moci bojovat všichni, kteří se do Battle of The Teams zapojí,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Po čtyřech letech se vrací Marathon Expo na Výstavišti Praha. Do Křižíkových pavilonů B, C a D se návštěvníci dostanou zdarma a mohou se seznámit s novinkami v oblasti běžeckého vybavení a doplňků, zdravé stravy, prevence i regenerace a užít si pestrý doprovodný program. Závodníci si zde také mohou vyzvednout startovní čísla.

V sobotu také mohou cílovou medaili získat úplně všichni v rámci dm rodinné míle. Trasu zvládnou i úplní začátečníci, děti bez rodičů, rodina a dospělí a nebo prarodiče s vnoučaty. V neděli se pak kromě hlavního programu uskuteční běh záchranných a bezpečnostních složek pro zaměstnance státních záchranných a bezpečnostních složek. A také zdravotnický běh, který je určen všem lékařům, zdravotníkům, sestřičkám a dalším pracovníkům ve zdravotnických zařízení. Tyto akce podporuje ministerstvo zdravotnictví.

Související

Pražský maraton

Běžet maraton bez dostatečného tréninku? Hazard se zdravím, varuje lékařka

Běžet maraton bez dostatečného tréninku může znamenat zdravotní riziko. Komplikace ale mohou potkat i trénované běžce, pokud přeženou tempo, podcení nedoléčenou nemoc či pitný režim. V rozhovoru s ČTK to řekla Eva Kieslichová, přednostka Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní péče Transplantcentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Pražský maraton se běží v neděli dopoledne, přihlášeno je přes 10.000 běžců a běžkyň.

Více souvisejících

Pražský maraton Petr Pavel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy