Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

Po sobotním zápase sám Kováč prozradil, že s vedením Liberce si plácnul ještě před startem nadstavbové části, tudíž ještě v době, kdy neměly Pardubice záchranu jistou. "Před nadstavbou se mi těžko spalo. Byl jsem už podepsaný v Liberci a byl jsem snadný terč, ten tlak od vedení byl velký," vyprávěl po skončení sezóny Kováč. On a jeho svěřenci si zajistili záchranu v lize pro příští ročník až v předposledním kole nadstavby výhrou nad Karvinou 4:0. "Oddechl jsem si až po Karviné, když jsme věděli, že jsme z toho venku. Jako trenér jsem se tady hodně naučil. Máme s hráči fantastický vztah, na kluky tady budu rád vzpomínat," pokračoval Kováč.

Nyní se tak vrátí do města pod Ještědem, kde působil i jako hráč, přičemž naposledy tam oblékal dres před deseti lety. Jako ještě aktivní fotbalista působil kromě tohoto severočeského klubu i ve Spartě, Spartaku Moskva, West Hamu a v Basileji. Kromě této klubové úrovně si zahrál 30 zápasů i za reprezentaci.

Připomeňme, že před pár týdny přišel do Liberce nový majitel Ondřej Kania a právě on vyjádřil přání, aby novou éru Liberce odstartoval s Radoslavem Kováčem na lavičce.

Kvůli odchodu Radoslava Kováče tak musely Pardubice začít hledat nového trenéra a našly ho vcelku záhy po skončení sezóny. Jedná se o šestačtyřicetiletého stratéga Jiřího Saňáka, jenž přichází z Olomouce, kde většinu tamního působení figuroval jako asistent Václava Jílka, ale po odvolání hlavního trenéra se ujmul letos v únoru dočasně této uvolněné pozice. I pro Olomouc skončila posledním víkendem sezóna. "Jsem rád, že se stávám součástí pardubického klubu, a strašně moc se na novou práci těším. Chtěl bych navázat na vynikající dlouhodobou práci Jirky Krejčího, který tady dlouhodobě působil s Jaroslavem Novotným, i na práci Radka Kováče. Budeme pracovat na tom, abychom se ještě dál posunuli nejenom v tabulce, ale i v herním projevu," nechal se slyšet při příchodu na východ Čech Saňák.

Jeho nejbližším pobočníkem bude ještě nedávný hlavní kouč Mladé Boleslavi Marek Kulič, gólmany bude mít na starost mimo jiné také Luboš Přibyl a přichází i Dušan Žmolík. "S Markem se známe. Zatím jsme spolu nepracovali, ale věřím, že nám to bude velmi dobře fungovat. Marek umí vždy na rovinu říct svůj názor a taková oponentura je vždy dobrou zpětnou vazbou. To stejné umí Dušan Žmolík, se kterým jsem působil u reprezentace. S Lubošem Přibylem jsem už spolupracoval na Slovácku, když jsem byl u béčka, tam přesně víme, co od sebe čekat," vysvětloval Saňák, proč si vybral právě tyto spolupracovníky.

Prozradil také, že už před dvěma lety mohl zamířit do Pardubic, ovšem kvůli smlouvě s Olomoucí k tomu tehdy nedošlo. "Je pravda, že poprvé ve své kariéře se vracím do profi klubu v regionu, ze kterého jsem vzešel. Je to pro mě emotivní. Právě se mi hlavou honí vzpomínky na to, jak jsem měl v 16 letech nabídku jít hrát do dorostu VCHZ Pardubice. Tehdy to nedopadlo, o to víc se teď na nové angažmá těším," uvedl k tomu rodák z Ústí nad Orlicí.

Ten začínal svou trenérskou štaci jako trenér mládeže v Olomouci a Mladé Boleslavi, v seniorském fotbale působil spíše jako asistent trenéra, ať už to bylo v Jablonci nebo ve Spartě. Nejvíce toho ale odtrénoval s mládeží, přičemž stál u kormidla i u mládežnických reprezentačních výběrů do 18,19 a 20 let. 

Související

AC Sparta Praha

Sparta, Slavia, Plzeň, Mladá Boleslav i Ostrava znají své případné soupeře pro 3. předkola evropských pohárů

V pondělí se ve švýcarském Nyonu konalo losování 3. předkol evropských fotbalových pohárů a tak se své možné soupeře dozvěděla celá pětice českých zástupců. Los v rámci 3. předkola Ligy mistrů zajímal především obě pražská „S“ a ani u jednoho tento los nevykouzlil úsměv na tváři. Zatímco Sparta se v případě postupu přes irský Shamrock Rovers utká s neoblíbeným rumunským FCSB nebo s Maccabi Tel Aviv, Slavia se zase pro změnu utká s belgickým Unionem Saint-Gilloise. Plzeň se zase dozvěděla soupeře pro 3. předkolo Evropské ligy, kterým se stal ukrajinský Kryvbas Kryvyj Rih. O Konferenční ligu chtějí zabojovat Mladá Boleslav s Ostravou, a zatímco Středočechy může po litevském Transinvestu buď Hapoel Beer Ševa, nebo bulharský klub Černo More Varna, Baník může čekat s největší pravděpodobností silná FC Kodaň. 
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta v příštím týdnu poletí do Irska, Ostrava se utká s arménským Urartu

Kromě toho, že v pátek začíná pro české kluby sezóna startem české nejvyšší ligové soutěže, připravují se první z nich i na svá úvodní vystoupení v předkolech evropských pohárů. Jedná se nyní o tři české zástupce, a to pražskou Spartu, Ostravu a Mladou Boleslav. Zatímco mistrovská Sparta začne svou cestu do evropských pohárů ve 2. předkole Ligy mistrů, další dva jmenované kluby zahájí svou sezónu na evropské scéně ve 2. předkole Konferenční ligy. Sparta i Ostrava se pak dozvěděly své soupeře v tomto týdnu.

Více souvisejících

Fotbal Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy