Sparta zdramatizovala boj o titul, když v Plzni vyhrála 1:0. Opět se ale řeší VAR

Po nedávném derby pražských „S“, které celkem jasně ovládla Slavia a Sparta si v tomto zápase ani neškrtla, a poté, co mistrovská Viktoria Plzeň dlouho jen marně hledala svého přemožitele, jen málokdo čekal, že by sobotní šlágr ve Štruncových sadech vyhráli svěřenci kouče Briana Priskeho. Nakonec se tomu po vyrovnaném boji, během kterého byla místy Sparta dokonce i lepší než Plzeň, z vítězství 1:0 radovali Pražané. Ti se tak dočkali první výhry v Plzni po dlouhých jedenácti letech a nejen to. Ukončili tak šňůru 35 zápasů, během kterých Západočeši neprohráli. I po tomto zápase se ale hovoří o kontroverzním momentu, kdy měl být nakonec i podle komise rozhodčích vyloučen útočník Plzně Tomáš Chorý za jeho hlavičku do obličeje Asgera Sörensena. Videosystém VAR ale tentokrát vůbec nezasáhl, přičemž právě podle komise měl.

Sparťané si dali za cíl odčinit dva týdny staré derby v pražském Edenu, který jasně prohráli 0:4 a to především po hrůzostrašném vstupu do zápasu. A tak si za svůj další cíl Sparta dala daleko lepší vstup do utkání. A to se jim tentokrát vydařilo. Od prvních minut bylo znát, že během dvoutýdenní pauzy, jež byla způsobena odložením zápasu se Slováckem, zapracovala na lepší defenzivě a i proto to byli právě Pražané, kteří si po sedmi minutách hry vypracovali první šanci. Tehdy Mejdr v pokutovém území poslal balón Kuchtovi, jenž následně střílel jen těsně mimo. Postupem času se ale domácím podařilo hru vyrovnat a i oni dospěli k hrožení branky soupeře. Konkrétně se tak stalo ve 20. minutě, kdy osamocený Pernica před sparťanskou brankou nakonec hlavičkoval nad.

I nadále Sparta, které mimochodem jejich ultras příznivci v Plzni nefandili a splnili tak svoji výzvu k bojkotu, pokračovala v poctivém bránění, čímž tak nepouštěli Plzeň do žádných větších příležitostí. Naopak to byla Sparta, která byla ve38. minutě blízko k otevření skóre, když se k hlavičce z bezprostřední blízkosti dostal Panák, ovšem gólman Staněk opět prokázal svou kvalitu a reflexivně zasáhl. Pak přišel onen inkriminovaný moment, když krátce před pauzou Chorý očividně bez toho aniž by chtěl hrát balón, hlavou udeřil do hlavy Sörensena. Ten musel být ošetřován, a přestože se ze záběrů jednalo o úmysl, Chorý nakonec červenou kartu nedostal.

Ve druhé půli to byly po většinu času osobní souboje uprostřed hřiště, které hrály v zápase prim a proto tak mnoho zajímavých akcí k vidění už nebylo. Krátce po změně stran sice střílel Vlkanova, ale gólmana Kováře tím nijak nevystrašil. Za chvíli pak svou hlavičkou byl blízko ke skórování Zelený. Na další příležitost si fanoušci museli počkat až do 80. minuty, kdy se po rohu dostal míč k Havlovi, od něhož se kulatý nesmysl odrazil těsně vedle sparťanské branky. O dvě minuty později ale rohový kop zahrávali i na druhé straně a nakonec daleko úspěšněji. Centr Sadílka se tehdy dostal až k volnému kapitánovi Pavelkovi a ten přesně zamířil a mohl se tak radovat ze svého prvního gólu v sezóně, 1:0 pro Spartu. Na tomto stavu už se v závěrečných minutách nic nezměnilo a Pražané tak mohli slavit po jedenácti letech vítězství v Plzni.

Komise rozhodčích kvůli Chorého hlavičce pokárala VAR. Chorý se dušuje, že nechtěl nikoho zranit

Zpátky k inkriminovanému momentu krátce před přestávkou. Komise rozhodčích se totiž hned po zápase k souboji Chorý-Sörensen vyjádřila na svém twitterovém účtu a uvedla, že v tomto případě skutečně pochybil VAR, u kterého seděla dvojice Pavel Franěk, Jiří Pečenka. „Ve 45. minutě měl být vyloučen domácí hráč za úmyslné udeření soupeře hlavou. Pro rozhodčího na hřišti se jednalo o velmi složitou situaci, měl intervenovat VAR," napsala konkrétně.

Po utkání na tiskové konferenci se k tomu vracel i kapitán Sparty Pavelka, jenž si zpočátku myslel, že šlo o pouhou nezaviněnou srážku. „Na hřišti jsem si myslel, že šlo o vzájemnou srážku. O poločase jsme však dostali informaci, že to měla být červená karta. Proto jsme se pak ptali rozhodčího, proč ji neudělil. Odpověděl, že od videa nedostal signál. Rozproudí se tak zase diskuse, k čemu video vlastně je," řekl.

S odstupem času se k incidentu vyjádřil i samotný útočník z Plzně Tomáš Chorý. „Poté, co se po zápase se Spartou strhlo za negativní vlnu směrem k mé osobě po souboji se Sörensenem, považuji za správné a důležité se k celé věci osobně vyjádřit a přinést i můj pohled na věc," uvedl a pokračoval: "V první řadě bych chtěl ujistit, že jsem v žádném případě do zmíněného souboje nešel s úmyslem protihráče zranit. Ano, moje hra je i vzhledem k mé výšce založená na maximálním nasazení a mnoha osobních soubojích, které mnohdy rozhodují zápasy. A nejinak tomu bylo i v sobotu večer, kdy jsem právě se sparťanským stoperem podstoupil řadu důrazných soubojů tělo na tělo."

"V situaci z prvního poločasu na mě mířil dlouhý balon, věděl jsem, že jde do mého prostoru a automaticky byl připravený podstoupit souboj s cílem vyhrát hlavičku a trefit míč směrem do vápna. Míč se mi na chvíli ztratil ve světle reflektoru, počítal jsem s tím, že jde mezi nás, ale nakonec propadl za nás a došlo ke srážce. I já měl v první chvíli obavu, jestli jsem se nezranil a byl trochu dezorientovaný. Vše proběhlo v maximální rychlosti a ani v nejmenším jsem neměl v úmyslu zasáhnout protihráče, nebo jej dokonce zranit. Vím, že to i ve zpomalených záběrech vypadá blbě, nicméně vyvracím jakýkoli záměr protihráče zranit," dodal v neděním prohlášení s tím, že zranit sparťana nebyl rozhodně úmysl. Podotkl pak, že se ihned Sörensenovi omluvil.

Konečný výsledek (5.11.2022):

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 82. Pavelka. Rozhodčí: Černý - Hájek, Antoníček - Franěk (video). ŽK: Mosquera, Hejda - Pavelka, Mejdr, Priske (trenér), Kovář. Diváci: 10 898.

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach - Jirka (84. Bassey), Vlkanova (87. Dedič), Mosquera - Chorý. Trenér: Bílek

 Sparta: Kovář - Vitík, Panák, Sörensen - Mejdr, Sadílek, Pavelka, Zelený - Čvančara (90.+2 Juliš), Kuchta (73. Minčev), Haraslín (62. Daněk). Trenér: Priske

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy