Sportovní obojživelnice Eva Vrabcová Nývltová ukončila ve 37 letech kariéru. Hodlá pomáhat dalším běžcům

Úctyhodná sportovní kariéra Evy Vrabcové Nývltové se v pondělí definitivně uzavřela. Již bývalá atletka a běžkyně na lyžích se rozhodla ve svých 37 letech k tomuto kroku poté, co jí limitují v pokračování kariéry zdravotní problémy. Své rozhodnutí oznámila na pondělní tiskové konferenci, kde oznámila, že se bude nadále věnovat svým běžeckým následovníkům a kromě toho bude pracovat pro RunCzech Racing team. 

Vrabcový Nývltová má za sebou toho opravdu mnoho. Nejprve svou sportovní kariéru začala jako běžkyně na lyžích, přičemž v rámci tohoto sportu reprezentovala na Zimních olympijských hrách (Turín 2006, Vancouver 2010 a Soči 2014). Na posledně zmiňovaných zimních hrách zaznamenala svůj nejlepší výsledek v tomto sportu a takovéto vrcholné akci, když tam skončila pátá v závodě na 30 kilometrů volně. 

Následně přesedlala na maraton a v něm Česko reprezentovala na dvou Letních olympijských hrách (Rio de Janeiro 2016 a Tokio 2020), přičemž v Riu de Janeiro se umístila na 26. místě. V roce 2018 pak na evropském šampionátu v této disciplíně nejenže získala bronz, ale také tam stanovila nový český rekord v čase 2:26:31. 

"Je spousta věcí, na které budu vzpomínat. Když jsem jako malá prohlásila při sledování Her v roce 1992, že také pojedu na olympiádu, nenapadlo mě, že se mi to povede víckrát než jednou. Byť to stálo strašně moc úsilí, mám do jisté míry zničené zdraví a nebyla jsem na maturitním plese, tak všechny ty zážitky za to stály," uvedla Vrabcová Nývltová na pondělní tiskové konferenci a prozradila, že ráda vzpomíná na Soči 2014, Tour de Ski nebo mistrovství světa ve Falunu, co se tedy týče její lyžařské kariéry. "Nejraději ale vzpomínám na tu atletickou část, ať je to debut na Pražském maratonu, půlmaratonu, maraton v New Yorku, nebo český rekord na mistrovství Evropy. Těch zážitků bych z atletiky mohla jmenovat spoustu a většina z nich byla právě díky RunCzechu,“ neopomenula sportovkyně ani na svoji druhou část kariéry. 

Zdravotní potíže se začaly objevovat po narození dcery, kdy se dokázala sice dostat na olympiádu v Tokiu, ale samotný olympijský závod nakonec nedokončila. Na vině byly konkrétně problémy s kyčlemi, které jsou jedním z důvodů ukončení kariéry. "Těch věcí byla spousta. Ať už zdraví, vztahy, které na podzim nebyly ideální. Definitivní rozhodnutí padlo, když mi dali na Olympu nůž na krk, že musím ve Valencii zaběhnout čas pod 2:30, a nepustili mě na soustředění. Jinak bych to asi ještě zkoušela dál,“ prozradila dále Vrabcová Nývltová. 

Rozhodující pro konec kariéry pak byla nabídka ze strany organizátorů závodů RunCzech, aby své zkušenosti předávala dalším běžcům. "Pak přišla nabídka od Carla (Capalba, šéfa RunCzechu, pořadatele Pražského maratonu), které si moc vážím. Myslím, že jsem odešla v pravou chvíli," je přesvědčená a nechala se slyšet, co bude její další pracovní náplní. "Mám dál možnost trénovat a posílat tréninkový plán pro ty, kteří jsou registrovaní na Pražský maraton. Kdo má zájem, tak jednou týdně s ním chodím trénovat do Stromovky." 

Při loučení pak poděkovala všem nejbližším spolupracovníkům a především rodině. "Těch lidí je strašně moc, a kdybych je měla všechny jmenovat, byli bychom tu hodně dlouho,“ řekla se slzami v očích  

Dodejme, že rady Vrabcové Nývltové budou v RunCzech Racing teamu naslouchat například Jiří Homoláč, Patrik Vebr, Damián Vích, Martin Zajíc nebo Julia Anna Lilly Bell. "Doufám, že moje ovečky budou mít dobré výsledky a moje budoucnost bude mít s nimi jasné trvání. Ráda bych, aby se zlepšovali a abych jim poskytla dobrý servis. Pokud někomu pomohu, aby se dostali tam, kam já, anebo ještě dál, tak mě to bude naplňovat." 

Na závěr nevyloučila, že si i přes konec kariéry někde zaběhá. "Nebudu běhat na profi úrovni, ale doufám, že se někdy na závodech RunCzechu ukážu a v rámci toho, co zdraví dovolí, si něco odběhnu. Běhání pořád miluju," dodala. 

Související

XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

OH 2016: Keňa má první zlatou olympijskou medaili z maratonu, Vrabcová-Nývltová skončila dvacátá šestá

Rio de Janeiro - Třetí den atletických soutěží pod pěti olympijskými kruhy v brazilském Riu de Janeiro začal dle brazilského času dopoledním programem a to tedy ženským maratonem. Ten nejlépe zvládla Jemima Sumgongová z Keni, která tak pro svou vlast vybojovala vůbec první zlatou olympijskou medaili z maratonu. Druhá skončila se ztrátou devíti sekund Eunice Kirwaová z Bahrajnu. Tohoto závodu se mimo jiné zúčastnila i česká závodnice Eva Vrabcová-Nývltová, která nakonec do cíle doběhla na 26. místě a to s časem 2:33:51.
Eva Vrabcová-Nývltová - Soči 2014

ZOH: Zlato získala v závodě s hromadným startem Bjoergenová. Vrabcová – Nývltová fantasticky pátá!

Krasnaja Poljana – V sobotu dopoledne se jely běžkyně na lyžích závod 30 km s hromadným startem. I zde měla Česká republika své zástupce. Konkrétně odstartovaly tři české závodnice: Eva Vrabcová – Nývltová, Petra Nováková a Klára Moravcová. Nicméně mezi nějvětšími adeptkami na medailové pozice v tomto závodě byly Norky Johaugová, Bjoergenová a Wegová. Samozřejmě o medaili přemýšlely i Polka Justyna Kowalczyková a Finka Kerttu Niskanenová. Všechny tyto závodnice představili organizátoři závodu při nástupu na start v první pětici. Všech 57 závodnic jelo 30 kilometrovou trať, čakalo je tedy šest pětikilometrových okruhů, které jsou vytyčeny červeně a modře. Začalo se tím červeným. Zlato, stříbro i bronz získaly nakonec norské barvy.

Více souvisejících

Eva Vrabcová-Nývltová (lyžařka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy