Česká mužská štafeta se nakonec vešla do TOP 10. V Hochfilzenu kralovali Norové

V neděli v rakouském Hochflizenu pokračuje podnik Světového poháru v biatlonu a jako první se o třetí adventní neděli představili muži, kteří měli na programu svou štafetu. Do té nastoupili i Češi s kvartetem Václavík, Štvrtecký, Karlík, Krčmář a právě posledně jmenovaný reprezentant má velikou zásluhu na tom, že ji vytáhl na devátou pozici. Mohlo to být ale ještě o pozici lepší, ovšem v boji o osmé místo Češi podlehli Slovincům. Vzhledem k tomu, že před tím Václavík musel na jedno trestné kolo, po kterém se česká štafeta pohybovala až na 20. místě, je ale i tak deváté místo nakonec ucházející výsledek. Nejlépe pak celý závod zvládli Norové.

Celkem nečekaně se trenéři rozhodli postavit na úvod v české štafetě postavit Adama Václavíka. Ten sice celý závod dobře rozběhl a i následující první střelbu vleže zvládl odstřílet čistě, díky čemuž dokonce figuroval v polovině svého úseku na druhém místě. Pak ale přišla na řadu střelba vestoje a ta se vůbec z českého pohledu nevydařila. Na koberci se tehdy rozklepal tak, že ani při rezervních nábojch nedokázal terče vybílit a musel tak následně na jedno trestné kolo. „Přišel tam na mě dost silný třes, všechny rány bohužel byly těsně mimo," nechal se slyšet český reprezentant po konci svého úseku v rozhovoru pro ČT sport.

Václavík se nakonec vracel po trestném kolu ze stadionu tehdy, když na vedouc Němce ztrácel až minutu a česká štafeta byla až dvacátá. Nakonec se mu ale těsně před předávkou podařilo vyhoupnout se alespoň o čtyři místa výše. "Konec hodně bolel. Mrzí mě, že jsem to klukům nepřivezl víc v kontaktu," pokračoval v rozhovoru Václavík.

Po něm měl druhý úsek na starosti Jakub Štvrtecký. Ten měl dost pomalý čas při své prvníí střelbě vleže, ovšem nutno podotknout, že k vybílení všech terčů nepotřeboval ani jedno dobíjení. Vepředu startovního pole se mezitím dokázali dotáhnout k Němcům i Švédové a Norové. Právě tento trojlístek měl tehdy dvacetivteřinovou ztrátou před dotírající Francií.

Štvrtecký pak musel jednou dobíjet při střelbě vestoje a i díky tomu tak posunul českou štafetu na 11. pozici. „Se střelbou jsem spokojený, z lyží byl taky docela slušný pocit. Takhle bych si biatlon ve svém podání představoval," uvedl po závodě Štvrtecký, který se mohl pyšnit pátým nejlepším běžeckým časem na svém úseku.

Tehdy se měnilo pořadí i na čele, když na první místo zásluhou Tarjeie Boe dostali Norové. Starší bratr pak předával svému mladšímu Johannesi Thingnesovi, jenž se následně postaral až o padesátivteřinový náskok před osttatními. Švédové ztratili kvůli dobíjení Stefanssona, na druhém místě se tehdy ukázali Francouzi zásluhou Jacquelina.

Na třetí úsek z českého pohledu vyrazil Mikuláš Karlík, kterému se ovšem střelecky vůbec nedařilo podle představ, neboť celkově vypotřeboval hned pět rezervních nábojů. Kromě toho rozhodně nepatřil mezi nejrychlejší závodníky a tak nebylo divu, že se Češi propadli až na 14. místo. Před finišmanem Michalem Krčmářem tak byl jasný úkol, který začal i hned plnit. Ještě před svou první střelbou si polepšil o dvě místa a poté, co zvládl stojku za 23 vteřin, se Češi pohybovali na 11. místě. Na před nimi jedoucí Italy ztrtáceli pouhých osm vteřin.

Střelba vestoje byla v podání Krčmáře taktéž rychlá, i když tam musel hned třikrát dobíjet. Ze střelnice tehdy odjížděl nakonec devátý a kdyby byl ještě o něco rychlejší, mohlo z toho být i osmé místo. „Kdybych dal poslední střelbu lépe než na osm ran, mohlo z toho být pěkné sedmé místo v cíli," myslel si dokonce Krčmář.

Nor Christiansen mezitím dobíjel a hrozilo tak, že by mohliNorové skončit druzí, ale nepřipustili to. Stupně vítězů tak tedy měly stejné obsazení jako ve štafetovém závodu před týdnem. První Norové, druzí Francouzi a třetí skončili Rusové.

Světový pohár biatlonistů - štafeta mužů na 4x7,5 km v Hochfilzenu (12.12.2021):

1. Norsko (Lägreid, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:14:34,8 (0+5)2. Francie (Claude, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) +21,2 (0+8)3. Rusko (Tomšin, Serochvostov, Loginov, Latypov) +47,3 (1+9)4. Německo (Lesser, Kühn, Rees, Nawrath) + 1:00,4 (0+10)5. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Stefansson, Samuelsson) +1:30,2 (0+7)6. Bělorusko (Labastov, Lazovskij, Varabej, Smolskij) +2:09,5 (1+5)7. Ukrajina (Pryma, Pidručnyj, Cymbal, Dudčenko) +2:32,5 (0+8)8. Slovinsko (Dovžan, Fak, Bauer, Tršan) +2:37,6 (1+8)9. Česko (Václavík, Štvrtecký, Karlík, Krčmář) +2:37,7 (1+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy