USA jdou na terorismus špatně. Politolog přichází s radikálním řešením

"Rozhovorům na v Davosu většinou dominuje ekonomika a tento rok tomu není jinak. Ale šok z pařížských teroristických útoků nepolevil a diskuze na Světovém ekonomickém fóru se často obrací k radikálnímu islámu. Ve svém minulém komentáři k problému jsem uvedl, že řešení nespočívá ve zvětšení amerických vojenských intervencí na Blízkém východě. Kde je tedy odpověď?" pokládá řečnickou otázku americký politolog Fareed Zakaria v dalším ze svých komentářů zveřejněném na serveru Washington Post.

Čtyřbodová strategie

"Problém je hluboký a strukturální. Arabský svět byl po desetiletí řízen represivními (většinou sekulárními) diktaturami a v důsledku toho zplodil extrémní (především náboženská) opoziční hnutí. Čím byl režim brutálnější, tím je opozice extrémnější. Islám se stal jazykem opozice, jelikož tento jazyk nešlo umlčet ani cenzurovat. Nyní se starý arabský řád hroutí, ale vede to k nestabilitě a příležitostem pro džihádistické skupiny, kterým se v těch nehostinných končinách daří," konstatuje politolog. 

"V několika posledních dekádách se tato radikální islamistická ideologie rozšířila do celého světa. Zpočátku ji živily saudsko-arabské peníze a arabští disidenti, imámové a intelektuálové, nyní však žije vlastním životem. Dnes jde o běžnou ideologii hněvu, nespokojenosti a násilného odporu pro malé množství bezprizorních mladých muslimů po celém světě. Pouze muslimové, obzvláště Arabové, mohou tuto rakovinu vyléčit," myslí si Zakaria. 

"To nenechává Spojené státy a Západ bezmocnými. Washington a jeho spojenci mohou podporovat umírněné muslimy, pomáhat modernizaci jejich společností a integrovat ty, které tak učiní. To je ale běh na dlouhou trať. Mezitím musí Washington a jeho spojenci přijmout strategii, která stojí na čtyřech základech: zpravodajství, boji proti terorismu, integrace a zdrženlivosti," doporučuje expert.

Psali jsme:
Politika USA žene svět do katastrofy? Politolog důrazně varuje
 

"Zpravodajství je nepochybně první linií obrany, ale je zároveň nezbytné pro útok. Musíme vědět, kde džihádisté a potenciální džihádisté jsou a co plánují. To znamená využívat moderní technologie k prohledávání nejrůznějších způsobů komunikace, ale zároveň a především vytvářet dobré vztahy s komunitami. Mnoho příslušníků bezpečnostních složek potvrdí, že klíčem k včasné identifikaci těch, kteří představují hrozbu, je získat si důvěru a vazby na místní muslimské komunity. Jak vypověděl jistý šerif z Los Angeles v roce 2010 v Kongresu - informace získané na přímém vztahu jsou mnohem spolehlivější než informace putující z originálního zdroje přes dva a více prostředníků," připomíná Zakaria. 

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Boj proti terorismu je logickým následovníkem zpravodajské činnosti. Když víte, kde zloduši jsou, chytíte je, nebo je zabijete. Jednodušeji se to říká než činí, ale Spojené státy a další západní země zaznamenaly pozoruhodné úspěchy s touto strategií - nejen ve válečných zónách jako jsou Afghánistán a Pákistán, ale překazily rovněž probíhající spiknutí ve městech jako Paříž či Londýn. Všechno protiteroristické úsilí má i své stinné stránky. Ačkoliv útoky bezpilotních letounů vypadají z výšky bezproblémově, nevyhnutelně vedou k civilním obětem. Operace speciálních sil jsou více přesné, ale zase riskují americké (či jiné západní) oběti," dodává odborník.  

"Američané musí pochopit, že pokud budeme své technologické schopnosti používat bezohledně - nemyslím si, že tak činíme, ale to nebezpečí zde vždy bude existovat - pak nemůžeme být naštvaní, když nám někdo odpoví v rámci svých možností, což může znamenat sebevražedný útok v Central parku, jelikož to je vše, čím odpovědět může," cituje Zakaria amerického generála ve výslužbě, Stanleyho McChrystala, a jeho slova z rozhovoru pro Foreign Affairs v roce 2013 o boji proti terorismu.

Rozdíl mezi USA a Evropou

"Integrace je něco, Amerika dobře zná a s čím Evropa bojuje. Jedním z hlavních důvodů, proč Spojené státy neměly tolik problémů s muslimskou komunitou po 11. září, jak mnozí očekávali, je skutečnost, že je integrovaná, loajální a v zásadě věří v americké hodnoty. Evropa stále čelí velkým výzvám v otázkách integrace těch, kdo jsou noví či odlišní, do společnosti, která byla dlouho definována krví a půdou," stojí v komentáři.

"Nakonec je zde zdrženlivost. Terorismus je neobvyklá taktika. Nefunguje, pokud se nenecháme terorizovat. Opět se postavit na nohy a vrátit se k normálu, to jsou cesty jak zajistit, že terorismus nebude mít svůj kýžený efekt. Ne vždy se nám to podařilo. V posledních měsících jsme velmi přehnaně reagovali na videa z poprav Islámského státu - to byl ale hlavní důvod proč byly natočeny," míní politolog.

"Pařížské útoky byly barbarské, stejně jako ty v Ottawě, Sydney, Londýně, Madridu a Fort Hood. Ale jedním ze způsobů, jak si zachovat odstup, je vzít v potaz čísla. Podle Mezinárodní teroristické databáze zahynulo na americké půdě při teroristických útocích v rozmezí 12 let mezi 12. zářím 2001 a koncem roku 2013 celkem 42 Američanů (a šest z nich bylo obětí příšerného útoku na sikhský chrám ve Wisconsinu v roce 2012). Mezitím jen v roce 2011 zemřelo 32.351 Američanů v důsledku střelby, uvádí Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Počet těch, kteří zahynuli při dopravních nehodách byl 33.783. Takže 'zůstat v klidu a pokračovat' je vice než slogan, který nosíme na triku," uzavírá Zakaria. 

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy