Rusko a Čína vetovaly rezoluci OSN o Sýrii

New York - Rusko a Čína vetovaly v sobotu návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující násilnou represi protestů v Sýrii. Informuje o tom agentura AFP.

Třináct zemí odsouhlasilo během sobotního jednání Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce odsuzující syrský režim za krvavé potlačování opozičních protestů. Čína a Rusko však návrh vetovaly.

Obě země tak zopakovaly své veto z 5. října loňského roku, zatímco Indie a JAR, které se posledního hlasování zdržely, návrh nyní podpořily.

RB OSN hlasovala o návrhu, který vlády členských zemí obdržely ve čtvrtek. Ten zdůrazňoval podporu OSN plánu Ligy arabských států (LAS) na ukončení násilí, nepožadoval ale demisi syrského prezidenta Bašára Asada.

Rusko, které je dlouholetým Asadovým spojencem, varovalo předem, že rezoluci nepodpoří. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov namítal, že rezoluce je jednostranně zaměřená pouze proti prezidentovi a nenavrhuje opatření proti ozbrojeneckým skupinám. Lavrov soudil, že takto postavená revoluce by mohla způsobit občanskou válku v Sýrii.

Ruský velvyslanec OSN Vitalij Čurkin při jednání oznámil, že rezoluce je "nevyrovnaná" a obvinil západní země z toho, že jim jde pouze o změnu režimu.

Ostatní členské země jsou rozhodnutím Číny a Ruska zklamány. Zdůraznily ústupky, které při sestavování návrhu Rusku udělaly, když z něj vyškrtly sankce Ligy arabských zemí a požadavek, aby Asad odstoupil.

Americká velvyslankyně OSN Susan Riceová prohlásila, že veto je "ostudné". Britský velvyslanec Mark Lyall Grant prohlásil, že Británie je vetem "zděšená".

"Chtěl bych vyjádřit naši velkou lítost a zklamání," řekl marocký velvyslanec OSN. Maroko hrálo při sestavování návrhu rezoluce klíčovou roli.

"Je to smutný den pro Radu bezpečnosti, smutný den pro Syřany, smutný den pro přátele demokracie," řekl francouzský velvyslanec Gerard Araud.

Rada bezpečnosti schválila pouze jednu část návrhu, který má ovšem nižší postavení.

Protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii trvají od loňského března a podle OSN si vyžádaly až 6200 obětí.

Související

Více souvisejících

OSN Rusko

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy