Hinduistický aktivista z USA se pustil do Česka: Lépe chraňte Romy

Washington - Česká republika by měla lépe chránit místní romskou menšinu. Do Prahy to o víkendu vzkázal významný hinduistický aktivista Rádžan Zéd, který žije a přednáší ve Spojených státech. Výzvu zveřejnil na svých internetových stránkách.

"Hinduisté naléhavě žádají Českou republiku o odpovídající ochranu romské populace ve světle nedávných protiromských pochodů v některých městech, které podle zpráv vedly k násilným střetům," uvedl předseda Univerzální společnosti hinduismu.

Romové v Česku jsou podle něj vystaveni násilným útokům, rasismu, předsudkům a stereotypnímu pohledu většinové společnosti. Stát jim není schopen zajistit odpovídající ochranu, a Romové jsou například znevýhodněni na trhu práce, žijí v nevyhovujících podmínkách a jsou sociálně vyloučeni, napsal v prohlášení Zéd.

Vyzval proto ke změně přístupu nejen úřady, ale také církev, která by se podle něj měla Romů zastat, "neboť náboženství nás učí hájit utiskované a stát při chudých".

Česká republika má podle Evropské komise sice peníze na romské projekty, ale neví, kam s nimi, protože postrádá vize. Potvrzují to i některá česká občanská sdružení. "Peníze Česko dostatečně investuje spolufinancováním různých evropských projektů, ale to všechno je jenom do roku 2013 a Evropské komisi se jedná o dlouhodobé vize do roku 2020, a to my ještě nemáme," říká ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Wishwanathan.

V Evropě žije mezi 10 a 12 miliony Romů, asi polovina z nich v zemích Evropské unie. Osm z deseti romských domácností v EU je na hranici chudoby, píše amnesty.cz. Tři čtvrtiny Evropanů přiznávají, že Romové jsou rizikovou skupinou ohroženou diskriminací. Většina Evropanů (53 %) ale zároveň věří, že celá společnost by mohla profitovat z lepší integrace Romů.

V roce 2012 tvrdilo v průzkumu 34 % Evropanů, že obyvatelé jejich země by se cítili „nepříjemně" a 28 % „trochu nepříjemně", pokud by jejich děti měly ve škole romské spolužáky. V Maďarsku, České republice, na Slovensku a v Bulharsku bylo v období mezi lednem 2008 a červencem 2012 zaznamenáno víc než 120 vážných násilných útoků proti Romům a jejich majetku - a to včetně střelby, pobodání nebo házení zápalných lahví.

Související

Více souvisejících

Romové USA (Spojené státy americké) Česká republika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

Co Nassraláhova smrt udělá s Blízkým východem? Hrozí „svatá válka“ na obranu Libanonu

Smrt šéfa Hizballáhu Hassana Nassraláha vyvolala další růst napětí v regionu Blízkého východu. Izrael sebral Teheránu kus důležitého vlivu a lze očekávat, že se Íránci budou chtít pomstít. Zároveň stále není jasné, jak zareagují jiné arabské země – ne kvůli válce Izraele s Hizballáhem, ale kvůli napadení suverénního Libanonu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy