Turecký puč jen divadlem? Objevily se nové informace

Ankara – V noci z 15. na 16. července v Turecku došlo k pokusu o vojenský převrat. Objevily se ale i spekulace, že puč zinscenoval sám turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, aby upevnil svou moc. Anonymní korespondent deníku Al-Monitor, který byl dle svých slov během puče přítomen v Ankaře, nyní přinesl nové informace.

O puči se vědělo předem

Dle tohoto korespondenta pochybnosti a nejistota panují i ve vysokých vládních kruzích. „Byl jsem svědkem této dlouhé noci v Ankaře a tohle je něco z toho, co jsem ve spolupráci s vysokými představiteli armády a vlády o ní zjistil," vysvětluje na úvod.

Dle jeho tvrzení turecká Národní zpravodajská organizace (MIT) o hrozícím puči získala předem informace. „Nebylo to poprvé, co MIT takovéto nezpracované informace dostala. Její ředitel Hakan Fidan od 3 hodin odpoledne až do dalšího rána pilně pracoval, aby pokus překazil."

„Fidan zkontaktoval velení armády na vojenském velitelství a přijal opatření, aby případný puč odvrátil. V tu chvíli se pučisté, kteří byli mnohem lépe organizováni a mnohem početnější, než se původně předpokládalo, rozhodli namísto zrušení operace ji provést dříve. Jinými slovy, Fidanova práce je donutila, aby svůj plán provedli o šest hodin dříve, než původně plánovali," tvrdí.

Upozorňuje, že ačkoliv je Fidan kritizován za to, že Erdogana o puči nevaroval dříve, je třeba pamatovat, že podobných varování o možném puči již na MIT dříve dorazilo více; vrchní představitelé armády ho zřejmě také ujišťovali, že o nic nejde. Kvůli tomu, že včas neinformoval premiéra Binaliho Yildirima, ale Fidan zřejmě přijde o práci.

Proč nebyl prezident Erdogan zadržen?

Právě kvůli rozhodnutí uspíšit celou operaci ale podle korespondenta celý puč selhal a pučisté se jevili jako neorganizovaní a neschopní. Nedokázali ovládnout ozbrojené jednotky; puč také poškodil fakt, že již v jeho rané fázi byl zabit brigádní generál Semih Terzi, což pučisty podle korespondenta demoralizovalo a rozbilo jejich vedení.

„Jedna otázka mnohé mátla: pokud byla operace skutečným pokusem o převrat, proč nebyl Erdogan na jeho začátku zadržen?" uvádí a následně vysvětluje, že došlo ke špatné koordinaci a komunikaci, takže elitní komando, které mělo v marmarském letovisku prezidenta Erdogana zadržet, nevědělo o přesunu plánu na dřívější čas.

„Drželi se tak původního plánu a Erdogana se vydali zadržet okolo 3. hodiny ranní, již ho tam ale nenašli," vysvětluje. Server podotýká, že dle vysokého představitele bezpečnostních jednotek neměli pučisté v úmyslu Erdogana ani Fidana zabít – chtěli je zajmout a dále je tak ponížit, ne z nich učinit mučedníky. Z toho důvodu nebyl hotel v Marmaru bombardován.

Stál za pučem Erdogan?

Pučisté pak podle korespondenta selhali i v tom, že se jim nepodařilo ovládnout turecká média. Nedokázali obsadit Turksat, společnost, která v zemi odpovídá za mobilní sítě a komunikaci, takže prezident Erdogan dokázal za pomocí aplikace FaceTime vystoupit v televizi. Nepodařilo se jim ani ovládnout další televizní stanice.

„Pokus o převrat nebyl dílem malé skupiny odpadlíků, ani jejich plán nebyl amatérský. Pučisté měli podporu ze všech částí ozbrojených sil a podařilo se jim uzavřít veškeré turecké hranice," podotýká server.

„Puč nebyl plánem Erdogana, ale pokud se mu podaří pokus o převrat kompletně potlačit, jeho moc se zvýší," podotýká na závěr korespondent a varuje, že mnoho informací o puči je stále neznámých.

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy