Turecký puč jen divadlem? Objevily se nové informace

Ankara – V noci z 15. na 16. července v Turecku došlo k pokusu o vojenský převrat. Objevily se ale i spekulace, že puč zinscenoval sám turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, aby upevnil svou moc. Anonymní korespondent deníku Al-Monitor, který byl dle svých slov během puče přítomen v Ankaře, nyní přinesl nové informace.

O puči se vědělo předem

Dle tohoto korespondenta pochybnosti a nejistota panují i ve vysokých vládních kruzích. „Byl jsem svědkem této dlouhé noci v Ankaře a tohle je něco z toho, co jsem ve spolupráci s vysokými představiteli armády a vlády o ní zjistil," vysvětluje na úvod.

Dle jeho tvrzení turecká Národní zpravodajská organizace (MIT) o hrozícím puči získala předem informace. „Nebylo to poprvé, co MIT takovéto nezpracované informace dostala. Její ředitel Hakan Fidan od 3 hodin odpoledne až do dalšího rána pilně pracoval, aby pokus překazil."

„Fidan zkontaktoval velení armády na vojenském velitelství a přijal opatření, aby případný puč odvrátil. V tu chvíli se pučisté, kteří byli mnohem lépe organizováni a mnohem početnější, než se původně předpokládalo, rozhodli namísto zrušení operace ji provést dříve. Jinými slovy, Fidanova práce je donutila, aby svůj plán provedli o šest hodin dříve, než původně plánovali," tvrdí.

Upozorňuje, že ačkoliv je Fidan kritizován za to, že Erdogana o puči nevaroval dříve, je třeba pamatovat, že podobných varování o možném puči již na MIT dříve dorazilo více; vrchní představitelé armády ho zřejmě také ujišťovali, že o nic nejde. Kvůli tomu, že včas neinformoval premiéra Binaliho Yildirima, ale Fidan zřejmě přijde o práci.

Proč nebyl prezident Erdogan zadržen?

Právě kvůli rozhodnutí uspíšit celou operaci ale podle korespondenta celý puč selhal a pučisté se jevili jako neorganizovaní a neschopní. Nedokázali ovládnout ozbrojené jednotky; puč také poškodil fakt, že již v jeho rané fázi byl zabit brigádní generál Semih Terzi, což pučisty podle korespondenta demoralizovalo a rozbilo jejich vedení.

„Jedna otázka mnohé mátla: pokud byla operace skutečným pokusem o převrat, proč nebyl Erdogan na jeho začátku zadržen?" uvádí a následně vysvětluje, že došlo ke špatné koordinaci a komunikaci, takže elitní komando, které mělo v marmarském letovisku prezidenta Erdogana zadržet, nevědělo o přesunu plánu na dřívější čas.

„Drželi se tak původního plánu a Erdogana se vydali zadržet okolo 3. hodiny ranní, již ho tam ale nenašli," vysvětluje. Server podotýká, že dle vysokého představitele bezpečnostních jednotek neměli pučisté v úmyslu Erdogana ani Fidana zabít – chtěli je zajmout a dále je tak ponížit, ne z nich učinit mučedníky. Z toho důvodu nebyl hotel v Marmaru bombardován.

Stál za pučem Erdogan?

Pučisté pak podle korespondenta selhali i v tom, že se jim nepodařilo ovládnout turecká média. Nedokázali obsadit Turksat, společnost, která v zemi odpovídá za mobilní sítě a komunikaci, takže prezident Erdogan dokázal za pomocí aplikace FaceTime vystoupit v televizi. Nepodařilo se jim ani ovládnout další televizní stanice.

„Pokus o převrat nebyl dílem malé skupiny odpadlíků, ani jejich plán nebyl amatérský. Pučisté měli podporu ze všech částí ozbrojených sil a podařilo se jim uzavřít veškeré turecké hranice," podotýká server.

„Puč nebyl plánem Erdogana, ale pokud se mu podaří pokus o převrat kompletně potlačit, jeho moc se zvýší," podotýká na závěr korespondent a varuje, že mnoho informací o puči je stále neznámých.

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy