Jak si žijou eurokomisaři? Jejich platy a bonusy vás nadzvednou ze židle

Brusel - Od listopadu začne fungovat Evropská komise v novém složení. Co se týče platu a dalších výhod, pro eurokomisaře se ale nic nezmění. I tak si ovšem přijdou na pořádný balík.

Základní plat řadového eurokomisaře, a tedy i pravděpodobné české členky komise Věry Jourové, tedy dosáhne před zdaněním 20.832,54 eur (přes 580.000 Kč) měsíčně.

Místopředsedové komise mají základní nezdaněný plat 23.147,26 eura (skoro 650.000 Kč), vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku 24.073,15 eura (asi 674.000 Kč) a Juncker jako předseda komise 25.554,58 eura (přes 715.000 Kč) měsíčně. Pro srovnání - nejvyšší úředníci aparátu komise pobírají podle letošních údajů okolo 16.000 eur (necelých 450.000 Kč).

"V případě komisařů podléhá větší část jejich platu 45 procentnímu zdanění. Tato evropská daň se vrací do evropského rozpočtu," sdělil ČTK Antonio Gravili, mluvčí současného eurokomisaře Maroše Šefčoviče, odpovědného za administrativní záležitosti. Evropská daň má 14 úrovní od osmi do 45 procent, dalších sedm procent tvoří takzvaný solidární odvod.

Na druhou stranu mají členové komise nárok na měsíční příspěvky na reprezentaci ve výši 607,71 eura (asi 17.000 Kč), místopředsedové a šéfka unijní diplomacie 911,38 eura (asi 25.500 Kč) a šéf komise ve výši 1418,07 eura (skoro 40.000 Kč).

Komisaři, kteří po nástupu dostanou dva měsíční platy a jsou jim proplaceny náklady na cestu a stěhování do Bruselu, mají také nárok na příspěvek na bydlení ve výši 15 procent svého platu.

Odcházející komisaře, včetně nynějšího českého zástupce Štefana Füleho, čeká odchodné ve výši jednoho platu, opět proplacení stěhování a cestovného. Po tři roky pak mají bývalí komisaři nárok na finanční příspěvek. Ten se pohybuje mezi 40 až 65 procenty základního platu v závislosti na délce působení dotyčného v komisi.

Psali jsme: Kvůli Babišovi nám prý v EU hrozí ostuda  

Od 65 let věku mají bývalí komisaři nárok na penzi, jejíž výše také závisí na odsloužených letech, za rok 4,275 procenta základní mzdy, a nesmí přesáhnout 70 procent posledního základního platu.

Nová komise je jmenována na 5 let do 6 měsíců po volbách do EP. Komise je jako sbor odpovědná Evropskému parlamentu. Evropský parlament může Komisi vyslovit nedůvěru. V případě vyslovení nedůvěry členové Komise kolektivně odstoupí ze svých funkcí a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku odstoupí ze své funkce v Komisi.

Komise se schází z pravidla jednou týdně v Bruselu. Usnáší se většinou hlasů svých členů, přičemž usnášeníschopnost stanoví jednací řád, který si Komise schválí. Během funkčního období nesmí členové Komise vykonávat jinou výdělečnou i nevýdělečnou činnost.

Největším problémem, se kterým se EK potýká, je hledání rovnováhy mezi spravedlivým zastoupením všech členských států a zajištěním výkonnosti Komise. Dosud se každé rozšíření EU projevilo zvýšením počtu komisařů, pro které bylo třeba najít nová portfolia. Tato situace zatím vyvrcholila s přistoupením Bulharska a Rumunska v roce 2007, kdy byl rumunský komisař pověřen řízením oblasti mnohojazyčnosti, tedy pravomocí významem naprosto nesrovnatelnou např. s pravomocemi komisaře pro obchod nebo vnější vztahy.

Související

Více souvisejících

evropská komise EU (Evropská unie) mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 43 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy