Kvóty nic nevyřeší, politici ale prý neví, co dál

Praha/Brusel - Kvóty na přerozdělení uprchlíků, které navrhuje Evropská komise, nic nevyřeší. Řada politiků se k nim ale uchyluje proto, že neví co dál, a chtějí si nahnat populistické body. Tvrdí to europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

"Kvóty navržené Evropskou komisí, považuji za naprostý nesmysl. Jak správně řekl náš státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, jedná se o posílání lidí po Evropě proti jejich vůli. Nikdo proto nemůže nutit žádného člověka, aby šel do země, do které nechce. Nebo snad máme zadrátovat hranice či umístit lidem náramky na nohy, abychom drželi uprchlíky v zemích, kam byli přiděleni?" zamýšlí se europoslanec.

Dodává, že Policie České republiky zadržela v tomto roce několik tisíc Syřanů, nicméně jen kolem 70 z nich zažádalo o azyl a všichni jej dostali. Podle něj se tedy nikdo nemusí obávat se, že by Česko nepřijímalo lidi, kteří požádají o mezinárodní ochranu. Přijímají je a uděluje mezinárodní ochranu. Za největší „chybu" Česka (i dalších členských zemí ve střední Evropě) ale považuje, že nejsou z ekonomických důvodů tak „žádané" jako Německo a Švédsko.

"Problém tedy nespočívá v nedostatečné solidaritě a ochotě Česka integrovat uprchlíky do společnosti, nýbrž v příliš veliké otevřenosti Německa či dalších zemí jmenovitě např. Švédska a Dánska. Běženci prostě jen spontánně reagovali na německou výzvu, že přijme všechny syrské uprchlíky. Většina z nich proto nikoli překvapivě zamířila právě do této země," podotýká v textu, který poskytl serveru EuroZprávy.cz, Zdechovský.

"Je třeba kritizovat především Němce, protože jejich přístup se tak projevil jako krajně nezodpovědný a nelze se nemohou divit, že situaci nezvládají. Naši západní sousedé své pochybení fakticky přiznali svým dočasným obnovením kontrol na hranicích s Rakouskem," dodal.

Podle něj je trochu škoda, že země na Západ od nás nejsou ochotné naslouchat argumentům východních zemí, jak píše Karl Peter Schwarz ve svém článku s vystižným názvem Osteuropa hat Recht, který vyšel v německém deníku Frankfurter Allgemeiner Zeitung.

"Třeba, že závazné kvóty neřeší problém, pokud nebude vnější schengenská hranice dostatečně chráněna před nelegální imigrací. Již dnes se v Německu pohybuje několik desítek tisíc lidí bez registrace," připomíná europoslanec.

Česko prý opravdu není možné vinit z „potížismu." "Naopak se v červnu dobrovolně zavázalo vzít kolem 1500 uprchlíků a je připraveno jednat i nadále o dalších lidech. Nucení členských zemí ke kvótám není ničím jiným, než populistickým jednáním politiků ze „starých zemí," kteří si chtějí nahnat body u domácího publika svým vymezováním vůči „nesolidárnímu Východu"," dodává europoslanec.

"Oni sami přitom příliš nevědí, jak by na podobnou krizovou situaci zareagovali. Debata kolem uprchlíků se nese z velké části ve znamení vyhrocených emocí, kdy rozum zůstává stát stranou. Za nejhorší považuju proto skutečnost, že dalším produktem těchto snah o přerozdělení uprchlíků bude bohužel i další rozdmýchání protievropských a protiuprchlických nálad, což, jak pevně doufám, nikdo rozumný nechce," uzavřel Zdechovský.

Související

Více souvisejících

uprchlíci EU (Evropská unie) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy