Vzít Rusům alkohol? Prohibice skončila fiaskem, přiznal Gorbačov po letech

Moskva - Před 30 lety začalo v tehdejším Sovětském svazu tažení proti nezřízenému pití alkoholu, kterým bylo a stále je Rusko nechvalně proslulé, byť se situace mírně zlepšila. Michail Gorbačov dnes v rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda přiznal, že jeho kampaň byla chybná.

"Myslím, že kampaň proti alkoholu byla přece jen chybná v tom, jakým způsobem se prováděla. Týká se to zavírání obchodů, zejména v Moskvě. Velkých front. Růstu výroby samohonek. Zmizení cukru z obchodů. Bylo třeba ne provádět kampaň, ale vést plánovaný dlouhodobý boj proti alkoholismu," zhodnotil Gorbačov svou nepodařenou prohibici.

Podle jeho slov přijetí příslušných opatření, která se v tehdejším ústředním výboru vládnoucí komunistické strany připravovala šest let, mělo za cíl snížit vysokou míru alkoholismu mezi občany Sovětského svazu.

"Víte, v letech, která předcházela zahájení této kampaně, se mezi lidmi skutečně nezřízeně pilo. Už (bývalému generálnímu tajemníkovi ÚV KSSS Leonidu) Brežněvovi přicházely hořké dopisy: 'Všude kolem se pije, děti vůbec neznají své věčně opilé rodiče, kteří někde mizejí, a rodiče zapomínají na děti'," připomněl Gorbačov.

"Ano byly chyby - díry v rozpočtu, fronty. Byla tam ale i pozitivní věc - pokles úmrtnosti, začalo se rodit více dětí. Během protialkoholické kampaně zemřelo o 1,6 milionu lidí méně, než v předchozích letech. Výrazně se snížil počet nehod ve výrobě, na silnicích," řekl Gorbačov.

"Vystřízlivění společnosti nelze dosáhnout naráz. Na to jsou potřeba léta. A bojovat je nutné bez přestávek, neustále. Myslím, že i nyní je třeba bojovat s alkoholismem. Pokud toho necháme, bude ještě hůř," varoval Gorbačov.

Zdroj: YouTube

Související

Fotografie zachycuje bývalého generálního tajemníka SSSR Michaila Gorbačova v britském dokumentu stanice BBC. Komentář

"Chtěli něco slyšet, prostě!" Eroze Varšavské smlouvy započala před 35 lety

Dvoudenní summit organizace Varšavské smlouvy v rumunské metropoli, který začal 7. července 1989, proběhl v době historických změn. Doznívaly poslední pomyslné výstřely studené války a rozpadaly se hlavní nosné pilíře komunistické moci ve východní části železnou oponou rozdělené Evropy. Bukurešťská vrcholná schůzka vojensko-politické aliance Sovětského svazu a jeho šesti spojeneckých zemí tak byla dle vzpomínek pamětníků ve srovnání s předchozími „děsivě jiná“. Ačkoliv zůstává veřejnosti téměř neznámá, patří ke klíčovým momentům na cestě k rozpadu východního bloku. 
Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.

Více souvisejících

Michail Gorbačov Rusko Alkohol

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy