Slovensko vře: Učitelé jsou opět v ulicích, žádají miliony eur

Bratislava - Slovenští učitelé dnes znovu vyšli do ulic, kde demonstrovali za vyšší platy a více peněz vynakládaných státem na vzdělávání. Na první větší protestní akci od loňské stávky na školách přišly před sídlo slovenské vlády v centru Bratislavy stovky učitelů a ostatních zaměstnanců škol.

Odbory svolaly demonstraci v reakci na rozhodnutí jednobarevné vlády sociálních demokratů, která ustoupila od plánu každoročně zvyšovat rozpočet školství. Slovensko ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi zaostává ve výdajích na školství i v odměňování pedagogů. 

"Základ je, aby vláda v každém roce svého vládnutí dala do školství více peněz," řekl na shromáždění ve slovenské metropoli šéf školských odborů Pavel Ondek. Ročně by tak stát měl podle něj navyšovat rozpočet školství o 200 milionů eur (více než pět miliard korun), aby se Slovensko v průběhu několika let dostalo na úroveň ostatních vyspělých států.

"Tyto peníze nejsou jen na platy, jsou na technické vybavení škol a na vědu a výzkum. Důsledkem 20 let trvajícího zanedbávání školství jsou chátrající učebny, sociální zařízení a jídelny," upozornil Ondek. Ficova vláda, která je v úřadu od loňského jara, počítá s tím, že Slovensko by se ve financování školství mohlo přiblížit vyspělým zemím v roce 2020.

Výdělek začínajícího učitele na základní škole dosahuje na Slovensku 536 eur (13.770 Kč), což je mnohem méně, než nástupní plat jiných absolventů vysokých škol. V Česku má začínající pedagog 19.700 korun (780 eur). Průměrná měsíční mzda Slováků činí 805 eur (20.680 korun).

Slovenští učitelé už loni uspořádali demonstrace a v listopadu na tři dny vstoupili do stávky, která ochromila provoz mnoha škol. Ani tyto protestní akce nepřinutily vládu ke splnění všech požadavků školských odborů.

Premiér Fico tehdy upozorňoval, že problém tkví i v tom, že stát zaměstnává ve školství kolem sto padesáti tisíc lidí. "Máme v porovnání s Evropskou unií nízký počet žáků na jednoho učitele," uvedl v rozhovoru pro Slovenský rozhlas.

Související

Více souvisejících

Slovensko stávka učitelé

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy