Moskva a Kyjev na ostří nože: Co se stalo ve Slavjansku? Rusko má jasno

Moskva/Kyjev - Kyjev závažně porušuje ujednání ze Ženevy z minulého týdne, neboť nechce zakročit proti radikálům a není schopen vytlačit demonstranty z centrálního náměstí v metropoli. Podle agentury Reuters to dnes v Moskvě prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který zároveň označil nedělní násilnosti u východoukrajinského města Slavjansk za zločin. Při přestřelce tam podle ukrajinského ministerstva vnitra zahynuli tři lidé, ruská média i proruští separatisté udávali až pět obětí. Zatím není jasné, kdo za útokem stál.

Vyjednávač Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Mark Etherington se dnes mezitím poprvé sešel s vůdcem proruských separatistů a samozvaným starostou Slavjanska Vjačeslavem Ponomarjovem.

Podle agentury Reuters se Etherington během dvouhodinového rozhovoru Ponomarjova zeptal, zda se se svou skupinou podřídí ženevské dohodě z minulého týdne, na jejímž základě se Rusko a Ukrajina dohodly, že ozbrojení aktivisté obou stran by měli odevzdat zbraně a vyklidit obsazené veřejné budovy.

Etherington ale novinářům neprozradil, jak separatistický vůdce na položenou otázku zareagoval, a nesdělil ani jiné podrobnosti. 

Události ve Slavjansku podle Lavrova ukazují, že prozápadní ukrajinská vláda nemá zájem dostat radikály pod kontrolu. Rusko i separatisté obviňují z nedělních násilností ukrajinský krajně pravicový Pravý sektor, který byl jednou z hybných sil demonstrací proti svrženému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Naproti tomu ukrajinské úřady podle BBC nevylučují, že incident může mít kriminální pozadí, neboť na neklidném separatistickém východě prý v posledních týdnech výrazně vzrostla zločinnost. Kyjev také vyslovil "znepokojení" nad tím, že Moskva již k závěrům dospěla, když odpovědnost připsala ukrajinským radikálům. Ukrajinské úřady případ stále vyšetřují.

Psali jsme:
Kdo střílel ve Slavjansku? Rusko a Ukrajina se do sebe ostře pustily  

V pátek Bílý dům zopakoval požadavek, aby Moskva využila svůj vliv na separatisty a přiměla je k opuštění obsazených budov, a znovu pohrozil tvrdšími sankcemi vůči Rusku. Jejich cílem by mohly být významné sektory ruské ekonomiky. "Věříme, že Rusko má značný vliv na činnost těch, kteří jsou zapojeni do destabilizačních aktivit na východě Ukrajiny," uvedla poradkyně amerického prezidenta pro národní bezpečnost Susan Riceová.

Moskva v sobotu americké výhrůžky sankcemi odsoudila. "K Rusku se nelze chovat jako k provinilé školačce, které ukazují papír, kde je třeba zaškrtnout, jak splnila domácí úkoly. To není možné," prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom Česká televize.

Ruská média mezi jinými lži aktivně šíří i mýtus o tom, že většina obyvatel jihovýchodní Ukrajiny se nemůže dočkat Putina –osvoboditele v tanku a sní o sjednocení s bratrským Ruskem. Realita však vypadá jinak. Většina sociologických průzkumů říká, že myšlenku společného státu s Ruskou federací na jihovýchodě Ukrajiny podporuje nevelká menšina obyvatel.

O faktu, že o žádné široké podpoře separatistů na jihovýchodě Ukrajiny nemůže být řeč, svědčí počet účastníků prokremelských shromáždění, který jen zřídka převyšuje tisíc lidí. Což je zanedbatelné množství nejen v milionovém Doněcku a Charkově, ale i v půlmilionovém Luhansku. Čili „masových proruských demonstrací" se v Doněcku průměrně účastní 0,1% obyvatel. V tomto městě bychom o masovém hnutí mohli hovořit, pokud by do ulic města vyšlo sto tisíc lidí, nebo alespoň 50 tisíc. Ale 1 – 1,5 tisíce účastníků meetingu dokazuje jen rozsáhlou provokaci a ne široké lidové hnutí, informuje vojsko.net.

To vše nasvědčuje tomu, že lidské zdroje sloužící Putinovi jsou na Ukrajině velmi omezené a vystačují pouze na to, aby vyprovokovaly nepořádek jen ve třech oblastech současně. Putinův plán „ruského jara" na celé Jihovýchodní Ukrajině očividně ztroskotal, proto separatisté omezili svou činnost jen na tři základní oblasti, které se mají stát jakýmsi ruským nástupním prostorem pro další nátlak.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Sergej Lavrov USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy