Jean Asselborn

Heiko Maas

Šéf německé diplomacie Maas doufá, že ČR a Polsko zruší hraniční kontroly

Německý ministr zahraničí Heiko Maas doufá, že Česko a Polsko brzy zruší kontroly na hranicích, které zavedly kvůli šíření koronaviru. Řekl to dnes při setkání s šéfem lucemburské diplomacie, s nímž se sešel u příležitosti zrušení kontrol na hranicích mezi jejich zeměmi. Své východní hranice s Českem a Polskem Německo kvůli pandemii nestřežilo.
Brexit

Jak to tedy bude s brexitem? EU netrpělivě očekává britský plán B

Dnešní podvečerní vystoupení premiérky Theresy Mayové v britské sněmovně by mělo vyjasnit, jak si Londýn představuje další vývoj kolem odchodu Británie z Evropské unie. Uváděli to ministři zahraničí zemí EU při příchodu na své dnešní jednání v Bruselu. Ačkoli brexit není oficiální tématem schůzky, zabývající se například vztahy EU s africkými státy, očekávají ministři, že o hlavním evropském dramatu nynějších týdnů se neformálně hovořit bude, poznamenal například rumunský ministr Teodor-Viorel Meleškanu, jehož země nyní unii předsedá.
Matteo Salvini

Salviniho výrok o uprchlících? Nejdřiv dopálil Lucembursko, teď se ohradila Africká unie

Řím/Addis Abeba - Africká unie (AU) kritizovala italského ministra vnitra Mattea Salviniho za jeho nedávný výrok, v něž přirovnal africké migranty k otrokům. Podle AU taková vyjádření nepomohou k řešení migračního problému mezi Evropou a Afrikou. Salvini kritiku odmítl s tím, že se svým výrokem migrantů naopak zastával. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Organizace sdružující přes 50 afrických zemí též uvedla, že Evropa by měla migrační krizi využít k užší spolupráci s Afrikou.
Evropská Unie

Lídři EU chtějí jednat o obrodě skupiny

Paříž – V příštích dnech se bude v některých státech Evropské unie jednat o tom, jak skupinu obrodit. Stane se tak bez ohledu na výsledek čtvrtečního britského referenda o setrvání v EU.
Evropská Unie

Asselborn v Praze: EU o řešení migrační krize jen mluví, to ale nestačí

Praha - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) jednal dnes v Praze se svým lucemburský protějšek Jean Asselnborn. Ten po schůzce uvedl, že by Evropa neměla o společném řešení migrace pouze mluvit. Také kritizoval nedávné uzavření řecko-makedonské hranice, kvůli kterému na přechodu Idomene uvízlo 10.000 lidí.

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy